Sanjski adventni venčki: Letošnji trendi in smernice

Sanjski adventni venčki: Letošnji trendi in smernice (foto: arhiv Sanjski šopek) arhiv Sanjski šopek
17. 11. 2020

“Pretekla leta so bili zimzeleni venčki nekoliko zapostavljeni. V ospredju so bili drugi,  manj poznani naravni materiali, npr. posušeni bombaž ali pampaška trava. Letos bodo  zimzeleni venčki vodilni, tem pa bomo premišljeno dodajali še druge materiale. Sama  bom izkoristila materiale, ki jih lahko naberemo kar v gozdu - letošnji venčki bodo torej  v celoti naravni in prijazni do okolja. Kolekcija ima zagotovo malce nostalgičnega, retro  šarma. Za sodoben videz venčkov pa poskrbijo domišljeni detajli, ki jim dajo povsem  nov pomen in sodoben pridih. Če bi morala izpostaviti le en trend, bi to bili listi ali vejice  evkaliptusa, ki bodo letos krasili večino adventnih venčkov.” 

Počasi, a vztrajno se približuje veseli december. In ena izmed stvari, brez katere  decembra ne gre, je zagotovo tudi ADVENTNI VENČEK. 

Vsak del adventnega venčka ima svoj pomen 

Krog simbolizira večno življenje, upanje življenja, štiri letne čase, večnost,  neskončnost, vero in upanje v vse dobro. V začetku so bili venčki izdelani iz zimzelenih  materialov, saj ti predstavljajo kontinuiteto in preživetje v težkih časih. Vsak zimzelen  material nosi svoj simbol: 

• Bor, bodeničevje in tisa - večno življenje. 

• Cedra – simbol zdravja 

• Lovor – predstavlja moč nad bolečino in trpljenjem 

• Storži, semena in oreški – predstavljajo rojstvo 

Tradicionalni barvi adventa sta rdeča in zelena – zelena predstavlja življenje in rast,  rdeča pa prelito kri trpečega Kristusa. 

Trendi adventnih venčkov 

A adventni venčki so v zadnjih letih postali precej bolj moderni – nekateri se odločajo  za umetne verzije, ali pa na večji krožnik postavijo le štiri svečke in nekaj dekoracije.  Letos pa se trendi vračajo k nostalgiji in tradiciji. Življenje skozi globalno pandemijo  nas je namreč pripeljalo do tega, da cenimo majhne stvari v žilvjenju, zato v letošnjem  letu v celoti sprejemamo nostalgične trende, kot so keramični in retro okraski. 

Hitro pobrskajte po omarah in podstrešjih babic in bolj kot bo nostalgično, bolj bo  moderno. V trendu so tudi smrečice in adventni venčki dekorirani s piškoti in  posušenim sadjem. Skratka vse, kar se da ponovno uporabiti, reciklirati in izdelati  doma v krogu najdražjih. Letos bodo prevladovale naravne, nevtralne barve. Vsekakor ne smemo izpustiti tradicije rdeče in zlate, vendar bodo nad tradicionalnimi barvami  navladovale naravne in zemeljske barve. 

DIY ADVENTNI VENČEK 

V trenutni situaciji, ko ste vsi večino časa doma in iščete nove načine za kakovostno  preživljanje prostega časa, je Metka iz Sanjskega šopka za vse ustvarjalce pripravila  kratek vodič za izdelavo adventnega venčka. 

Za izdalavo adventnega venčka potrebujete samo vejice, ki se upogibajo in žico,  vezico ali vrvico, s katero vejice povežete. Vse ostale dele venčka je najbolje lepiti z  vročim silikonskim lepilom. Če tega nimate, si lahko pomagate tudi s pritrjevanji z žico,  ampak bo potrebnih nekaj več spretnosti, saj je vsak posamezen element potrebno  najprej ožičiti in nato pritrditi na ogrodje. 

Koraki za izdelavo venčka 

1. Usedite se za mizo, uživajte ob skodelici kave, ki naj vas v  hladnem jutru poživi in si privoščite trenutek zase. Nato v roke  vzemite papir in svinčnik ter skicirajte ideje, ki se vam podijo  po glavi, oz. naredite skico venčka. Ko končate se odpravite  na svež zrak v gozd ali na vrt – ne pozabite škarij. 

2. Naj bosta vrt in gozd vaše igrišče – tam najdete ogromno  materiala primernega za čudovit venček. Tudi v domači kuhinji se  najde marsikakšna dobrota. Ideje, kaj nabrati: storžki, drobne  vejice, cipresa, lišaji, šipek, cimet in mah, v kuhinji pa pobrskajte za  pomarančami in jabolki. 

3. Iz drobnih vejic naredite osnovo za venček. Vseeno je,  kakšne vejice uporabite, važno je, da so lepo upogljive, da se  ne lomiijo in da z oblikovanjem osnove dobite točno takšno  obliko, kot želite.  

4. Vejicam sledi zelenje. Metka je uporabila tri vrste zelene barve,  saj to popestri venček; cipreso, mah in lišaje. Igrajte se tudi vi in  izberite več različnega zelenja, saj bo tako venček bolj izstopal in  zares prišel do izraza. 

5. Na vrsti so pomaranče in jabolka. S takšnimi dodatki bo vaš  venček prav zares nekaj posebnega. Ne pozabite edino, da  morate sadje predhodno posušiti (v sušilniku za sadje, lahko pa  tudi v pečici). 

6. Na koncu sledijo še detajli – Metkin najljubši del. Dodate lahko  šipek, storžke in seveda cimet. Cimet kar vpije po božiču in bo v  vaš dom prinesel praznične vonjave. 

7. Adventni venček iz naravnih materialov, ki jih najdete vse  okoli sebe, je izdelan. Čudovite barve in vonjave bodo tako  krasile vaš dom cel december in zares pričarale praznično  vzdušje.  

In kakšne adventne venčke najdete v Sanjskem šopku? 

Če vam ni do ustvarjanja, adventne venčke najdete v Sanjskem šopku. Vsi venčki so  narejeni iz naravnih materialov. Letos pripravljajo klasično kolekcijo, skreirano v  modernem stilu. 

Na voljo bodo tudi namizni venčki s svečami in brez njih ter venčki za na vrata.  Kolekcija venčkov bo na voljo v spletni cvetličarni Sanjskega šopka, razširjena  ponudba prazničnih dekoracij pa v cvetličnem studiu Sanjski šopek v Škofji Loki (če  bo situacija to omogočala). 

Vse dekoracije bo možno predhodno naročiti in le te bodo z dostavno službo poslali  vse do vaših vhodnih vrat. Dekoracije in venčki, ki bodo na voljo v spletni trgovini,  bodo pri naročniku v treh delovnih dneh. Na čisto unikaten venček po vaših željah in  predhodnem naročilu pa bo potrebno počakati kakšen dan več.

Značke: sanjski šopek