6 knjig, ki jih morate prebrati v 2015, če jih niste že v 2014!

6 knjig, ki jih morate prebrati v 2015, če jih niste že v 2014! (foto: shutterstock) shutterstock
26. 12. 2014

Slovenci smo od nekdaj veljali za narod, ki rad veliko in dobro bere. Glede na nedavne ugotovitve raziskave Bralna kultura in nakupovanje knjig v Republiki Sloveniji se zdi, da tej tradiciji vendarle ostajamo še naprej relativno zvesti. Odstotek bralcev v zadnjih nekaj letih namreč ni premočno upadel, čeravno Slovenci vse manj knjig kupimo za osebno zbirko, si jih pa zato vendarle pogosteje izposodimo v bližnji knjižnici.

Da bi pomagali ohranjati tradicijo načitanosti naroda, v nadaljevanju objavljamo šesterico knjig, ki vam jo po našem (in torej subjektivnem) mnenju zares toplo priporočamo v skorajšnje branje.

Mednje sodijo ...

Sapiens, Kratka zgodovina človeštva

Yuval Noah Harari

SapiensO knjigi: Jared Diamond, Pulitzerjev nagrajenec, je o knjigi med drugim povedal: "Zakaj ta knjiga postaja mednarodna uspešnica? Preprosto. Loteva se velikih vprašanj zgodovine in sodobnega sveta, in to v nepozabno napetem slogu. Zadela vas bo v živo!" In kakorkoli že, naj nam je to všeč ali ne, ljudje dejansko smo člani velike in zelo hrupne družine človeku podobnih opic. Z našimi najbližjimi sorodniki šimpanzi, nato pa tudi gorilami in orangutani, imamo skupne prednike, tako kot imajo vse mačke - od najmanjše domače mucke do najkrvoločnejšega leva - skupnega mačjega prednika, ki je živel pred približno 25 milijoni let. Celotno zgodbo - od naših skupnih 'opičjih' prednikov do modernega človeka - gre zato še enkrat 'prehoditi' in to ne kar s komerkoli, temveč v družbi pronicljivih misli Yuvala Noaha Hararija.

Odlomek iz knjige: 'Naš jezik se je razvil kot opravljanje. Homo sapiens je po tej teoriji predvsem družabna žival. Družbeno sodelovanje je bistveno za naše preživetje in razmnoževanje. Ni dovolj, da posamezniki vedo,, kje so levi in bizoni. Veliko pomembnejše je, da vedo, kdo v njihovi skupini koga sovraži, kdo s kom spi, kdo je pošten in kdo prevarant.'

O avtorju: Prof. Yuval Noah Harari (1976) se je rodil v Izraelu in doktoriral na Oxfordu. Kot redni profesor zgodovine na hebrejski univerzi v Jeruzalemu se ukvarja s svetovno zgodovino, srednjim vekom in zgodovino vojne.

Več o knjigi na povezavi Sapiens je svoj jezik razvil za opravljanje

Pečat stvarjenja

Elizabeth Gilbert

Pečat stvarjenjaO knjigi: Dobrih 500 strani izjemnega branja bo tudi najbolj zahtevne bralce navdušil ne le z nesporno veščim, izrazno bogatim in tankočutnim besediščem, vpetim v tekoče in navdihujoče pisanje, temveč tudi z večplastnostjo zgodbe, poglobljenim poznavanjem pristnih zgodovinskih prepletov ter ozadij in nenazadnje osupljivo zanimivim osrednjim likom romana, ki je vse prej kot običajen ženski lik.

Odlomek iz knjige: 'Alma je bila zdaj visoka in plečata kot moški. Na pogled bi rekli, da bi bila zmožna vihteti sekiro. (Dejansko je bila zmožna vihteti sekiro, in pri svojem botaničnem terenskem delu jo je pogosto tudi morala.) To samo po sebi ni nujno pomenilo, da ne bi mogla dobiti moža. Nekaterim moškim so všeč večje ženske, ki obetajo krepkejši ustroj. Lahko bi se reklo, da je imela tudi čeden profil - vsaj z leve strani. Prav gotovo je bila prijetne, priljudne čudi. Vendar ji je nekaj manjkalo - pogrešala je neko nevidno, bistveno sestavino; in tako se je zgodilo, da kljub vsej izraziti erotiki, ki je tlela v njenem telesu, njena navzočnost ni razvnela domišljije nobenega moškega.'

O avtorici: Elizabeth Gilbert s svojo šesto, a hkrati šele drugo leposlovno knjigo že premika tečaje knjižnega trga. Tako kritiki kot njeni oboževalci so mnenja, da je tokrat presegla ne le njihovih pričakovanj, temveč tudi samo sebe.

Več o knjigi na povezavi Pečat stvarjenja - najboljše, kar je Elizabeth Gilbert napisala doslej!

Tihi

Susan Cain

TihiO knjigi: Brez introvertov bi bil naš svet med drugim revnejši za gravitacijski zakon, teorijo relativnosti, Chopinove nokturne, Petra Pana, Proustovo Iskanje izgubljenega časa, filme Schindlerjev seznam, E.T. - Vesoljček in Bližnja srečanja tretje vrste, Beethovnovih simfonij, Sikstinsko kapelo, Orwellovi deli 1984 in Živalska farma, Microsoft, Google in Harryja Potterja. Introvertni posamezniki stojijo tudi za nekaterimi največjimi dosežki v sicer poudarjeno ekstrovertiranih poklicih (na področju financ, politike ali aktivizma) - med njimi so Eleanor Roosevelt, Al Gore, Warren Buffett, Mahatma Gandhi in Rosa Parks.

Odlomek iz knjige: "Zapomnite si, v Silicijevi dolini ste lahko najpametnejši, najsposobnejši, ampak če se ne boste znali izraziti tudi zunaj svojega dela, ne bo spoštovanja ne do vas ne do vašega dela."

O avtorici: Susan Cain, ameriška pisateljica in introvertka. Knjigo je spisala tekom sedmih let raziskovanja introvertiranosti, s svojim poglobljenim zagovorom introvertnosti pa posodila glas vsem, ki so obveljali za čudake, ker od tišine ne bežijo, ampak jo celo krvavo potrebujejo.

Več o knjigi na povezavi Tiha moč introverta v glasnem svetu ekstravertov

Jaz, Christiane F., kljub vsemu življenje

Christiane V. Felscherinow

ChristianeO knjigi: Gre za avtobiografijo Jaz, Christiane F., kljub vsemu življenje. Zdaj si bomo tudi slovenski bralci prišli na tekoče z vprašanji, ki smo si jih mnogi zastavili po končanem branju resnične zgodbe o trinajstletni zasvojenki z mamili in prostitutki. Vprašanje je seveda: Kaj se je zgodilo potem? Ko se je njena opitost s slavo malce polegla, je Christiane poskusila srečo tudi kot pevka v duetu Sentimentalna mladina in leta 1982 celo posnela nekaj solističnih plošč. Zaigrala je celo v filmih neodvisne produkcije Neonstadt (1981) in Dekodiranje (1983), vsako leto pa je kot dekle au pair nekaj mesecev preživela v Švici. A kakorkoli že, nikoli se ni prav zares osvobodila primeža odvisnosti.

Odlomek iz knjige: "Christiane F. ste? Super! Ali lahko dobim vaš avtogram? Se lahko slikam z vami' Pa še to bi vas prosil, da se ne družite z mojim sinom ali preselite v mansardo sosednje hiše."

O avtorici: Petintrideset let pozneje se Christiane V. Felscherinow med drugim v spominu vrača v leta kmalu po izidu knjige Mi, otroci s postaje Zoo, ki jo je presenetljivo izstrelila naravnost med zvezde.

Več o knjigi na povezavi Christiane F. s postaje Zoo kljub vsemu za življenje!

Čudežni svet brez denarja

Heidermarie Schwermer

Čudežni svetO knjigi: Knjiga Čudežni svet brez denarja, ki bo brez dvoma še marsikoga navdihnila, da bo zbral pogum in še enkrat razmislil o svojem življenju ter ugotovil, kako lahko pripomore k temu, da bo na našem planetu nastopila zlata doba. 'Daj in vzemi' je ena od idej, ki jo je z majhnim korakom - vseeno, v katero smer - mogoče uresničiti takoj. Vse, kar je potrebno storiti, je, da se prepustimo svoji ustvarjalnosti.

Odlomek iz knjige: 'Pomisli na iznajdbe zadnjih stoletij. Malone istočasno so se v različnih deželah pojavili podobni izumi. Tu in tam so koga obtožili plagiatorstva, čeprav se je ideja za iznajdbo porodila v njegovi glavi. Včasih pa se ideja razširi z bliskovito hitrostjo. To ima opraviti z morfičnimi polji in njihovo medsebojno povezanostjo. Kadar je določena ideja zrela za svet, se pojavi povsod naenkrat. In na ta način postaja svet zlagoma zrel tudi za odpravo denarja.'

O avtorici: Heidermarie Schwermer je povsem običajna ženska. Svojo zanimivo življenjsko zgodbo, vrednote in načela, ki so jo vodila do temeljite preobrazbe, je zapisala in izdala v avtobiografiji Čudežni svet brez denarja. Vsekakor branje, ki zna odpreti marsikatero srce in um.

Več o knjigi na povezavi Svet brez denarja po zgledu Heidemarie Schwermer

Daš in dobiš

Adam M. Grant

Daš in dobišO knjigi: Adam M. Grant je v svoji knjigi Daš in dobiš zlagoma, s prepletom izsledkov aktualnih razskav in razburljivih zgodb dotičnemu tipu sodelovanja z drugimi ne le priznal izjemnost na osebnem področju sobivanja, temveč tudi razkril nadpovprečno uspešnost na poslovnih področjih. Še več. V povsem nov kontekst je postavil tudi slavni rek 'Dobrota je sirota.' in obče podcenjevalne percepcije dajanja, zaradi česar mnogi dajalci pred drugimi skrivajo prav tisto, kar bi kaj lahko bila ali postala njihova največja prednost.

Odlomek iz knjige: "Jemalci so bili kot črne luknje. Srkali so energijo vseh okoli sebe. Dajalci so bili kot sonca in so širili svetlobo po vsej organizaciji. Ustvarjali so priložnosti za kolege, da prispevajo, namesto da bi vsiljevali svoje zamisli in si pripisovali zasluge. Tudi ko se niso strinjali s predlogi, so vendarle pokazali spoštovanje do predlagateljev in jih niso zasmehovali."

O avtorju: Adam M. Grant je večkrat nagrajeni učitelj, raziskovalec, profesor managementa na univerzi Wharton in priznani avtor.

Več o knjigi na povezavi Jemalci, izenačevalci in dajalci v poslovnem svetu

Ste prebrali že vse naštete?

Čestitamo!

V tem primeru vas očitno lahko le še povabimo v zares pester in bogat spletni kotiček namigov za dobra branja v Sensino rubriko Beremo skupaj.