Sindrom razdraženega črevesja - kako si pomagati?

Sindrom razdraženega črevesja - kako si pomagati? (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
31. 3. 2017

Najpogostejša bolezen prebavil, ki se običajno pojavi v zgodnji odrasli dobi ali v srednjih letih, je dvakrat bolj pogosta pri ženskah kot pri moških.

Sidrom razdražljivega črevesja uvršamo med bolezni sodobnega časa. Gre za psihosomatsko bolezen, ki nastopi pri trajni ali hudi izpostavljenosti stresu, in pri ljudeh, ki jih mučijo notranje stiske in depresija. Bolezen ni usodna, je pa nadležna in moteča, tako kot večina prebavnih bolezni. Gre za motnjo v gibljivosti celotne prebavne cevi. Značilne so bolečine v trebuhu, stalno napenjanje in napihnjenost, bolečine pri odvajanju, občutek nepopolne izpraznjenosti črevesja, driska ali zaprtje (oz. izmenjevanje obeh) ... Črevesnim težavam se pogosti pridružijo tudi bolečine v sklepih in mišicah, zgaga, splošna utrujenost, težave s sečili, motnje spolne funkcije, glavobol ...

Ker večina bolnikov zanika povezavo med duševnim in telesnim stresom in težavami, je diagnosticiranje lahko težavno. Koliko in katere preiskave je smiselno opraviti, se posvetujte z zdravnikom. Tudi zdravljenje se od bolnika do bolnika razlikuje, zdravila za bolezen pa ne poznamo.

Največ lahko storite sami, tako da ugotovite, katera živila vam povzročijo težave in jih odstranite z jedilnika. Seznam živil je pri vsakem drugačen. Glavni krivci pa so: stročnice, otrobi, križnice (ohrovt, zelje, cvetača ...), čebula, mlečni izdelki ... Izogibati se je treba tudi alkoholnim pijačam, kavi, čokoladi, mastnim jedem, sladkorju ... V jedilnik vključite več vlaknin, poskusite s kamiličnim, metinim, in/ali janeževim čajem, prehranskimi dodatki magnezija in kalcija ter maslene kisline, probiotiki, ingver ... in povečajte količino popite vode. Hrani lahko dodate tudi prebavne encime.

Če vas mučijo krči, pokrčite kolena in si na trebuh položite termofor. Predvsem pa odpravite stiske in strahove. Začnite se ukvarjati z jogo in meditacijo, več se gibajte, predvsem v naravi. In če je treba, ne odlašajte, temveč poiščite strokovno pomoč.

Besedilo: Vera Simončič
Fotografije: shutterstock