Septembra vas na vrtu čaka še veliko opravil

Septembra vas na vrtu čaka še veliko opravil (foto: profimedia, shutterstock) profimedia, shutterstock
Vir: Jana
16. 9. 2017

Bližajočo se jesen naznanjajo zrela jabolka in dozoreli storži sladke koruze ter jedilne in zimske buče, ki jim sončni žarki utrjujejo kožico. Spet si boste lahko postregli s pastinakom in prvim porom, septembra pa še lahko sejete in sadite vrtnine.

Če imate pokrito gredo ali rastlinjak, je še vedno čas za sejanje solatnic za večkratno rezanje. Rastlino zaščitite pred polži in lazarji.

Rastline za izboljšanje tal

Zdaj posejte rastline za zeleno gnojenje, ki bodo čez zimo zaščitile in izboljšale tla. Mlade rastline vkopljite v tla približno štiri tedne pred sejanjem ali sajenjem novih pridelkov. Tako bodo te rastline obogatile tla s hranili. Lucerna je rastlina z dolgimi koreninami, ki rahlja težka tla in izboljšuje odcednost. Črna detelja tako kot vse stročnice veže dušik iz ozračja in bogati tla z dušikovimi hranili za druge rastline. Gosti posevki ozimne rži preprečujejo rast plevelov, s koreninami pa izboljšujejo strukturo tal. Koristijo zlasti lahkim tlom.

Pozne listnate vrtnine

Izkoristite zadnjo priložnost za sejanje špinače in zimske solate za zimski pridelek, gojen pod steklom. Izberite hitro rastoče sorte špinače, na primer 'Triathlon', ali zimske sorte maslenke in kodrolistne solate, na primer 'Valdor' in 'Winter Density'. Vse bodo dajale pridelek v najhladnejših mesecih. Posejte jih 1 cm globoko in sejance še pred koncem jeseni presadite v pokrito gredo ali rastlinjak. Lahko jih boste pobirali od novembra do marca.

Posejte čebulo

Posejte še zadnji posevek redkvic in spomladanske čebule. Izberite proti mrazu odporne sorte čebule, na primer 'White Liston', in semena redko posejte 1 cm globoko v vrstice, ki so 15 cm narazen. V hladnejših predelih čebulo pozimi zaščitite z zvonovi. Za jesenski pridelek posejte redkvice na redko v 1 cm globoke brazde in sejance zredčite na 2 cm. Čebulo boste lahko spravljali od oktobra do decembra.

O breskvah in nektarinah

V posodah gojena sadna drevesa je mogoče posaditi kadar koli, pri sadikah z golimi koreninami pa je treba to opraviti v ugodnih vremenskih razmerah. V dno sadilne jame je treba vmešati veliko vrtnega komposta. Rastline posadite tako globoko, kot so bile posajene v drevesnici. Breskev 'Duke of York' ob toplem zidu daje lep pridelek velikih plodov z rumenim mesom. Breskev 'Peregrine' je zelo rodovitna sorta in ima sladke plodove z rdečkastim mesom. Raste naj na toplem, sončnem in zavetnem mestu. Nektarina 'Fantasia' je odporna proti mrazu, rodi julija in ima velike, sočne plodove z rumenim mesom. Primerna je tudi za posode. Nektarina 'Lord Napier' zori pozno in ima sočne in rdeče plodove s tanko kožo. Obrodi redno in dobro.

Čebulček

Za najbolj zgodnji pridelek čebule v naslednjem letu posadite na prosto čebulček japonskih prezimnih sort, na primer 'Buffalo'. Vsak čebulček potisnite na sončno gredico brez plevela, tako da iz tal štrli le vršiček. Čebulčki naj bodo 5–11 cm narazen, vrstice pa 30 cm. Tla okrog čebulic potlačite.

Presadite zelje

Na stalno mesto lahko že zdaj ali do sredine jeseni presadite sejance spomladanskega zelja, posejanega v pladnje z razdelki. Poiščite sončno mesto z rodovitnimi tlemi, ki nekaj časa niso bila prekopana ali gnojena. Na takšnih tleh rastline ne bodo razvile preveč mehkih listov in stebel, ki bi jih lahko poškodovale zmrzali. Rastline posadite 30 cm narazen, da bodo imele dovolj prostora za razvoj velikih glav.

Porežite beluše

Z ostrimi vrtnimi škarjami porežite stebla belušev tik ob tleh, ker začenjajo ozki listi na poganjkih že rumeneti. Listi so trdi in imajo bodečo konico, zato bodite pri delu z njimi previdni. Ko ste pospravili z beluši zasajeno gredico, nanjo nasujte dobro uležan gnoj ali drugo organsko zastirko, da bodo tla dobro pripravljena za naslednje leto.

Pognojite por

Polna gredica velikih zdravih rastlin pora bi morala zadostovati za vso zimo. Te trpežne rastline je treba le izjemoma zalivati, koristi pa jim občasno dognojevanje z uravnoteženo sestavljenim tekočim gnojilom. Pred koncem rastnega obdobja jim še enkrat dodajte hranila.

Oskrba zelene

Gomoljni zeleni redno odstranjujte poškodovane in starejše liste, kar bo steblo spodbudilo k razvoju debelega gomolja in s tem lepega zimskega pridelka. List primite na spodnjem delu peclja in ga s krepkim potegom izpulite iz spodnjega dela rastline. Nad tlemi se bo kmalu prikazal vrh odebeljenega stebla. V sušnih obdobjih rastline obilno zalivajte, za krepko rast pa je zelo koristno redno dognojevanje z uravnoteženim tekočim gnojilom.

Izpraznite kompostnike

Zaradi predzimskega čiščenja vrta in odmiranja večine vrtnin se vsako jesen nakopiči veliko odpadkov za kompostiranje. Zanje je treba pripraviti prostor, zato zdaj uporabite nekaj že dozorelega komposta. Nasujte ga kot zastirko okrog rastlin, ki bodo prezimile zunaj, ali pa ga dajte na prazne gredice. Ko kompostnike povsem izpraznite, začnite v njih nov proces kompostiranja. Kompost za naslednje leto začnite pripravljati iz odmrlih vrtnin. Dobro jih pomešajte z odpadlim listjem, jesenskim odkosom in vejicami.

Zorenje znotraj

Zadnje zunaj zoreče paradižnike lahko poskusite rešiti pred bližajočimi se zmrzalmi ali slano. Da plodovi do konca dozorijo, je treba visoke sorte porezati in jih bodisi obesiti ali položiti na čim bolj svetlo mesto v rastlinjaku, zimskem vrtu ali kar v garaži. V posodah gojene grmičaste sorte lahko preprosto prestavite pod steklo in jih pustite rasti naprej.<