Skazinih 3500 Organkov v Osijeku je odličen primer dobre prakse krožnega gospodarstva

29. 8. 2016 | Promocijsko sporočilo

»Ponosni smo, da smo del rešitve pri zmanjševanju količine odpadkov. Za biološke odpadke iz gospodinjstev moramo začeti skrbeti sistematično. Z Osijekom smo naredili prvi korak,« je ob zaključni konferenci evropskega projekta ločevanja in uporabe bioloških odpadkov s kuhinjskim kompostnikom Organkom podjetja Skaza povedala direktorica Tanja Skaza.

Današnje konference o selekciji, zbiranju in ravnanju z organskimi odpadki v Osijeku so se udeležili številni vplivni gosti, med drugim predstavniki Ministrstva za zaščito okolja in narave, predstavniki komunalnih podjetij sosednjih občin ter župan Občine Osijek Ivan Vrkić, ki je poudaril pomen sodelovanja in širjenja okoljskega ozaveščanja ljudi.

Večstanovanjska soseska Sjenjak v Osijeku je namreč letos s pomočjo evropskih sredstev prejela 3500 kuhinjskih kompostnikov za biološke odpadke Organko in tako s pomočjo podjetja Skaza postala prva na Hrvaškem, ki trajnostno skrbi za gospodinjske biološke odpadke. Gre za edinstven primer dobre prakse ločevanja in zbiranja bioloških odpadkov, idejo, ki so jo v Skazi predhodno že predstavili tudi slovenskim komunalnim podjetjem, a ta za zdaj niso izkazala zanimanja zanjo. »Načrtujemo, da bi Osiječanom jeseni prodali še 20.000 Organkov in tako v projekt vključili celotno mesto. Naša zgodba je navdušila tudi druge direktorje hrvaških komunalnih podjetij. Želimo si, da bi se zanimanje preneslo še v našo državo,« je ob tej priložnosti povedala vodja prodaje v Skazi Blanka Verlak in dodala, da je osiješki projekt odličen primer dobre prakse krožnega gospodarstva, katerega cilj je trajnostna uporaba virov. Načela krožnega gospodarstva namreč vključujejo celoten življenjski cikel proizvodov, od proizvodnje in potrošnje do ravnanja z odpadki, vse skupaj naj bi omogočilo boljši izkoristek surovin, proizvodov in odpadkov, prihranke energije in zmanjšanje toplogrednih plinov. »Ponovna uporaba in recikliranje bodo v EU postali zlato pravilo, odpadki pa stvar preteklosti,« je še poudarila Verlakova.

V velenjskem podjetju verjamejo v povezanost narave in plastike. Natančneje reciklirane plastike, iz katere je izdelan tudi Organko. Njegova uporaba je zelo preprosta. Vanj odvržemo biološke odpadke, vse drugo naredijo mikroorganizmi, ki omogočajo, da razgradnja poteka brez smradu, pri tem pa se iz kuhinjskih odpadkov ustvarja eko tekočina kot stranski proizvod ob fermentaciji. To tekočino lahko nato uporabimo kot gnojilo za rože in čistilo za odtoke, fermentirane odpadke pa lahko uporabljamo tudi kot osnovo za kakovostni kompost. »Letos načrtujemo linijo izdelkov za spodbujanje lastne ekološke pridelave hrane in življenjskega sloga ljubiteljev vrtnarjenja. Menimo, da je pomembno skrbeti za okolje. S preprostim dejanjem, kot je recikliranje in predelava bioloških odpadkov, lahko vsi bistveno prispevamo k lepši prihodnosti za naslednje generacije,« je še povedala Skaza.

Podjetje Skaza je že 38 let del razvoja Šaleške doline in zaposluje več kot 270 ljudi. Podjetje je prejelo več nagrad, med drugim priznanje Zlata gazela 2014, Managerkam prijazno podjetje, direktorica Tanja Skaza pa je postala mlada managerka 2014 in evropska naj managerka 2014. Podjetje je razvojno usmerjeno in dela za znane multinacionalke. Razvijajo in proizvajajo izdelke, ki so produkt lastnega razvojnega oddelka. Razvili so tudi lastni blagovni znamki Organko, kuhinjski kompostnik za biološke odpadke, in C! Cuisine – Style your life, linijo kuhinjskih dizajnerskih izdelkov. V 90 % se izdelki izvozijo na trge Evrope, Rusije, ZDA in Kitajske.