Selektor Nik Zupančič nenehno v pogonu

Selektor Nik Zupančič nenehno v pogonu (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Nova
12. 5. 2017

Brez počitka – bi lahko podnaslovili zadnjih nekaj mesecev selektorja slovenske hokejske reprezentance Nika Zupančiča, saj ga po osvojenem državnem prvenstvu z železarji čakajo nove preizkušnje z našimi 'risi'.

Fante namreč maja čaka svetovno prvenstvo v hokeju, ki bo letos potekalo v Parizu, vendar časa za romantiko ne bo, saj odpade pohajkovanje po prečudovitih pariških ulicah, dodobra si bodo namreč lahko ogledali le ledeno ploskev.

Najprej čestitke za naslov državnega prvaka. Verjamem, da ste se lovorike razveselili, po drugi strani pa ste že naslednji dan začeli reprezentančne obvez­nosti. Kakšni so ob tem občutki?

Močno smo si želeli, da finalno serijo dokončamo v treh tekmah, saj je bila sezona dolga, naš urnik pa zelo natrpan in utrujajoč. Konec koncev se je vse dobro izteklo v našo korist, pa tudi zame, da obkljukam novo obveznost in se v celoti posvetim reprezentanci. Sicer pa sem bil vesel, prežel me je močan občutek zadovoljstva, navdušen pa sem bil tudi nad odzivom jeseniških navijačev.

Ali dogajanje na ledu v spomin prikliče tudi številne spomine?

Tudi to mi šine skozi misli, včasih podoživiš nekatere trenutke zmag, a tudi porazov, iz katerih sem se veliko naučil. To so v športu lepi trenutki, trud pa je poplačan z zmago. Svojevrstno zadoščenje, ko se počutiš lažjega, na trenutke pa še vedno praznega. Takoj po uspehih sem se velikokrat počutil praznega, saj ni bilo možnosti za uživanje v zmagi.

Časa za praznovanje državne trofeje torej niste imeli?

No, sam nikoli nisem bil znan po proslavljanju. Počitka ni, je pa dosti lažje, saj se zgodba uspešno konča in te ob tem napolni z energijo. Zato ne občutim utrujenosti, zato imam nov zagon za delo v reprezentanci, saj fantje poslušajo moje nasvete. Moj motor trenutno dela s polnimi obrati in se kaj dosti niti ne ustavlja.

Urnik vam torej ne dopušča, da bi si vzeli nekaj časa zase in se podali na počitnice?

Ne, za kaj takega ni časa. Seveda imam tudi druge obveznosti, ne le hokeja. V življenju imam tudi druge stvari, ki pa zdaj niso na prvem mestu, vendar ne bom jamral. Časa ni, še žena in otroci me kar malo pogrešajo, zato te trenutke izkoristim zanje.

Za prvi maj so se kolone Slovencev podale na morje, kako pa vi doživljate tovrstne praz­nike?

Prvomajskih počitnic na mojem urniku ni že zadnjih 30 let. Tudi pozimi ni časa za smučarijo, saj se hokej vleče skozi vso zimo. Morda bi si vendar morali vzeti kaj več časa.

Poleti ga je vendarle na voljo nekaj več.

Jah, morda res, čeprav ne zadnje poletje, saj so se nam kvalifikacije že zgodaj začele. Tako sem nekaj stvari uredil kar na morju. Imam veliko srečo, dva fantastična sinova, ki uživata v podvodnih športih in ribolovu, tako jaz le nadzorujem dogajanje in se ob tem sprostim.

Ste ju sami naučili ribolova?

Ne, to so v svoje roke prevzeli prijatelji, nekdanji hokejisti, ki te stvari obvladajo bolj kot jaz. Otoka sta to zagrabila z obema rokama in v tem polno uživata.

Tako kot v hokeju, kjer dosegata izjemne uspehe kot njun oče.

Seveda. Trenutno smo v družini trije prvaki, eden v kategoriji mlajših dečkov, drugi v selekciji dečkov, jaz pa v članskem tekmovanju. Smo se tudi že slikali s tremi pokali in bilo je zanimivo. (Smeh)

V Parizu se boste na svetovnem prvenstvu spopadli z najboljšimi reprezentancami, tako da ne bo časa za odkrivanje lepot mesta. Ste sicer že kdaj obiskali mesto ljubezni?

V Parizu še nisem bil, samo na letališču. Mislil sem, da bi z mano odpotovala tudi družina, vendar veliko časa za zasebna raziskovanja ne bo. Rad imam različne kulture in Francozi so nekoliko drugačni. Njihov šolski in jezikovni sistem je drugačen, tudi razmišljanje, in prav zato bo potovanje zanimivo. Sploh Pariz je mesto z veliko kulturne dediščine in zgodovine, ki se ga zagotovo splača obiskati.

Kaj pa sama kulinarika?

Seveda, vendar za to potrebuješ čas. Naši fantje potrebujejo veliko hrane, medtem ko si Francozi vzamejo čas in jedo bolj z občutkom.

Ljubitelj potovanj

"Rad obiskujem druge kraje in potujem. Z družino imamo v prihodnosti namen obiskati nekatera mesta, v katerih sem včasih igral, vendar bomo za to potrebovali tudi avtodom. Navdušil me je Stockholm, všeč pa mi je bila tudi Finska s svojimi naravnimi lepotami. Rad imam naravo, pa tudi Finci so nekoliko drugačni in rad imam ljudi, ki niso toliko zgovorni, vendar kadar spregovorijo povedo vse," pojasni selektor 'risov'.

Nika Arsovski

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri