"Sinovo dekle je veganka. Komu naj ustrežem?" Porotniki odgovarjajo!

"Sinovo dekle je veganka. Komu naj ustrežem?" Porotniki odgovarjajo! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
10. 6. 2019

"Moj dvajsetletni sin ima dekle, ki je veganka. Vidim jo, kako se muči za mizo, kadar jo povabim na kosilo. Za njo pripravim veganske jedi, a kaj, ko moj mož želi, da je v nedeljo za kosilo na mizi meso oziroma ribe. Priznam, da sem vsakič zelo vznemirjena, saj ne vem, komu naj ustrežem. Seveda vidim, da bo tudi sin kmalu postal vegan, čeprav je še pred časom jedel meso, jajca, mlečne izdelke ... saj je v svojih prepričanjih zares neomajna. Bojim se, da njene prehranjevalne navade in življenjski nazor krojijo naša, vedno prijetna, nedeljska kosila. Mož ne reče ničesar pred njo, a ko dekle odide od nas, popolnoma besedno ponori. Mislite, da bi lahko kaj rekla sinu? Bojim se, da me ne bo razumel." - Ana

Draga Ana!

Sploh ne vidim težave. Za kosilo pripraviš vse, tako meso za moža kot veganske jedi za sinovo dekle. Stvar posameznika je, ali se je odločil biti vegan ali ne. Če bo to postal tudi tvoj sin, pač bo. Če pa bo v bodoče to velik problem, potem je bolje, da ne pripravljaš vseč skupnih kosil, ali pa se pač ob priložnosti pogovorite o nastali situaciji. Je pa res zelo neprijetno, ker si se nekako znašla med dvema ognjema, a mislim, da boste vse skupaj pametno rešili in imeli mirna in prijetna kosila v bodoče.

Sandra, 35 let

Kaj te briga!

Ojoj, draga Ana, s čim se ukvarjate. Sin je dovolj star, da se lahko odloči, kar želi. Če ga bo prepričala, ga pa bo. On si jo je izbral in on bo z njo živel, in ne vidva z možem. Tudi glede kosila in mesa na mizi se ne sekirajte. Ona je prišla v vaš dom in vi jeste meso, zato se sploh ne obdregnite v to, kaj si bo ona mislila. Vaša dobra volja je, da ji pripravite nekaj veganskega, in lepo in spoštljivo je, kar naredite zanjo. Tako da mora biti tudi ona do vas, ki jeste meso. Z možem se pogovorite in mu razložite, da si je takšno dekle izbral, in vidva se nimata pravice vmešavati. Pa dober tek za prihodnje kosilo!

Helena, 40 let

Nedeljska pečenka

Dobro nedeljsko kosilo zagotovo ni le goveja juha, pražen krompir, pečenka in solata. Če mene vprašate, bi takšno kosilo kar preskočila … Če se bo še sin odločil za veganski način prehranjevanja – in če bi radi ohranili nedeljska druženja – vam ne preostane drugega, kot da začnete o prehrani razmišljati precej širše. Dejstvo pa je, da se nimate pravice vtikati v nikogar, sploh če se drugi ne vtikajo v vaš način prehranjevanja. In to je tisto, o čemer se morata pogovoriti z vašim možem. Naj se ukvarja le s svojim načinom prehranjevanja! Morda pa ga je le strah, da boste še vi spremenili prehranjevalne navade in bo ob svojo nedeljsko pečenko …

Manca, 39 let

Kulinarična dilema

Sin je odrasel. Odločil se bo, kot želi sam, če njegova odločitev izvira od prilagajanja ali lastnih načel, pa bo pozneje moral odkriti sam. Lahko mu seveda poveste svoje mnenje, saj ste vendarle njegova mama. Bi pa bilo prav tudi, da se pogovorite, kako rešiti tole zagato glede družinskih kosil, ker ne boste prišli prav daleč, če bo vsak vlekel na svojo stran. Kompromisi bodo nujni. Dekle živi slog življenja, ki ga je treba spoštovati, sploh ker z njim nikogar ne ogroža in nikogar ne žali – razen morda rutine vašega moža, ki si nedeljskega popoldneva brez rib očitno ne zna zamisliti. K sreči je na voljo ogromno rešitev za pogostitev veganov in verjamem, da če dekle vašega sina povprašate za nasvet, bo z veseljem pomagala, da bo naslednje nedeljsko kosilo ugodno za vse udeležene.

Tim, 39 let

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri