6 čarobnih krajev v Italiji, ki jih gre obiskati

6 čarobnih krajev v Italiji, ki jih gre obiskati (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Jana
6. 7. 2018

V Italiji je veliko krajev, ki se ponašajo z zelo raznovrstno ponudbo umetnosti, arhitekture, kulinarike in naravnih lepot. Naša zahodna soseda skriva zares veliko biserov, ki jih je vredno obiskati vsaj enkrat v življenju.

Positano, Kampanja

Positano je slikovito italijansko mesto na romantični amalfijski obali. Mesto s čudovitimi plažami leži na strmem pobočju in ponuja čudovit pogled na morje in bližnje pečine. Pastelno obarvane hiše se terasasto vzpenjajo nad zalivom in strma glavna ulica se vijugasto spušča proti obali. Arhitektura v maverskem slogu je obrnjena proti Sirenskim otokom. Ko občudujete čarobni Positano s terase katere od številnih restavracij, se vam zdi, da opazujete stvaritev slikarja iz 19. stoletja. V Positanu boste našli izvrstne restavracije in številne prestižne hotele, med katerimi je najbolj znan La Sirenuse.

Chianti, Toskana

Pokrajina Chianti se razteza med Sieno in Firencami. Strmo, valovito gričevje je posejano s številnimi oljčnimi nasadi, vinogradi, gradovi ter mesti in je tisto najboljše, kar si običajno predstavljamo pod imenom Toskana. Chianti najprej povežemo z vinom, ki so ga nekoč skladiščili v plastenki, imenovani fiasco (bučka), ki je bila zaprta s koščki slame. Danes je večina vina ustekleničena v standardnih steklenicah. Baron Bettino Ricasoli (poznejši predsednik vlade Kraljevine Italije) je sredi 19. stoletja ustvaril recept za chianti s 70 odstotki grozdja sangiovese, 15 % canaiola in 15 % bele malvazije.

Šest čarobnih krajev v Italiji

Manarola, Cinque Terre

Cinque Terre je romantična pokrajina na skrajnem zahodu Italije ob Ligurijskem morju, ki je upravičeno uvrščena na seznam Unescove svetovne dediščine. Sprehod po znameniti obalni modri pešpoti skozi vasi Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza in Monterosso al Mare je nepozabno doživetje za vsakega obiskovalca. Manarola je najbrž najstarejše mestece med njimi s cerkvijo San Lorenza iz leta 1338. Glavna dejavnost sta ribištvo in vinogradništvo. Posebno znano je lokalno vino, imenovano sciacchetra. Večina hiš je svetla in barvita. Manarolo je na svojih slikah ovekovečil Antonio Discovolo (1874–1956).

Erice, Sicilija

Pravijo, da je Erice najlepša vas na Siciliji. Leži na hribu Erice, visokem približno 750 metrov, od koder se ponuja izjemen pogled na mesto Trapani, na obalo Marsale, dramatično Punto del Saraceno, Capo San Vito in Egadske otoke. Sprehod po ozkih kamnitih uličicah srednjeveške vasice je nepozabno doživetje. Ostanki starodavnih elimskih in feničanskih zidov kažejo na različne stopnje naselbine in pokopavanja v antiki. V mestu sta gradova Pepoli iz časov Saracenovih in Venus iz obdobja Normanov. Žičnica je z obrobja Trapanija do Ericeje vozila od leta 2005 do leta 2017, ko so jo zaprli zaradi gozdnega požara.

Prato della Valle, Padova

Prato della Valle ali uradno Piazza Vittorio Emanuele II je z 90 tisoč kvadratnimi metri tretji največji trg v Evropi in predstavlja simbol mesta Padove. Ogromen trg elipsaste oblike obdaja kanal z vodo, okrog katerega je postavljenih 78 kipov znanih Padovancev (40 v zunanjem obroču in 38 kipov v notranjem obroču), po prvotnem načrtu je bilo 88 kipov. Različni umetniki so jih izdelali iz kamnine med letoma 1775 in 1883. Poleti je na trgu živahno z veliko obiskovalci, ki deskajo, se sprehajajo ali učijo med sončenjem. Poletne večere zaznamuje najstniki in mladi, ki klepetajo do zgodnjih jutranjih ur.

Šest čarobnih krajev v Italiji

San Gimignano, Toskana

Majhno srednjeveško mesto San Gimignano leži na vzpetini sredi čarobne Toskane, v provinci Siena. Ime je dobilo po čudovitih stolpih, ki s svojo hribovsko postavitvijo in zidovi vabijo obiskovalce že na kilometre daleč. Znotraj obzidja so dobro ohranjene stavbe romanske in gotske arhitekture. Mestno palačo, kolegialno cerkev in cerkev Sant'Agostino krasijo freske iz 14. in 15. stoletja. Zgodovinski center je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Mesto je poznano tudi po žafranu, zlati šunki in belem vinu Vernaccia di San Gimignano. V mestu si vsekakor privoščite porcijo slastnega italijanskega sladoleda (gelata).

Besedilo: Jasna Milinković // Fotografije: Shutterstock