Severna Koreja bo zelo verjetno poslala športnike na olimpijske igre v Južni Koreji

Severna Koreja bo zelo verjetno poslala športnike na olimpijske igre v Južni Koreji (foto: Profimedia) Profimedia
6. 1. 2018

Se odnosi vendarle pomirjajo? Severnokorejski predstavnik je namreč napovedal, da bo Severna Koreja zelo verjetno sodelovala na zimskih olimpijskih igrah, ki se začnejo 9. februarja.

Tiskovna agencija Kyodo poroča o novem znaku, da se odnosi na korejskem polotoku vendarle pomirjajo, saj vse kaže, da se bodo športniki iz Severne Koreje vendarle udeležili zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji. Novica, ki je prišla iz Južne Koreje, najavlja, da bodo za severnokorejske športnike ob morebitni udeležitvi olimpijskih iger, ki bodo naslednji mesec v Pjeongčangu, položili rdečo preprogo. 

Guverner province, kjer bodo gostili olimpijske igre, je celo ponudil, da pošlje križarko, s katero bi severnokorejske športnike, osebje in navijače pripeljali do olimpijske vasi.

Ob tem se vseeno porajajo pomisleki, češ, da se Južna Koreja odziva prehitro in preveč popušča, saj so med drugim preložili skupne vojaške vaje z ameriško vojsko. Kritike namreč skrbi, da bi Severna Koreja povečala zahteve pred srečanjem v Panmunjomu, ki je organiziran za prihajajoči torek. 

Ameriški predsednik Donald Trump, ki si je s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom preko spleta izmenjal že kar nekaj žaljivk, je ob tej novici dodal, da je njegovo trdno stališče očitno delovalo, da pa obenem želi, da bi se pogovori nadaljevali tudi preko olimpijskih iger.

Zimske olimpijske igre se pričnejo 9. februarja in bodo potekale do 25. februarja.