Se Mojca Fajs res 'šlepa' in zakaj moški v šovu The Biggest Loser Slovenija hujšajo bolje in hitreje?

Se Mojca Fajs res 'šlepa' in zakaj moški v šovu The Biggest Loser Slovenija hujšajo bolje in hitreje? (foto: Planet Tv) Planet Tv
29. 12. 2017

Finale izjemno popularnega šova The Biggest Loser Slovenija se nezadržno bliža koncu, nam pa je dovolj čakanja na prave odgovore na številna vprašanja, ki si jih na družabnih omrežjih, forumih in celo v komentatorskem šovu 'Od težaka do junaka' neprestano postavljajo priložnostni strokovnjaki in laični vseznalci.

Ker se največ dilem zadnje tedne 'lomi' prav na hrbtu ene od tekmovalk, smo postali nekoliko bolj pozorni na njen 'primer'.

Primer Mojce Fajs!

30-letna Mojca Fajs je večji del šova veljala za pravega 'sončka', ki se je priljubila prav vsem, potem pa zaradi ženskih dogovorov in čustvene muhavosti tega Asa zapravila. Kmalu zatem je po njej začelo 'padati': da ima zgolj srečo, da je shujšala premalo, da je lenoba, da je neprestano videti zaspana, da je tako kot druge ženske v šovu zgolj polna izgovorov ...

Pa začnimo od začetka!

  • Že ob sami predstavitvi smo o Mojci, ki je po poklicu frizerka (a trenutno še brez službe), brali, da se Mojca že vse življenje bori s kilogrami, za kar je nekaj kriva ščitnica, nekaj pa tudi mama, ki je delala kot slaščičarka. "S fantom sva skupaj že pet let, rada bi zanosila, trudiva se že štiri leta. Hodim v Maribor na UKC zaradi umetne oploditve, a so mi rekli, da moram najprej shujšati 30 kilogramov."

In Mojca ničesar od navedenega ni skrivala. Iskreno je povedala, kako rada je imela z ocvirki zabeljeno hrano in da si je torej veliko kilogramov (tako kot vsi ostali tekmovalci v šovu) prav zares 'nakopala' s preveliko žlico.

A če smo se temu še vsi smejali in kimali, ker 'no, saj, seveda, za to gre!', pa je bila kakršnakoli omemba ščitničnega obolenja kmalu odrinjena v ozadje, ker da se tako vse ženske 'izgovarjajo' na hormonske motnje.

Smešenje tovrstnih težav so si že v eni od prvih oddaj najprej serijsko privoščili moški tekmovalci, njihovo 'hudomušnost' pa seveda pozdravili tudi voditeljica in oba moška komentatorja šova Od težaka do junaka. Slednja se v omenjeni oddaji pojavljata sicer kot strokovnjaka, a gre na tem mestu poudariti, da je njuna strokovnost še kako omejena. Tako Andrej Milutinovič kot Rok "The Preacher" Tomažin sta priznana osebna trenerja in veljata torej za stroko na področje telesne vadbe in fitnesa, da pa se njun strokovni domet tu počasi konča, nam je lahko dalo misliti že njuno kategorično nestrinjanje s prehranskimi napotki, ki jih je za tekmovalce pripravila dietetičarka Katja Simić. Za slednjo bi seveda upravičeno lahko rekli, da je gotovo večji strokovnjak za prehrano, kot sta to lahko tako Andrej kot Rok. Pa vendar slednjih (skupaj z voditeljico oddaje Jasno Kuljaj in občasno ostalih gostov šova) nikakor ni oviralo pri tem, da bi se ne izrekali o zadevah, ki niso več del 'njihove stroke'.

In če kaj, od vseh skupaj zato niti ne gre pričakovati, da bodo podatek o Mojčinih 'težavah s ščitnico' znali pravilno umestiti v celotno sliko 'primera'. Nihče od njih (tako kot tudi ne laična javnost) za seboj namreč nima študija medicine in zato tudi ne znanja tirologa – t.j. resničnega strokovnjaka za ščitnične motnje.

Pa vendar ta obrobna omemba v Biggest Loser dosjeju Mojčinih specifik ni tako zelo zanemarljiva. Še več. Prav 'težave s ščitnico' (in ščitničnih obolenj je veliko vrst) lahko odgovorijo na veliko vprašanj, ki se zadnje tedne vztrajno pojavljajo, ko debate nanesejo na Mojco Fajs.

Ščitnične težave in teža

Naj na to temo zatorej najprej poiščemo nekaj informacij pri resničnem strokovnjaku za to področje.

  • »Večina bolnikov se, čeprav jedo normalno ali celo manj kot običajno, zredi za 5 do 10 kilogramov,« piše o zgolj enem od simptomov hipotirotične ščitnice dr. Anthony Toft v knjižici Težave s ščitnico.

V premislek: Če se ljudje (in večinoma za temi boleznimi zbolevajo ženske) torej redijo navkljub normalni (ali celo dietni) prehrani, potem si ni več težko predstavljati, zakaj se je Mojci nabralo veliko preveč kilogramov ob njenem neurejenem in nezmernem prehranjevanju.

  • »Bolniki s hipotirozo so zelo občutljivi na mraz. Če je hladno, imajo včasih težave z gibanjem, saj jim v mirovanju mišice otrdijo, možni pa so tudi mišični krči,« piše dr. Toft.

V premislek: Se spomnite tistega prizora s Sabino in Mojco v eni od prejšnjih oddaj, ko si je Mojca na gole noge nataknila plastične vrečke, čez njih pa nato še debele nogavice, ker jo je tako zelo zeblo v noge? In ali ste v hiši The Biggest Loser videli še koga, ki bi prav takrat potreboval taisto obravnavo?

  • »Spremljajoči pojavi hipotiroze so utrujenost, zaspanost, težave s pomnenjem in koncentracijo. Čeprav se boste morda na dražljaje odzvali počasi, vas vaš smisel za humor na srečo ne bo zapustil,« nadalje piše dr. Toft.

V premislek: Mar niso zgornje navedbe simptomov (za katere vendarle verjamemo, da jih ima Mojca z jemanjem ščitničnih hormonov pod nadzorom) tako 'zelo Mojca'? Tista njena 'zaspanost', pa počasnost in utrujenost? Kaj pa, če v resnici ne gre za lenobo? Kaj pa, če nikoli zares ni šlo za to, da se Mojci takrat za vse 'fučka'?

In seznam simptomov težav s ščitnico se tu še zdaleč ne konča!

A naj na tem mestu vendarle povemo tudi naslednje:

  • Že to, da je Mojci pred tednom dni uspel zares izjemen rezultat, verjamemo, da ima Mojca težave s ščitnico vendarle pod zdravniškim nadzorom, da torej dnevno jemlje predpisano dozo ščitničnih hormonov, čeravno je glede na občasno vendarle še vidno simptomatiko sklepati tudi, da njene predpisane doze dnevno zelo verjetno nihajo, saj umetno dodajanje manjkajočih hormonov zaenkrat enostavno ne more biti tako idealno in optimalno, kot je to sicer značilno za normalno delujočo ščitnico.

A zakaj to verjamemo?

Ker Mojci drugače ne bi dovolili v šov, pa tudi zato, ker ji z nezdravljeno ščitnico sploh ne bi uspelo shujšati dosedanjih 20 kilogramov, kar ji ne bi uspelo niti, če ne bi jedla praktično ničesar.

Kar seveda ponovno negira 'sveto' prepričanje Andreja in Roka, da se 'računica kalorij' vedno izide. To namreč ni res!

Izjema v njunem pravilu so že ljudje, katerih ščitnične težave so že rezultirale v hipotirotično ščitnico in ta bodisi ni zadosti dobro zdravljena ali je nezdravljena.

Ženske se samo izgovarjajo?

In potem smo počasi že pri tistem, da ženske v šovu The Biggest Loser Slovenija počasneje hujšajo od fantov zgolj zato, ker se očitno ne trudijo tako zelo kot moški.

Fantje so puncam njega dni (ko so bili še razdeljeni na modro in rdečo ekipo) celo namignili, da se morda kakšna od njih tudi 'šlepa' na njihov račun. Tega očitka sta bili med drugim že deležni tako Indira kot Mojca.

Podobnega mnenja kot moški, ki iz tedna v teden dosegajo odlične rezultate (celo tako dobre, da lahko z njimi celo po lastni volji manipulirajo, kar je nedavno tega dokazal Henrik), sta seveda - in kakopak - tudi fitnes strokovnjaka Rok in Andrej, ki jima je o tem počasi uspelo prepričati tudi celoten ženski del komentatorskega zborčka.

Pa to drži? Namreč, da ženske zgolj ne dajo dovolj od sebe?

Odgovor smo poiskali pri resnični stroki za ta vprašanja in to so znanstveniki, ki so 'mit' o tem, da moški lažje in hitreje hujšajo, vzeli pod drobnogled.

Ena od takšnih nedavnih študije je tako tudi ameriška študija dr. Jill Kanaley in njenih kolegov, ki je pokazala, da pri tem mitu sploh ne gre za mit!

Moški na kratek rok resnično hitreje in lažje izgubljajo kilograme, na srečo pa jih ženske na dolgi rok vendarle lahko dohitijo in celo prehitijo. Razlog, da moški in ženske drugače hujšajo, pa se seveda skriva v njihovi fizionomiji. Moški namreč lažje kurijo kalorije in posledično hitreje izgubljajo odvečno telesno težo, saj so višji in že po naravi bolj mišičasti od žensk (kar velja tudi v primeru zamaščenih in neaktivnih osebkov). Veliko in bolj mišičasto telo pa je seveda velik porabnik energije, ko ga človek enkrat zares spravi v pogon.

Raziskave skratka kažejo, da bodo moški v prvih dveh mesecih hujšanja izgubili znatno več odvečne teže kot ženska, ki bi se v istem obdobju držala enake diete in režima aktivnosti. V znatno pomoč bi mu bila namreč že zgolj zgradba njegovega telesa.

»Večje telo enostavno porabi več energije kot manjše telo. Tudi večji organi porabijo več kalorij kot manjši organi. Zato je izgorevanje viška kalorij pri njih enostavno bolj učinkovito. Manjše žensko telo enostavno ne zmore pokuriti toliko kalorij, kot jih lahko pokuri večje moško telo, zato pri ženskah kalorični deficit nikoli ne bo tako velik, kot se to lahko zgodi pri moškem,« je povedal Joey Gochnour, dietni nutricionist in osebni trener.

Še več. Tudi, če bi ženska, ki želi tekmovati z moškim v hujšanju, stopila v telovadnico z utežmi in skušala najprej povečati svojo mišično maso, bi naletela na naslednji 'problem': njen sotekmovalec bo z dvigovanjem uteži veliko lažje in hitreje razvijal svojo mišično maso, saj mu bo v veliko pomoč moški hormon: testosteron. In prav testosteron je v resnici tisto, zaradi česar je moško telo v prvih dveh mesecih hujšanja v 'nepošteni' (če gre za tekmovanje) prednosti pred ženskim.

Raziskava dr. Jill Kanaley je še pokazala, da bi morale ženske za iste rezultate, kot jih v prvih tednih hujšanja dosegajo moški, narediti za 20 % več treningov kot taisti moški.

Se še komu zdi, da tekmovanje v šovih tipa The Biggest Loser ni najbolj pošteno in da morda nedavna odločitev slovenske variacije o tem, da se na izločanju srečata najslabši moški in najslabša ženska, v resnici sploh ni tako napačna?

No, ampak eno je šov in tekmovanje, drugo pa je življenje!

Ženske morajo le vztrajati!

Nedavna britanska raziskava, ki je opazovala hujšanje 201 predebelih žensk ter 77 predebelih moških, ki so morali pol leta slediti določenemu dietnemu režimu.

Izkazalo se je, da so moški v prvih dveh mesecih praviloma izgubili trikrat več odvečne telesne teže kot ženske, ki so se dietnega režima držale enako dosledno. Pol leta kasneje pa se je raven izgube odvečnih kilogramov med moškimi in ženskimi opazovalci izenačila.

Skratka, če bi The Biggest Loser Slovenija namesto slabih treh mesecev trajal več kot pol leta, bi tistih 50.000 evrov nagrade kaj lahko domov odnesla katera izmed sodelujočih žensk. Tako pa zaenkrat še vedno najbolje kaže Bojanu, ki je hkrati tudi največji izmed vseh fantov. Mar ni zanimivo?

A kakorkoli že, nikakor ne želimo zmanjševati izjemnega Bojanovega napredka, ki nas je vse po vrsti navdušil, še manj pa tega, ki so ga pokazali vsi ostali fantje. Na tem mestu želimo le povedati, da ni prav – in se ne spodobi -, da se v nič daje izjemen trud žensk v šovu, še bolj pa Mojčin napredek.

Sicer pa si poglejte spodaj (in upamo, da si jih bo ogledal tudi Andrej Milutinovič), kako veliko je zase v šovu že naredila Mojca Fajs – in to navkljub njenim še vedno okroglim ličkom!

  • Mojca - 1. teden šova

Mojca

  • Mojca - 10. teden šova

Mojca

P.S.

Morda se enkrat v naslednjih dneh odzovemo tudi na nedavno nadvse bizarno prerekanje v šovu Od težaka do junaka, ko se je voditeljica Jasna Kuljaj na vse pretege trudila povezati Mojčine težave z obrazno poraščenostjo in njen višek kilogramov. Da njena teorija nikakor ne pije vode, je bilo jasno že, ko jo je negirala takratna sokomentatorka Urška Vučak Markež, namreč: tudi ona ima višek kilogramov, pa nobenih težav s hormoni niti z obraznim dlačevjem.

Kot nam je uspelo videti, Jasni do konca oddaje ni uspel miselni preskok k sklepu, da imajo s poraščenostjo morda vendarle veliko več kot kilogrami opraviti hormoni. Še več. Neredko so prav hormonska neravnovesja še kako sokriva tudi za višek kilogramov.

No, ampak o tem kdaj drugič.

Če nam je v dobi vladavine Googla tega sploh še treba ;)