Se J.K. Rowling ne da več pisati knjig in bo zdaj pisala le še scenarije?

Se J.K. Rowling ne da več pisati knjig in bo zdaj pisala le še scenarije? (foto: profimedia) profimedia
7. 1. 2018

Avtorica serije uspešnic o Harryju Potterju ima že nekaj časa v delu serijo filmskih scenarijev Magične živali, od katerih smo prevod prvega pravkar dobili na knjižne police in katerega nadaljavanja je javnosti obljubila še preden smo si na velikih platnih lahko ogledali prvi del te epske fantazijske zgodbe.

»Vedno smo vedeli, da bomo posneli več kot samo en film. Najprej smo imeli v mislih trilogijo, potem pa se je zgodba tako razpletla, da jih bo zdaj vsega skupaj pet,« je povedala J.K. Rowlingova in dodala: »Če Steve Kloves in David Yates ne bi bila tako modra in potrpežljiva, prvega scenarija Magične živali sploh ne bi bilo.«

Magične živali, za katere Rowlingova pravi, da so pravzaprav podaljšek sveta Harryja Potterja, tako nastajajo precej drugače, kot je nastajala slavna knjižna serija o malem čarovniku in njegovih prijateljih.

Medtem ko so pri prvem staro in mlado najprej obnorele knjige, šele nato so prišli filmi, pa se tokrat kritiki sprašujejo, v čem je pravzaprav smisel izdajanja scenarijev v obliki knjig, ko pa so filmi veliko bolj opisni, dodelani in domišljijsko bogati. Zakaj bi sploh kdo hotel kupiti scenarij za film, če pa mu je (ali pa mu kmalu bo) na voljo kar film?

Pa vendar.

Izkazalo se je, da ni tako malo bralcev, ki si želijo brati tudi scenarij za film. Fantastične kreature ter razburljivi in nepredvidljivi razpleti sveta, s katerim so obsedeni milijoni, so dovolj velik razlog za to, da ljudje posegajo tudi po tovrstnem čtivu in se tako za nekaj ur prestavijo v zares velike režiserjeve čevlje.

Naj povedano ponazorimo z naslednjim odlomkom ...

Prizor: Ladja, ki pljuje proti New Yorku – naslednje jutro

V New Yorku je sončno, dan je brez oblačka. Nad glavami potnikov se spreletavajo galebi.

Velika potniška ladja plove mimo Kipa svobode. Potniki se nagibajo prek ograj in si razburjeno ogledujejo bližajoče se kopno.

NA DETAJL: na eni od klopi, s hrbtom obrnjen proti nam, sedi SLAMANDER SCAMANDER. Ta je očitno preživel marsikakšen dan na protem, vitek je in kitast, na sebi ima moder površnik. Ob njem leži zdelan kovček iz rjavega usnja. Nenadoma se zaponka na kovčku sama od sebe tleskoma odpre.

SALAMANDER se naglo nagne h kovčku in jo zapre. Kovček si nato položi v naročje, se skloni k njemu in zašepeta.

SALAMANDER: Stuart, prosim, pomiri se. Samo še malo potrpi.

... vsi, ki ste film Magične živali že videli, si ta prizor zagotovo zlahka predstavljate, morda pa ste ob njega prebiranju vendarle postali pozorni še na kaj, kar ste takrat morda spregledali.

magične živali

Vabljeni k raziskovanju

Nova doba Čarovniškega sveta J.K. Rowling

  • Raziskovalec in magizoolog Salamander Scamander je pravkar zaključil pot okoli sveta, na katero se je podal v lovu za nenavadnimi magičnimi bitji. V New Yorku se namerava ustaviti le na kratko, a ko njegov kovček pristane v napačnih rokah in se magične živali iz njega raztepejo po vsem mestu, se začnejo težave ...

magične živaliKnjiga je nadvse lična, saj je oblikovanje zanjo prevzel večkrat nagrajeni studio MinaLima, ki sta ga ustanovila Miraphora Mina in Eudardo Lima, grafična oblikovalca tako pri filmu Magične živali in vseh osmih filmih Harry Potter. Platnice in ilustracije so nastale na podlagi bitij, ki nastopajo v njej, obenem pa je ilustracije navdihnil še dekorativni slog dvajsetih let preteklega stoletja.

J.K. Rowling je avtorica serije sedmih knjig o Harryju Potterji, ki je izšla med letoma 1997 in 2007. Knjige iz te serije so bile prevede v 79 jezikov in so izšle v prek 200 deželah, v katerih so skupaj prodali prek 50 milijonov izvodov serije. Warner Bros je po njej posnel osem filmskih uspešnic.

Knjiga Magične živali je prvi scenarij pisateljice J.K. Rowling.

Epska pripoved o prijateljstvu in magiji se pred nami odvija petdeset let pred zgodbo o Harryju Potterju, v njej pa nastopa cela vrsta nenavadnih likov. Mojstrsko napisana pustolovščina polna napetih preobratov.

Priporočamo