To so sanjsko lepi adventni venčki, ki jih hitro lahko naredite tudi doma

18. 11. 2021
Deli
To so sanjsko lepi adventni venčki, ki jih hitro lahko naredite tudi doma (foto: Sanjski šopek)
Sanjski šopek

Adventni veneček je nekaj, brez česar si mnogi ne znajo predstavljati prazničnih decembrskih dni, zato smo za vas na enem mestu zbrali vodilne trende, da boste lažje našli navdih za okrasitev vašega doma.

Adventni venčki predstavljajo sklenjen krog – simbolika, ki si jo vsi želimo začutiti v decembrskih dneh. Ljubezen in družina. In božični prazniki, ki se približujejo, so namenjeni ravno temu – druženju, toplim besedam, veselju in objemom. Krog simbolizira večno življenje, upanje življenja, štiri letne čase, večnost, neskončnost, vero in upanje v vse dobro. V začetku so bili venčki izdelani iz zimzelenih materialov, saj ti predstavljajo kontinuiteto in preživetje v težkih časih.

Metka iz Sanjskega šopka je pred začetkom adventnega časa in praznične sezone pripravila trende letošnjih venčkov in vam pomagala izbrati, kakšen bo letos krasil vašo mizo (ali pa vrata).

Adventni venčki, da ali ne?

Adventni venčki so sicer povezani z vero – štiri nedelje pred božičem se vsak teden prižge eno svečo, vse pa nato prižgemo zadnjo nedeljo in potem na božično jutro. Težko boste našli dom, ki nima vsaj delčka adventne dekoracije, nekateri seveda tudi brez sveč.

Vodilni trendi: Naravni materiali

Vodilni trend je vse bolj usmerjen v naravne materiale. Tako pri izdelovanju osnove za dekoracije (obod, ogrodje venčka ali dekoracije), kot tudi pri dekorativnih elementih prazničnih dekoracij. Narava vam ponuja vse na dlani, le pravilno morate ponujeno uporabiti. K temu trendu smo se nagibali že lansko leto, letos pa smo ga nadgradili, z drugačno "obdelavo" naravnih materialov.

Trenutno so v vseh prazničnih dekoracijah moderne tako imenovane beljene ali barvne veje, listi in suho cvetje. Z nekaj kreative lahko te elemente odlično povežete z neobdelanimi materiali iz narave (s smreko, lubjem, korenino, mahom itd.). Izognite pa se plastičnih elementov, kot so okraski, bunkice, zvezdice in jelenčki.

Tradicionalne oblike

Oblike venčkov ostajajo tradicionalne – za venčke za vrata klasičen sklenjen krog, enako je tudi pri adventnem venčku za na mizo. Tem se pridružujejo tudi vedno bolj priljubljene dekoracije v posodi (okrogla ali podolgovata), vendar vseeno s štirimi svečami postavljenimi v krogu ali v vrsti. Namesto plastičnih posod raje uporabite keramične ali steklene posode, ki so veliko bolj elegantne in prav tako jih lahko uporabljate znova in znova.

Tradicionalno in moderno

Metka pravi, da so v trendu tako tradicionalni kot moderni venčki. Pri praznični dekoraciji se mora tako v tradicionalnih kot v moderno kreiranih dekoracijah čutiti domačnost, povezanost in toplina. Ne glede na to ali se odločite za okrogel venček ali dekoracijo s štirimi svečami. Vsak mora nositi delček topline. "Najraje ustvarjam klasične v kombinaciji z modernim. Rada povezujem elemente, ki se ponavadi pojavljajo v tradicionalnih dekoracijah, ampak na moderen način. Vsekakor sem ljubiteljica novih, drugačnih materialov, pravi Metka."

Umirjeni toni barv

V letošnjih adventnih dekoracijah prevladujejo bolj umirjeni toni barv, nič kričečega in preveč močnega. Nežna, krem barva vseh odtenkov – od kombinacije modre z belo in srebrno, do klasične zeleno rdeče kombinacije, do sive, bele in zlate. Barvna paleta je postala zelo široka, a umirjena z intenziteto barv.

Sveče ja ali ne?

Sveče lahko uporabite ali pa tudi ne, odvisno od tega, kje bo dekoracija postavljena. Na jedilni mizi, ob večerji na mizi v dnevni sobi, kjer boste z družino ob prazničnih večerih kramljali, so sveče nekaj, na kar ne smete pozabiti. Če bo venček ali dekoracija krasila predsobo, omarico na hodniku ali pred vhodnimi vrati, pa sveče niso potrebne. Je pa res, da sveč za praznike ni nikoli preveč, saj oddajajo čarobno energijo, v prostor vnašajo toplino, sproščenost, veselje in ljubezen, ki so glavne sestavine decembra.

Venčki za na vrata

Sklenjen krog in zelenje sta osnovi, tako z različnimi barvnimi kot raznolikimi
dekorativnimi elementi. A manj je več, primerno pa je, če se dekoraciji na vratih in namizna dekoracija vsaj barvno usklajujeta. Če se ujameta še z dekorativnimi materiali in stilom, pa bo izpadlo še bolje.

Namesto venčka, šopek iz suhega cvetja

Adventna dekoracija s suhim cvetjem je bolj drzna, moderna in manj z vero
povezana dekoracija prazničnih dni. Suho cvetje bo zagotovo pritegnilo pozornost, saj v času božičnih praznikov ni ravno v središču pozornosti. Pozitivna stran pa je, da ga boste z lahkoto uporabili kot dekoracijo tekom celotnega leta.

DIY božična dekoracija v stekleničkah

Poleg trendov božične dekoracije pa je Metka pripravila še idejo za izdelavo božične dekoracije.

Božična dekoracija naredi sam naj bo čim bolj preprosta za izdelavo. Za izdelavo potrebujete štiri majhne stekleničke, sveče in manjši dekorativni material, s katerim  boste okrasili sveče in napolnili stekleničke. Stekleničke lahko napolnite z različnimi materiali: posušene rezine sadja, brin, razne vejice ... Lahko pa vanjo položite tudi najrazličnejše cvetje. Posušite ga že prej in nato s posušenimi cvetovi unikatnih barv napolnite stekleničke vaše božične dekoracije. Na koncu vanje postavite adventne sveče, ki jih lahko po želji še dodatno okrasite.

Fotografije: Lipardesign Matic Lipar

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik