Skaza prihodnost vidi v povezovanju tehnologije z naravo

Direktorica podjetja Skaza Tanja Skaza (desno) in izvršna direktorica Ana Laura Rednak  (foto: Katja Kodba) Katja Kodba
11. 5. 2016 | Promocijsko sporočilo

Poznavanje kupca, ustvarjanje inovativnih izdelkov iz okolju prijazne reciklirane plastike, vlaganje v razvoj in mlade kadre, nenehna nadgradnja, postavljanje trendov in strast. To je srce podjetja Skaza, ki je ob prihajajočem velikem mejniku, 40 letih delovanja, svoje pretekle dosežke, predvsem pa vizijo za nadaljnje uspešno poslovanje, predstavilo na današnji novinarski konferenci.

»Lani smo imeli 31 milijonov evrov prihodkov, letos jih načrtujemo 40. Kazalec uspešnosti poslovanja gospodarske družbe (EBIT), torej razlika med poslovnimi prihodki in odhodki, je z 1,7 milijona evrov lani zrasel na letošnjih 2,8 milijona evrov. Želimo postati multinacionalka, ki bo z izdelki iz reciklatov še naprej oskrbovala predvsem pohištveno industrijo ter podjetja iz elektro- in avtomobilske industrije,« je rast v podjetju in vizijo povzela direktorica Skaze Tanja Skaza. Letos so povečali tudi število zaposlenih – z lanskih 260 na načrtovanih več kot 300 do konca leta. Lani so v opremo in stroje vložili skoraj milijon evrov, prav toliko so namenili tudi za razvoj.

Podjetje je doživelo prenovo celostne podobe. Plastika Skaza je letos postala Skaza. Kulturo oziroma usmeritev podjetja spreminjajo iz proizvodne v prodajno, zdaj je v ospredju potrošnik. »Naš uspeh temelji na statusu razvojnega partnerja multinacionalkam, kjer skrbimo, da smo vedno prva in zadnja misel pri naših kupcih. Kakovost je brezkompromisna. Ne govorimo samo o kakovosti izdelkov, ampak o kakovosti celotnega sistema delovanja podjetja, kjer je vedno v ospredju potrošnik ter njegovo zadovoljstvo in izkušnja z našim podjetjem,« je povedala Skaza.

»Smo drzni, pogumni, predvsem pa odgovorni. Rastemo in želimo se še naprej razvijati. Vedno iščemo nove priložnosti. Nikoli se ne ustavimo,« je dodala Skaza, ki želi v naslednjih štirih letih podjetje pripeljati do 100 milijonov evrov prihodkov.

Vizija in strategija sta ključni. V Skazi veliko navdiha črpajo iz narave. »Menimo, da je najboljša učiteljica, zato vidimo prihodnost v povezovanju tehnologije z naravo. Naše poslanstvo je razvijati inovativne produkte, ki bodo povezali človeka z naravo,« je še dejala Tanja Skaza.

Blagovni znamki C! Cuisine in Organko bosta tako počeli prav to. Linijo dizajnerskih kuhinjskih izdelkov C! Cuisine, s katero so prisotni na 24 trgih, so letos nadgradili z novimi trendovskimi pastelnimi odtenki in novo podobo s sloganom »VIVA LA PICNIC!«. »Ob prihajajočem času piknikov bomo dodatno poudarjali pomen večkratne uporabe plastičnih izdelkov, ki predstavlja rešitev za zmanjševanje odpadkov ob tovrstnih priložnostih. Slovenci namreč še vedno razmišljamo preveč potratno. Razmišljamo kratkoročno in učinkovito, namesto da bi razmišljali o tem, po kakšnem planetu bodo hodile naše naslednje generacije. Dejstvo je, da je prihodnost v okolju prijazni plastiki. V produktih, ki so v sožitju z naravo, obenem pa barviti, lepega videza in, kar je bistveno, nam omogočajo, da z njimi povemo zgodbo in ustvarjamo spomine,« je na novinarski konferenci povedala izvršna direktorica Skaze Ana Laura Rednak.

Za bolj zahtevne potrošnike so oblikovali tudi lončke iz novih, biorazgradljivih materialov na osnovi reciklatov in biomase, ki so rezultat lastnega razvoja. Kmalu bodo lansirali novo linijo inovativnih in funkcionalnih izdelkov »TO GO«, namenjeno ljudem, ki so nenehno aktivni, si pripravljajo obroke za na pot ali v šolo, službo ali izlet.

Posodobitev bo doživela tudi blagovna znamka mini kompostnika oziroma koša za biološke odpadke Organko; dodali mu bodo celo linijo izdelkov, ki spodbujajo lastno ekološko pridelavo hrane in življenjski slog ljubiteljev vrtnarjenja. Organko s pomočjo mikroorganizmov spreminja organske odpadke v kompost. Iz njih iztisne tudi vso vodo in jo spreminja v fermentacijsko tekočino, ki je odlično gnojilo za domače rastline, lahko pa se uporabi tudi za čiščenje odtokov. »V primerjavi z letom 2014 smo imeli lani 50-odstotno rast prodaje blagovne znamke Organko. Največjo smo zabeležili na Nizozemskem, v Avstriji in Belgiji. Letos so že vidni dobri rezultati na Hrvaškem, kjer smo v prvih štirih mesecih letošnjega leta prodali šestkrat več izdelkov kot v letu 2015,« je še povedala Rednakova. Hrvaški Osijek je letos s pomočjo evropskih sredstev prejel 3500 Organkov, ki so jih razdelili gospodinjstvom v soseski Sjenjak. Načrtujejo, da bi jim jeseni prodali še 20.000 Organkov, s čimer bi v tem projektu sodeloval celoten Osijek. Ker bi takšno celostno rešitev za zmanjševanje odpadkov radi vpeljali tudi v druga hrvaška mesta, bodo junija osiješko zgodbo predstavili tudi direktorjem hrvaških komunalnih podjetij. Enako idejo so sicer že predstavili tudi nekaterim slovenskim komunalnim podjetjem, »vendar si nihče ni upal odločiti za ta korak, ki prinese toliko dobrega,« dodaja Rednakova.

Veliko bodo vlagali tudi v prenos znanja med zaposlenimi, za lažje in bolj učinkovito vodenje so oblikovali tako imenovane mini družbe. »Krepili bomo direktorsko raven ekipe, predvsem zato, da bomo lahko z znanji novih ljudi dosegali še boljše rezultate. Verjamemo v nenehne izboljšave. Vsak dan, ko se ne naučimo česa novega, je izgubljen. Poudarek bo na internem prenosu znanja. Vlagamo v posameznike in jim omogočamo, da rastejo z nami. Predvsem mladi. Mladi so pri nas sinonim kreative in poguma,« je povedala Tanja Skaza. Podjetje je tudi soustanovitelj Visoke šole za polimere, s svojim vplivom pa pripomore k oblikovanju lažje zaposljivih kadrov takoj po študiju. Mladi so v ospredju pri številnih letošnjih projektih, s katerimi jim Skaza daje priložnost, da dobijo kakovostne in realne delovne izkušnje ter odlične reference, ki jim bodo pomagale do zaposlitve. Med drugim sodelujejo z Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, Fakulteto za podjetništvo Gea College, mladim so dali priložnost tudi na mednarodnem poslovnem Hackathonu, kjer so dobili idejo za nov izdelek GROW, ki ga bodo dejansko tudi proizvajali. »Pripravljeni smo na spremembe, sprejemamo mlade, se povezujemo, kajti – kaj je lepše kot mladi in izkušeni ljudje v sinergiji. Mladi so ključ do našega razvoja in rasti. So neobremenjeni in polni idej,« je dodala Skaza.

Nekaj projektov z mladimi bo tudi dobrodelnih. Predvsem se bodo osredotočili na delo z nadpovprečno nadarjenimi otroki, ki prihajajo iz socialno šibkih družin. Eno večjih dobrodelnih akcij bodo izvedli v začetku oktobra ob svetovnem tednu otroka. Organizirali bodo humanitarni tek s sloganom »Otrok otroku«, na katerem bodo tekli otroci, ob vsakem, ki se bo teka udeležil, pa bo podjetje Skaza podarilo donacijo njihovemu vrstniku, ki potrebuje pomoč.

Podjetje Skaza je že 39 let del razvoja Šaleške doline in zaposluje več kot 270 ljudi. Podjetje je prejelo več nagrad, med drugim priznanje Zlata gazela 2014, Managerkam prijazno podjetje, direktorica Tanja Skaza pa je postala mlada managerka 2014 in evropska naj managerka 2014. Podjetje je razvojno usmerjeno in dela za znane multinacionalke. Razvijajo in proizvajajo izdelke, ki so produkt lastnega razvojnega oddelka. Razvili so tudi lastni blagovni znamki Organko, mini kompostnik oziroma kuhinjski koš za biološke odpadke, in C! Cuisine – Style your life, linijo kuhinjskih dizajnerskih izdelkov. V 90 % se izdelki izvozijo na trge Evrope, Rusije, ZDA in Kitajske.

Priporočamo