Se vam zgodi, da - ko kuhate jajca - ta popokajo? Če jih boste pripravljali tako, do tega ne bo prišlo

12. 4. 2025
Deli
Se vam zgodi, da - ko kuhate jajca - ta popokajo? Če jih boste pripravljali tako, do tega ne bo prišlo (foto: profimedia)
profimedia

To se  rado zgodi in je zelo neprijetno, še posebej, če gre za priprave na velikonočne praznike.

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da so jajca med kuhanjem popokala. Saj veste: beljak se izlije v vodo, jajce izgubi obliko, tako pa za velikonočne praznike res ni primerno - ne moremo ga pobarvati, tako da ga v takih primerih pač uporabimo drugače.

Obstaja pa preprosti trik, s pomočjo katerega lahko preprečimo take neljube kuhinjske pripetljaje. Poleg tega vam bo dodatno olajšal lupljenje jajc in ta ne bodo razpadla. 

Koristni namigi in triki

Na spletnih straneh, posvečenih kulinariki, je mogoče najti kar nekaj koristnih namigov, da nam jajca med kuhanjem ne popokajo. Pomembno je, da so sveža. Če niste prepričani, lahko uporabite trik z vodo - in tako boste kaj kmalu izvedeli, ali so res sveža.

velikonocna-jajca.jpg
Velikonočna jajca
Profimedia

Ko kuhate jajca, bodite pozorni na to, da jih v loncu ni preveč oziroma da ni prepoln. Priporočljivo je, da uporabite rjava jajca - bela lupina je namreč bolj krhka in terja več pazljivosti. Koristno pa je vedeti tudi, da lahko uporabite limonin sok.

Gre za naravno kislino, ki mehča lupino. Če ga dodamo v vodo, v kateri se kuhajo jajca, limona pomaga učvrstiti beljak znotraj lupine, tako prepreči njegovo iztekanje. Tudi če bo lupina počila, bo jajce ohranilo obliko, saj beljak ne bo iztekel ven. In to ni edina korist - jajca boste lažje olupili, saj limonin sok zmanjša oprijem membrane na beljak.

Postopek pa je sledeč:

  • jajca dajte v lonec, prelijte jih s hladno vodo.
  • V vodo dajte 2 do 3 žlice svežega limoninega soka.
  • Kuhajte jih kot običajno - odvisno od tega, ali hočete mehko ali trdo kuhana jajca.
  • Po kuhanju jajca na hitro oplahnite s hladno vodo.

Preberite še: Testirano 35 gelov za tuširanje: Ta zelo znana znamka dosegla porazne rezultate