Sašo Dolenc z nadaljevanjem uspešnice Od genov do zvezd in naprej!

Sašo Dolenc z nadaljevanjem uspešnice Od genov do zvezd in naprej! (foto: profimedia) profimedia
23. 9. 2019

»Ko je imela Marthe Brossier dvaindvajset let, naj bi se v njeno telo naselili demoni,« poglavje o zdravilni moči misli začenja dr. Sašo Dolenc, ki je podpisal knjižno uspešnico Od genov do zvezd, zdaj pa se istega uspeha nadeja še nje nadaljevanje.

Martha, s katero soustanovitelj in urednik spletnega časopisa za popularizacijo znanosti Kvarkadabra prične zanimivo poglavje o moči sugestije, naj bi kazala ’klasične simptome obsedenosti od hudiča’, t.j. krče, tresavico in nasilno vedenje.

Z znanostjo nad hudiča

»Takratni običaj je veleval, da so sorodniki v takšnih primerih poklicali duhovnika, ki je začel proces izganjanja hudiča iz telesa obolele, a tokrat so se začele širiti govorice, da Marthe vse skupaj le igra,« v knjigi piše Dolenc in nadaljuje: »Njeni znanci so bili prepričani, da se zgolj pretvarja, da jo je prevzel hudič, v resnici pa ni z njo nič narobe. Primer je hitro zaslovel tudi zunaj njene vasi in zgodba o nenavadnem medicinsko-demonskem problemu je segla celo do francoskega kraljevega dvoja. Leta 1598 je zato kralj Henrik IV. Poprosil svojega zdravnika Michela Marescota, naj razišče Marthin primer.«

Vse skupaj se je torej dogajalo v času, ko je Galileo Galilej zarisoval osnove fizike, Johannes Kepler pa razmišljal, kako si razložiti ustroj kozmosa.

»Zdravnik Marescot se je tako s svojimi kolegi primera mlade pacientke, ki naj bi jo obsedel hudič, lotil s presenetljivo moderno metodo. Marthe je ponudil v pitje posvečeno vodo, za katero so vsi vedeli, da je demoni nikakor ne morejo prebaviti, podobno kot vampirji ne marajo česna. Vendar Marthe ni povedal, da gre za posvečeno vodo, ampak ji je rekel, da pije povsem navadno tekočino. Seveda ni bilo nikakršne reakcije.«

Marescot je šel s svojo metodo nato še korak dlje in Marthi bral iz Vergilove Eneide, a se ji zlagal, da ji bere odlomke iz Svetega pisma. »Tokrat se je Marthe odzvala s klasičnimi simptomi, ki naj bi dokazovali, da je pod vplivom demonov.«

Martha

Prebrisani zdravnik je na Marthi izvedel še nekaj podobnih eksperimentov in prav vsi so kazali na to, da Martha nikakor ne more biti obsedena od hudiča. Takrat je izrekel tudi svoj slavni stavek:

  • ’Nič od hudiča; veliko hlinjenja, malo bolezni.’

To je bilo prvič, da se je nekdo s povsem znanstveno metodo lotil problematike obsedenosti s hudičem, vzneseno zaključuje uvod v zgolj eno izmed številnih zanimivih novih poglavij svoje nove knjige dr. Sašo Dolenc.

Znanost na sledi čudežu

Marthini zgodbi sledijo sodobnejši primeri čudežnega, kot je npr. zagonetni primer gospoda Wrighta, ki so ga v bolnišnico sprejeli s tumorji, od katerih so bili nekateri celo večji od pomaranče, ki so povsem izginili potem, ko se je gospod Wright prepričal, da ga bo ozdravilo novo ’čudežno’ zdravilo. In kar je še bolj nenavadno: Wrightova čudežna ozdravitev je ’zdržala’ zgolj do trenutka, ko je v časopisih prebral, da je znanost novo zdravilo zavrnila kot neučinkovito.

Tako sodobna znanost kot dr. Dolenc danes priznavajo izjemno moč, ki jo ima na telo naša psiha, sugestija in fenomen placeba, poglavje pa vseeno zaključi z naslednjim svarilom:

  • »Pri alternativnih oblikah zdravljenja, katerih namen je vzbujanje učinka placeba, je namreč treba paziti predvsem na to, da ne škodujejo. Zelo narobe je, če nekdo zaradi pretiranega zaupanja v zdravilca uživa zelo drage, morda celo strupene zvarke in ob tem opusti učinkovito klasično zdravljenje. A po drugi strani se moramo zavedati, da so zelo pomembni in učinkoviti tudi fiziološki mehanizmi, ki so del učinka placeba. V tem primeru ni ključna fizična snov, ki jo vsebuje domnevno zdravilo, ampak je ključno pričakovanje pacienta, da mu bo zdravilo pomagalo, kar sproži nastanek dejanske ’učinkovine’ v njegovem telesu.«

V svoji tokratni knjigi, po kateri bodo zagotovo z veseljem posegali tako mladi kot stari, se dr. Sašo Dolenc lotil najrazličnejših znanstvenih dilem, vprašanj in zagat. Tudi tokrat je v knjigi nadvse slikovit s pomočjo resničnih zgodb in anekdot. Med drugim se tako loti celo vprašanja bioetike spočetja, tatov teles in vprašanja duše, pa nevtralnosti interneta, delovanja človeških možganov in raziskovanja prebave ter ne pozabi na skrivnostna bitja iz morskih globin in celo ’neumnosti, ki je ohranila arhimedov kodeks’.

Za več zanimivega branja priporočamo …

Starim in mladim!

Sašo Dolenc: Od genov do zvezd in naprej

emkaLjudožerci, nespečnost in nore krave, Kako si je deskar prislužil Nobelovo nagrado, Zgodba o 2550 litrih urina v prahu so le trije naslovi poglavij, ki razkrivajo, da bo avtor tudi v nadaljevanju Od genov do zvezd in naprej, med mladimi in starejšimi bralci izredno priljubljene prve knjige poskrbel za to, da bomo s pomočjo zanimive anekdote iz sveta znanosti izvedeli nekaj novega o naši okolici ali nas samih ter se pri tem še neizmerno kratkočasili.

Dr. Sašo Dolenc (1973) je fizik in filozof, ki se ukvarja predvsem z zgodovino in filozofijo znanosti, o čemer je napisal že več knjig, ki so izšle tudi v angleškem jeziku. Je soustanovitelj in urednik Kvarkadabre – spletnega časopisa za tolmačenje znanosti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri