Si brijete sramne dlake? Strokovnjaki razkrivajo, da tega nikar ne počnite!

Si brijete sramne dlake? Strokovnjaki razkrivajo, da tega nikar ne počnite! (foto: Allie Holloway Allie Holloway) Allie Holloway Allie Holloway
4. 8. 2022

Tega morda ni najbolj pametno početi in razlog je več.

Vaginalno zdravje je nadvse pomembno.

V sodelovanju z Dr. Vanesso Mackay, ki je strokovnjakinja s področja porodničarstva in ginekologije na fakulteti v Londonu, so novinarke Cosmopolitana pripravile nasvete za intimno nego in zdravje.

1) TELOVADBA ZA TVOJO VAGINO

Prepričane smo, da ste že kdaj slišale za Keglove vaje. Gre za krepitev mišic medeničnega dna - ti dve krožni mišici namreč nadzorujeta pretok urina in krčenje vagine. Te vaje pa niso namenjene le ženskam, ki jim uhaja urin zaradi poroda ali starosti, ampak so odlične tudi za vse, ki bi rade povečale užitek med seksom. 

Izzivamo vas, da do konca tega članka izvajate Keglove vaje, nato pa jih vključite v svojo vsakodnevno rutino. Dobra stran teh vaj je, da jih lahko delate kjerkoli, saj so povsem preproste in neopazne. 

Kako izvajati Keglove vaje?

Izvajate jih lahko sicer tudi stoje, a predlagamo, da udobno sedete na stol ali kavč, s koleni nekoliko narazen. Predstavljajte si, da želite zaustaviti curek urina - kot da bi želelli stisniti in privzdigniti področje nožnice in sečnice. Zadržite približno 10 sekund in ponovite 10x. Vajo naj bi izvajale trikrat dnevno.

2) NE PRETIRAVAJ Z UMIVANJEM

Nožnica ima svoj pH in izloček z dobrimi bakterijami, namenjenimi lastnemu čiščenju. Izogibajte se pretiranemu izpostavljanju nožnice parfumiranim milom in čistilnim gelom, saj lahko povzročijo vnetja in okužbe.

Uporabljajte produkte, namenjene intimni negi, ki se ne bodo vmešavali v pH ravnovesje vaših intimnih predelov in umivajte le vulvo, ne pa notranjosti vagine. 

3) DLAKE NAM RASTEJO Z RAZLOGOM

Ne glede na to, če si dlačice voskate, brijete ali pa prirezujete, se splača prisluhniti strokovnjakom, ki priporočajo, da sramne dlake obdržimo. Podobno kot delujejo obrvi in trepalnice, so dlake na naših intimnih predelih tam zato, da zaščitijo pred zunanjimi dejavniki. 

Sramne dlačice varujejo pred bakterijami in vnetji ter uravnavaj vlago, da ne pride do okužb, hkrati pa vas lahko (vsaj delno - vseeno priporočamo zaščito med spolnimi odnosi *glejte točko 6*) zaščitijo pred spolno prenosljivimi bolezni, saj preprečujejo direkten stik s kožo. 

Poleg tega pa je samo odstranjevanje dlačic za marsikoga nadvse neprijetno - od bolečine in vraščenih dlak do razdražene kože in srbečice. Seveda se pri oblikovanju ali odstranjevanju dlačic osredotočajte nase in to, kar je všeč vam, vseeno pa ne pozabite, da ima vsaka stvar na našem telesu svoj namen. 

4) BOLEČE MENSTRUACIJE NISO NEDOLŽNE

Več kot polovica žensk, ki ima redno menstruacijo, se približno dva dni na mesec sooča tudi z menstrualnimi bolečinami. Za nekatere pa so krči in bolečine hude in trajajo celotno menstruacijo.

Če ste med njimi tudi vi, vam priporočamo, da se s svojim ginekologom posvetujete o možnih ukrepih za zmanjšanje bolečine.

5) REDNO MENJAJTE DAMSKE PRODUKTE

Ne glede na to, če uporabljate vložke, tampone ali menstrualno skodelico, redno menjavajte (ali praznite in očistite) svoje izbrane izdelke. 

Najbolj rizični so tamponi, ki jih znanstveniki povezujejo s sindromom toksičnega šoka, ki se lahko pojavi zaradi tampona, ki je v telesu več kot osem ur, kar pa lahko v skrajnem primeru vodi celo v smrt. 

Uporabljajte telesu in predvsem intimnim predelom prijazne produkte, po možnosti iz naravnih materialov in brez umetnih snovi, hkrati pa jih prilagajajte glede na moč vašega toka.

6) UPORABITE ZAŠČITO!

Če ste v resni zvezi ali imate rednega spolnega partnerja, ki mu zaupate, je kontracepcijska zaščita pred nosečnostjo navadno dovolj, medtem ko za tiste, ki bolj redno menjate spolne partnerje, ste v sveži zvezi ali bi rade bile 99,99% zaščitene (saj veš, nič ni 100%), poudarjamo, da pred spolno prenosljivimi boleznimi (SPB) zanesljivo zaščitijo le kondomi. 

SPB se prenašajo z oralnim, analnim in vaginalnim seksom, mnogi ljudje pa niti ne kažejo znakov okužbe, zato je redno testiranje ob nezaščitenih odnosih priporočeno. 

Fotografije: Profimedia

Preberite več na Cosmopolitan.si