"Sestra me pred drugimi daje v nič!" Porota odgovarja!

"Sestra me pred drugimi daje v nič!" Porota odgovarja! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
1. 6. 2018

Stara sem 37 let in imam starejšo sestro, s katero sva si precej blizu. Čeprav imava dober odnos, me velikokrat pred drugimi 'daje v nič'. Naj pojasnim s primerom. Pred časom sva organizirali zabavo za rojstni dan najine mame. Prevzela sem veliko nalog, ona pa je bila odgovorna za prostor za druženje. Meni prostor ni bil všeč, bil je temen, majhen. Povedala sem ji, da bi raje, da bi se poiskala še kakšna alternativa, čeprav ven iz našega kraja. No, rojstni dan je bil simpatičen, torta, ki sem jo spekla, je bila top, mama je bila vesela, ni pa prišlo veliko ljudi. Sestra je bila užaljena. Zdaj me pred drugimi krivi in zlobno govori o meni, tudi ko sem jaz zraven, da se je vse 'sfižilo' zaradi mene, ker sem hotela drug prostor. Zdi se mi, da če bi se kakorkoli zagovarjala, da bi se pred vsemi sprli. Tega si ne želim. Ne želim pa si več takšnega odnosa. Kaj naj storim? Hvala vam!

Katarina

Poslušajta se!

Katarina, na zadevo gledaš samo s svoje strani in hvališ samo sebe. Že na začetku sta narobe začeli, saj je sestra prevzela le eno skrb, ti pa skoraj vse preostale. Morda pa le nisi tako dobra v tem, kar delaš? Morda si si preveč naložila? Je bil nov prostor preveč oddaljen, pa zato ni bilo gostov, ali pa si morda delala vse po svoje in nisi upoštevala nikogar drugega? Če želiš urediti odnos s sestro, se bosta morali pogovoriti. In tudi ti se boš morala naučiti prisluhniti in tudi slišati kaj o sebi, kar ti ni všeč. Poslušaj sestro, kaj ti ima za povedati, ne nasedaj govoricam. Morda pa ne govori vsega tega o tebi? Imaš le dve rešitvi: ali se usedeta in si odkrito povesta vse, se spreta, zjokata in se končno povežeta ali pa pač preprosto nista za skupaj in to čim prej sprejmi. Z njo pač ne boš več šla v skupne projekte, tako se lahko izogneš nejevolji.

Helena, 40 let

Sestrsko ljubosumje

Očitno je z njene strani nastopilo sestrsko ljubosumje, ki je povsem neutemeljeno, a vseeno nekako razžira vajin odnos. Drugega kot odkrit pogovor vama res ne znam svetovati. Mogoče jo povabi nekam, kamor rada zahaja, ali pa speci njeno najljubše pecivo in jo povabi domov na čaj in mirno načni temo. Pišeš, da se dobro razumeta, res bi bilo škoda ta vajin odnos skaziti zaradi brezveznih obtoževanj. Predvsem pa ti svetujem, da ti o njej ne govori z drugimi in je ne opravljaj. Sicer bo imela v rokavi še tega aduta, da si jo klevetala, ne glede, da to počne ona. Prepričana sem, da se bo vse uredilo in da je to trenje v vajinem odnosu le prehodno. Pa srečno!

Sandra, 33 let

Ozavestita stare zamere

Kot v večini primerov pravi razlog, da vas sestra, kot pravite, pred drugimi pogosto 'daje v nič', niso neke nepomembne malenkosti, ko je na primer prepir glede prostora za zabavo, temveč je razlogov mnogo več. Dejstvo je, da so številni odnosi med odraslimi sorojenci zapleteni, zamere in očitki pa večinoma izhajajo še iz obdobja odraščanja pod skupno streho. Morda je jezna na vas zaradi zamer, ki so se ji dogajale v tem obdobju. Pomagajte ji, da bo ozavestila stare zamere, dajte ji vedeti, da vam je pomembna ne glede na izbruhe v sedanjosti.

Manca, 39 let

Razčistite odnos

Zaleglo bo le to, da ji naravnost poveste, kako se počutite, in pri tem poudarite, da njen pristop do vas resno načenja celoten vajin odnos. Kri ni voda in sestra ni prijateljica, ki jo lahko preprosto pustite na hladnem in se premaknete naprej. Morali boste ukrepati, pričakujte pa, da boste sprva zelo verjetno naleteli na odpor, potem na srborito obrambo stališč, šele sčasoma pa se bo razkrilo, v čem je dejanski razlog za takšno njeno vedenje do vas. Sam predvidevam, da se v nečem čuti ogrožena, zakaj bi to lahko bilo – pretekli odnos s starši, tekmovalnost, karkoli – pa lahko odkrijete samo vi.

Tim, 39 let