Zakaj sardine veljajo za najbolj zdrave ribe - in kdo jih navkljub temu ne bi smel jesti

14. 2. 2025
Deli
Zakaj sardine veljajo za najbolj zdrave ribe - in kdo jih navkljub temu ne bi smel jesti (foto: profimedia)
profimedia

Tudi sardine v pločevinkah, čeprav vsebujejo nekoliko več olja in soli, veljajo za dobro prehransko izbiro. Pa vendarle obstajajo izjeme.

Eno dejstvo ločuje sardele od drugih vrst rib.

V kolikor se izogibate ribam zaradi morebitne kontaminacije z živim srebrom, lahko brez skrbi jeste sardele na žaru ali konzervirane sardine. Ta vrsta rib se prehranjuje izključno s planktonom, ki ne vsebuje živega srebra ali pa ga vsebuje zelo nizek odstotek.

Tudi kosti imajo koristi za zdravje

Sardine, t.j. konzervirane sardele, so pakirane z dodano vodo, oljem in paradižnikovim sokom. Pri tej obliki ribje glave običajno odstranijo, kožo in majhne kosti, ki imajo številne zdravstvene koristi, pa ohranijo.

sardine
profimedia
sardine
profimedia

Porcija štirih sardel sicer vsebuje 12 gramov beljakovin, 5 gramov maščobe in nič gramov ogljikovih hidratov, vlaknin in sladkorja.

Ta morska riba je bogata z minerali in vitamini, kot so B12, vitamin D, niacin (vitamin B3), selen, fosfor, kalcij in jod.

Trčil v parkiran avto in zbežal, a pustil nenavadno sporočilo

Sardine za boljše zdravje srca

Omega-3 maščobne kisline, ki jih je v sardinah veliko, ščitijo naš srčno-žilni sistem.

Omega-3 maščobne kisline lahko stabilizirajo srčni ritem, znižajo visoko raven trigliceridov v krvi, poskrbijo za elastičnost arterij in nas zaščitijo pred krvnimi strdki.

Omega-3 maščobnih kislin je največ v mastnih vrstah morskih rib, kot so losos, skuša in sardele.

American Heart Association priporoča dve porciji mastnih rib na teden, pod pogojem, da tako pripravljene ribe niso ocvrte.

Sardine zagotavljajo vitamin D

Drobne kosti v teh malih ribah so odličen vir kalcija. Zagotavlja približno eno tretjino priporočenega dnevnega vnosa kalcija.

Vitamin D je nujen, da telo absorbira kalcij, sardine pa so z vitaminom D celo bolj bogate kot kalcijem.

Vsebujejo tudi fosfor, ki je zelo pomemben dejavnik za zdravje kosti, saj ima sposobnost nevtralizirati kisline, ki lahko poškodujejo kosti.

Kako sardine ščitijo naše živce?

Do 40 odstotkov starejših ljudi trpi zaradi pomanjkanja vitamina B12. Ta pomanjkljivost lahko povzroči slabo delovanje senzoričnih živcev in težave s perifernimi živci. V hujših primerih je možno, da je mobilnost zmanjšana.

Ena porcija sardel zagotavlja trikratno količino B12, ki jo večina ljudi dnevno potrebuje. Pomanjkanje vitamina B12 lahko poleg poškodbe živčevja povzroči tudi težave pri oskrbi celic s kisikom in kronično utrujenost.

Komu je odsvetovano uživanje sardin?

Kljub številnim zdravstvenim koristim pa te ribe, pa naj so sveže pečene sardele ali kot konzervirane sardine, niso vrsta ribe, ki bi jo priporočali vsem.

Bolniki z visokim krvnim tlakom, protinom, ledvičnimi kamni naj se uživanja izogibajo. Predvsem sardele v pločevinkah vsebujejo velike količine natrija, kar ni priporočljivo za ljudi z visokim krvnim tlakom.

V teh vrstah rib je mogoče še naprej uživati le pod pogojem, da je to v manjših količinah in z izločitvijo soli iz drugih obrokov.

O vseh podrobnostih se je najbolje posvetovati s strokovnjakom, ki bo glede na specifično zdravstveno stanje vsakega posameznika dal najboljša priporočila.

Protin zahteva prilagojeno prehrano

Bolnikom z napadi protina ali putike svetujemo prehrano z minimalnimi količinami purinov.

Protin je oblika artritisa, ki jo spremljajo hude bolečine v sklepih, ki jih povzroča visoka raven sečne kisline v krvi, ki je stranski produkt presnove purina.

Mastne ribe, kot so sardele in inčuni, imajo visoko vsebnost purinov, zato se je priporočljivo izogibati ribam in morskim sadežem.

Po posvetu s strokovnjakom se v takšnih situacijah po potrebi uporabijo dodatki na osnovi ribjega olja ali rib iz belega mesa, kot je polenovka.

Substrat za nastanek ledvičnih kamnov

Sečna kislina, ki povzroča protin, je tudi dober substrat za nastanek ledvičnih kamnov.

Sardine vsebujejo purine, ki se razgradijo v sečno kislino. Visoka vsebnost natrija v sardinah pa lahko poveča tudi količino kalcija v urinu, kar je še en dejavnik tveganja, ki lahko privede do nastajanja ledvičnih kamnov.

To se dogaja v našem telesu, ko jemo prehitro, in vse to so neljube posledice

Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija