Skandinavski tisk zaradi strahu pred lažnimi novicami brez prvoaprilskih šal

Skandinavski tisk zaradi strahu pred lažnimi novicami brez prvoaprilskih šal (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
1. 4. 2017

Švedski in norveški časniki so napovedali, da se bodo letos odpovedali tradicionalnim prvoaprilskim potegavščinam zaradi strahu, da se bodo razširile lažne novice.

Odgovorni urednik švedskega dnevnika Smalandsposten je na spletni strani časnika zapisal, da noče, da bi se razširile lažne zgodbe in obnorele splet.

"Delamo z resničnimi novicami. Tudi na 1. april," je poudaril. Prvoaprilskim šalam so se letos odpovedali še drugi švedski dnevniki, med njimi Dalarnas Tidningar, Hallpressen in Vasterbottens-Kuriren.

Lažne novice, ki sicer niso nov pojav, so usmerjale lansko kampanjo pred ameriškimi predsedniškimi volitvami. Švedska pa je bila žrtev lažnih novic februarja, ko je televizija Fox News opravila intervju s "švedskim strokovnjakom za varnost in obrambo", za katerega se je kasneje izkazalo, da ni bil povezan s švedskimi varnostnimi službami.

Tradiciji prvoaprilskih potegavščin se bo letos izneverilo tudi več medijev na sosednjem Norveškem, kot so radio NRK ter dnevniki Aftenposten, VG in Dagbladet, pa tudi več regionalnih časnikov, še poroča AFP.