Sezona grozdja: To so razlogi, zakaj bi ga morali jesti, in nekateri vas bodo navdušili

3. 9. 2025
Sezona grozdja: To so razlogi, zakaj bi ga morali jesti, in nekateri vas bodo navdušili (foto: profimedia)
profimedia

To je čas, ko grozdje uživajo v skoraj vsakem domu. 

Grozdje je različnih barv in oblik: rdeče, belo, zeleno, rožnato, najdemo ga v posušeni obliki kot rozine, pa tudi v najboljši obliki kot sok in vino.

1. Je bogato s hranili

Grozdje je bogato z vlakninami in vodo ter minerali, kot so kalcij, magnezij, folat, kalij in cink. To so tudi vitamini C, K, B in A.

2. Odlično je za zdravje oči

Grozdje je odlično za zdravje oči zaradi spojin, kot je resveratrol, ki pomaga preprečevati retinopatijo (obliko nevnetne poškodbe mrežnice). Vsebuje tudi lutein in zeaksantin, polifenola, ki zmanjšujeta oksidativni stres in poškodbe mrežnice. Znano je še, da grozdje ščiti pred degeneracijo makule (degeneracijo celic, odgovornih za vid) in nastankom sive mrene.

3. Pomaga imunskemu sistemu in pri alergijah

Nekatere raziskave kažejo, da lahko kvercetin in proantocianinska spojina v grozdju pomagata pri lajšanju alergij, simptomov astme in senenega nahoda. Kvercetin lahko pomaga imunskemu sistemu in okrepi protimikrobne lastnosti.

Znana pevka poslala jasno sporočilo Hrvaški: "Naj mi tega nikoli več nihče ne reče"

4. Kakovosten spanec

Grozdje vsebuje melatonin, ki pomaga pri spanju. Ko jeste grozdje, se raven hormona serotonina poveča, kar spodbuja srečo. Nespečnost prizadene 1/3 prebivalstva, spanec pa je zelo pomemben za zaščito pred kroničnimi boleznimi.

5. Antioksidanti proti staranju

Grozdje je bogato z antioksidanti, polifenoli in flavonoidi, ki pomagajo zmanjšati vnetja. Podpira zdrav krvni obtok in boljše delovanje možganov. Črno in rdeče grozdje naj bi pomagalo tudi pri nevrodegenerativnih boleznih, kot je Alzheimerjeva bolezen.

6. Zmanjšuje tveganje za kronične bolezni

Antioksidanti v grozdju lahko zmanjšajo tveganje za številne kronične bolezni. Nekatere od teh bolezni so rak, bolezni srca, sladkorna bolezen in debelost.

7. Pomaga zniževati visok krvni tlak in holesterol

Grozdje znižuje lipide in pomaga zniževati raven lipoproteinov nizke gostote (LDL). Vsebuje tudi kalij, ki pomaga uravnavati tekočine v telesu in zniževati raven natrija. To pomaga nadzorovati krvni tlak, možgansko kap in srčne bolezni.

Kljub vsem tem koristim so potrebne še nadaljnje raziskave in študije, da bi dokazali, kako učinkovite so te koristi. Vendar pa je grozdje ne glede na to, kako gledate na to, odlično zdravo živilo in je zagotovo koristno za zdravje, piše Healthy Guide.