Serija Černobil: Gasilec Vasilij je res živel, njegova usoda je bila grozljiva

Serija Černobil: Gasilec Vasilij je res živel, njegova usoda je bila grozljiva (foto: Profimedia) Profimedia
11. 6. 2019

Serija Černobil v petih delih je prevzela svet. V njej spoznavamo osebne zgodbe ljudi, ki so sodelovali pri gašenju požara in odstranjevanju posledic jedrske katastrofe. Glavni liki serije so se zaradi žalostne usode marsikomu globoko vtisnili v spomin, med njimi pa je vsekakor gasilec Vasilij Ignatenko.

Zdaj je že znano, da so skorajda vsi liki iz serije resnični, raznen jedrske fizičarke Ulane Khomyuk, čigar lik predstavlja strokovnjake, ki so pomagali profesorju Legasovu pri odpravljanju posledic černobilske katastrofe.

Tako se je marsikateremu gledalcu v spomin vtisnil lik požrtvovalnega gasilca Vasilija Ignatenka, ne smemo pa pozabiti tudi na njegovo soprogo Ljudmilo. V seriji je prikazano, kako Vasilij gasi požar v jedrski elektrarni, njegova noseča žena Ljudmila pa ostane doma. Po gašenju Vasilija prepeljejo v bolnišnico v Pripjatu, potem pa v Moskvo. Noseča Ljudmila ga obišče, ne glede na nevarnost, ki ji grozi. Vasilij umre v hudih mukah, Ljudmila pa pozneje rodi punčko, ki zaradi posledic sevanja premine štiri ure po rojstvu. 

Na koncu serije izvemo, da je Ljudmila še med živimi, ima sina, s katerim živi v Kijevu. Že pred časom pa je svojo in Vasilijevo zgodbo razkrila v knjigi Glas iz Černobila. Dejala je, da bi dan po eksploziji z možem morala iti v Belorusijo na obisk k njegovim staršem. Jedrski reaktor je eksplodiral uro po polnoči, Vasilij pa ga je šel gasit, saj je mislil, da gre za navaden požar. Ljudmila je podala pretresljiv opis njegovih zadnjih dni.

"Vsak dan sem spoznavala drugo osebo. Zadnja dva dni je izkašljeval koščke pljuč in jeter. Dušil se je v lastnih organih." Mladi gasilec je umrl pri rosnih 25. letih. Pokopali so ga v kovinski krsti, ki so jo zalili z betonom, saj je bilo njegovo truplo še vedno radioaktivno.

Priporočamo