Silvestrski večer in najbolj pričakovano zabavo v letu si je težko zamisliti brez nazdravljanja s kozarcem dobrega šampanjca ali penine. Da bi bila zabava popolna, pa je pomembno vedeti, katero glamurozno pijačo izbrati in kako jo pravilno postreči.
Tisti, ki na tem področju niso najbolj vešči, lahko v zadnjem trenutku poiščejo nasvete strokovnjakov.
Izbira med šampanjcem in penino
Če je cena odločilnega pomena, je bolje razmisliti o peninah, saj so te cenovno veliko dostopnejše kot šampanjci. Penine so lahko prav tako odlična izbira kot aperitiv, medtem ko šampanjci zaradi svoje edinstvene arome še posebej ustrezajo jedem, kot sta kaviar in ostrige.
Kot aperitiv postrezite surovo peneče vino ali šampanjec z lahkimi jedmi, kot so dimljeni losos, olive ali kaviar. K lososu pa se bo lepo podal Chardonnay.
Za večerjo peneča vina kombinirajte z morskimi jedmi, belim mesom ali vegetarijanskimi jedmi, kot sta rižota ali šparglji. Rižota bo postala prava kulinarična izkušnja, če ji boste dodali še kozarec Pošipa.
Za sladico izberite demi-sec peneče vino za dopolnitev sladkih dobrot, kot so čokoladni tartufi ali sadne sladice. Zraven pa se bo odlično podal Portovec, ki bo sladici dodal piko na i.
Alternative za šampanjec
Če iščete nekaj mednarodnega, Slovenija ponuja tudi odlično izbiro uvoženih šampanjcev. Priljubljene znamke, kot so Moët & Chandon so na voljo tudi v trgovinah Spar, kjer najdete bogato izbiro domačih in tukaj vin, zato se bo nekaj našlo za še tako izbran okus. Do najdaljše noči v letu je še nekaj časa, zato si velja že zdaj ogledati Sparov vinski katalog, ki ponuja številne zanimive izbire.
Za nepozabno novoletno noč raziščite slovenske penine za lokalni in praznični pridih. Ne glede na to, ali imate raje klasični brut, osvežujoč rosé ali avanturistično naravno vino, slovenski pridelovalci ponujajo nekaj za vsak okus in priložnost.
Pravilno hlajenje in serviranje
Pomembno je, kako šampanjce in penine hranimo ter postrežemo. Nikoli jih ne postavljajte v zamrzovalnik, saj bi lahko eksplodirali in povzročili pravo katastrofo. Pred postrežbo jih ohladite v posodi z ledom in vodo, kjer naj se hladijo 15 do 30 minut. V posodo z ledom lahko dodate ščepec soli, ki bo pomagala vzdrževati pravo temperaturo.
Pri serviranju uporabite visoke, elegantne kozarce, prav tako steklenic šampanjca in penin ne stresajte, da preprečite izgubo karbonacije. Šampanjce in penine pijte počasi, saj lahko hitro pitje povzroči glavobol zaradi hitrega vstopa mehurčkov v krvni obtok.
Vabimo pa vas, da se pridružite prazničnemu razpoloženju, preverite svoje vinsko znanje in se potegujte za edinstveno nagrado — udeležbo na tečaju someljejstva. Organizator nagradne igre Spar bo 3 izžrebancem podaril šolo someljejstva, da bodo svoje vinsko znanje lahko še poglobili in svet vin do podrobnosti raziskali pod mentorstvom mednarodno uveljavljenih someljejev. V vinskem kvizu lahko sodelujete od 22. 11. do vključno 20. 12. 2024. Do kviza lahko pridete TUKAJ.
Na koncu naj vas še enkrat lepo povabimo k ogledu Sparovega kataloga vin, kjer lahko najdete kar najširšo ponudbo domačih in tujih vin, šampanjcev in penin in ker se najdaljša noč v letu nezadržno bliža, boste prav gotovo želeli zase izbrati le najboljše.