Škatle za jajca ne gre uporabljati ponovno, TU pa je razlog, zakaj je tako

Škatle za jajca ne gre uporabljati ponovno, TU pa je razlog, zakaj je tako (foto: Profimedia) Profimedia
24. 9. 2022

Ponovna uporaba embalaže je dobra ideja – okolju in denarnici prijazna rešitev. Razen ko gre za škatle za jajca. Povedali vam bomo, zakaj je v tem primeru dobro biti previdnejši.

Ali radi škatle za jajca uporabite večkrat, še posebej, ko jajca kupujete pri kmetu ali na tržnici? Takšno ravnanje načeloma ni slaba ideja – navsezadnje s tem prispevate k trajnosti in bistveno zmanjšate količino odpadkov.

Vendar!
Ena največjih težav pri tem je higiensko tveganje.

Razlog, zakaj škatle za jajca ni priporočljivo ponovno uporabiti?

Škatle za jajca so narejene iz kartona – in ravno v tem je težava.

Gre torej za material, ki ga ni mogoče očistiti in oprati in je zato pogosto kontaminiran s klicami in bakterijami.

Jajca – lupina in/ali vsebina – so lahko onesnažena z zdravju škodljivimi mikroorganizmi, zato z vsakim jajcem ravnamo tako, kot da je z njimi onesnaženo, navajajo na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Med najpogostejšimi škodljivim mikroorganizmi so denimo salmonele, ki povzročajo akutno vnetje prebavil, včasih pa se tudi zaplete. Nevarno je še posebej za majhne otroke in starejše.

Škatle za jajca torej takoj zavržemo

V pravilniku o kakovosti jajc je celo navedeno, da se malih pakiranj ne sme ponovno uporabiti.

Karton oziroma škatle za jajca je torej treba po prvi uporabi zavreči – in sicer v zabojnik za papir. Le če so škatle močno umazane, jih zavržete med ostale odpadke.  

Prav tako si po rokovanju z jajci in embalažo vedno temeljito umijte roke, da preprečite prenos klic.

Dodatni nasveti za rokovanje z jajci:
  • Jajca morajo biti nepoškodovana in brez vidne umazanije.
  • Poškodovana jajca predstavljajo tveganje za zdravje, zato jih zavržemo.
  • Zavržemo tudi umazana jajca. Umazanih jajc ne smemo prati. Lupina je namreč porozna, zato obstaja možnost onesnaženja vsebine jajca.

Da preprečimo navzkrižno onesnaženje živil:

  • Izogibamo se odlaganju jajc in/ali embalaže za jajca na čiste delovne površine;
  • Pri trenju jajc pazimo, da se s prsti ne dotikamo notranjosti lupine jajca oziroma jajčne vsebine;
  • Pri ločevanju rumenjaka od beljaka (tudi s kuhinjskim pripomočkom) pazimo, da vsebine jajca ne onesnažimo z zunanjo površino lupine;
  • Če v strta jajca oziroma jajčno mešanico pade košček lupine, ga odstranimo s čistim priborom;
  • Pazimo, da se vsebina jajc ne cedi po delovnih površinah;
  • Jajčno lupino takoj odvržemo v koš za odpadke (organske odpadke);
  • Ves pribor, posodo in delovne površine, ki so bile v stiku z jajci oziroma embalažo za jajca, je treba temeljito očistiti;
  • Prazno embalažo takoj zavržemo in je ponovno ne uporabljamo;
  • Po rokovanju z jajci in/ali embalažo za jajca si temeljito umijemo roke.

Vir: Higiensko ravnanje z jajci

Preberite več na Aktivni.si