Sir je eden najbolj priljubljenih živil po vsem svetu in nepogrešljiv del mnogih pogrnjenih miz.
Nova znanstvena raziskava je to vsakdanje živilo postavila pod drobnogled in razkrila podatke, ki bi lahko presenetili potrošnike.
Kaj so odkrili? V študiji, ki so jo izvedli v sodelovanju z University College Dublin in Univerzo v Padovi, so znanstveniki analizirali različne mlečne izdelke, da bi ugotovili morebitno prisotnost mikroplastike, ki je sicer nevidna s prostim očesom.
Medtem ko so prejšnje raziskave zabeležile mikroplastiko v vodi, pivu, čajih in mleku v prahu, sir doslej ni bil na tem seznamu. Nova analiza to spreminja, poroča Daily Mail.
Znanstveniki so preučili različne vrste mlečnih izdelkov in ugotovili, da je prisotnost mikroplastike bistveno večja, kot so domnevali prej. Izstopali so zlasti zreli siri – tisti, ki zorijo več kot štiri mesece in v katerih so našli povprečno 1857 delcev mikroplastike na kilogram.
Sir pod mikroskopom
Sveži siri so vsebovali približno 1280 delcev, medtem ko je mleko samo pokazalo prisotnost 350 delcev na kilogram. Za primerjavo, to pomeni, da lahko zreli sir vsebuje do 45-krat več mikroplastike kot ustekleničena voda.
Nova študija je bila objavljena v reviji Science of Food, raziskovalci pa trdijo, da mikroplastika najpogosteje konča v mlečnih izdelkih prek procesov predelave in pakiranja.
Študija sicer ni navedla, od kod prihajajo vzorci, razen da so bili kupljeni pri velikih trgovskih verigah. Niso bile navedene nobene konkretne blagovne znamke, države izvora ali proizvajalci analiziranih izdelkov.
Plastika v sir vstopa skozi filtre, opremo, embalažo in celo oblačila delavcev v živilski industriji, kot so predpasniki, rokavice in mrežice za lase. Zanimivo je tudi, da se med predelavo mleka v sir, z odstranjevanjem tekoče sirotke in koncentriranjem trdnih delcev, po mnenju znanstvenikov poveča tudi koncentracija mikroplastike.
Znanost še vedno išče odgovore
Identificirani delci so bili večinoma izdelani iz PET (polietilen tereftalata), polietilena in polipropilena, običajnih materialov v živilski in tekstilni industriji. Prisotnost vlaken kaže tudi na možnost onesnaženja po zraku, kar še dodatno otežuje nadzor in preprečevanje.
Raziskovalci poudarjajo, da je še bolj zaskrbljujoče dejstvo, da mikroplastika morda že vstopa v prehranjevalno verigo na kmetijah, prek živalske krme, onesnažene vode ali celo zraka.
Čeprav študija obravnava prisotnost mikroplastike, znanost še ne daje dokončnih odgovorov o tem, kako ti delci dolgoročno vplivajo na zdravje ljudi. Vendar pa obstajajo znaki, da bi lahko imeli škodljive učinke.
- preberite si tudi: Bizarno razstrupljanje: Orlando Bloom je iz krvi odstranil mikroplastiko in za to plačal 10.000 evrov