Siva mrena – najpogostejši vzrok za moten vid

30. 3. 2017 | Vir: Lady
Deli
Siva mrena – najpogostejši vzrok za moten vid (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Siva mrena, eden izmed najpogostejših vzrokov za moten vid, se večinoma pojavi po 55. letu starosti, vse pogosteje pa tudi že pri mlajših ljudeh. Včasih so zdravniki čakali, da je mrena 'dozorela'. Danes so operacije začetne sive mrene, ki tako rekoč blokira svetlobo in s tem ustvarja zamegljeno podobo, postale povsem rutinski poseg.

Ljudje smo danes veliko bolj izpostavljeni dejavnikom, ki vplivajo na pojav sive mrene, kot smo bili v preteklosti. Vid se slabša tudi s starostjo – z leti namreč očesna leča postaja manj prožna in motna oziroma zamegljena. Po 65. letu ima zaradi sive mrene težave z vidom že več kot polovica ljudi. "Najpogostejši simptom sive mrene je zamegljen vid, ki je neodvisen od tega, ali gledate na blizu ali daleč. Ko siva mrena 'dozori', gre vedno manj svetlobe skozi očesno lečo do mrežnice. Ljudje imajo tako težave predvsem z nočnim vidom.

Če je mrena preveč zrela (takrat je leča v celoti bele barve), se lahko pojavijo tudi bolečine v očeh in vnetje," pojasnjuje prof. dr. Nikica Gabrić, zdravnik specialist, menedžer in lastnik klinike Svjetlost, kjer so se operirali že številni znani Slovenci, med njimi Špela Grošelj, Zvezdana Mlakar, Franci Kek in Lado Leskovar.

Operacija je povsem varna

Včasih operacije sive mrene niso bile tako uspešne kot danes, zato so zdravniki čakali, da je mrena 'dozorela'. Takrat je bil vid pri pacientu le še 50-odstoten. "Zdaj pacienta operiramo že, če mu vid upade za 20 ali 30 odstotkov.V tej fazi je vid okrnjen do te mere, da na primer ne morete voziti avta, brati, delati za računalnikom ali gledati televizije v vseh pogojih," poudarja Gabrić.

Operacije sive mene so danes ene izmed najvarnejših in najpogosteje izvajanih operativnih posegov v svetu. Samo v klinikah Svjetlost so v 18 letih opravili že več kot 30 tisoč samoplačniških operacij. "Z moderno kirurgijo želimo človeku omogočiti najboljšo kakovost vida in s tem posledično tudi življenja. Vse pogosteje se pacienti odločajo za leče, ki odpravljajo dioptrijo na blizu in na daleč in s tem očal sploh ne potrebujejo več," doda Gabrić, katerega klinike so med vodilnimi v Evropi po vstavljanju najmodernejših leč z razširjenim razponom vida Symfony.

Zaradi takšne operacije je včasih pacient sedem dni ležal v bolnišnici. Danes je to manjši operativni poseg, ki je neboleč in običajno za eno oko vzame od 10 do 15 minut, pove Gabrić in doda: "Pri posegu, ki se izvaja v lokalni anesteziji, rane ni treba šivati. Moderen pristop je čas hospitalizacije zmanjšal na en dan – od prihoda do odhoda iz klinike na dan operacije minejo manj kot tri ure." Hitrejše je tudi okrevanje pacienta, ki se lahko že po nekaj dneh vrne v službo in k normalnemu življenju.

A. K.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk