Bolonjska omaka v kombinaciji s testeninami je jed, ki se pogosto znajde na številnih mizah.
Izvirna bolonjska omaka, znana kot ragù alla Bolognese, je ena najbolj prepoznavnih jedi italijanske kuhinje. Izvira iz Bologne in se že stoletja pripravlja po tradicionalnih receptih.
Za razliko od različic, ki se pogosto pripravljajo zunaj Italije, se izvirna omaka ne kuha hitro, temveč počasi in potrpežljivo. Glavne sestavine so mleto meso, zelenjava, vino, mleko in majhna količina paradižnika. Ena ključnih skrivnosti je dolgotrajno kuhanje pri nizki temperaturi, ki omaki daje bogat, kremast in globoko aromatičen okus. Tradicionalno jo postrežejo s testeninami tagliatelle in ne s špageti.
Stari recept za bolonjsko omako
Recept, po katerem jo pripravljajo italijanski kuharji.
Sestavine (za 4 osebe)
- 2 žlici oljčnega olja ali 30 g masla
- 1 srednje velika rdeča čebula, drobno sesekljana
- 1 korenček, drobno sesekljan
- 1 steblo zelene, drobno sesekljano
- 150 g pancete (ali slanine), drobno sesekljane
- 300 g mlete govedine
- 200 g mlete svinjine
- 1 kozarec suhega belega vina
- 200 ml mleka
- 300 g pelatov ali pasiranega paradižnika
- sol in sveže mlet črni poper po okusu
- malo muškatnega oreščka (po želji)
Priprava
V široki ponvi segrejte oljčno olje ali maslo. Dodajte čebulo, korenček in zeleno ter pražite na nizki temperaturi, dokler zelenjava ne postane mehka in steklasta. Dodajte drobno sesekljano panceto in jo na kratko popražite, da spusti maščobo in zadiši. Nato dodajte mleto govedino in svinjino. Pražite na srednje močnem ognju, dokler meso ne spremeni barve in dokler vsa tekočina ne izhlapi. Prilijte belo vino in počakajte, da popolnoma izpari. Dodajte pelate ali pasiran paradižnik, rahlo posolite, popoprajte in premešajte. Po nekaj minutah dodajte mleko in ščepec muškatnega oreščka. Zmanjšajte temperaturo na najnižjo in kuhajte najmanj 2 do 3 ure, občasno mešajte in po potrebi dodajte malo vode ali jušne osnove, če se omaka preveč zgosti.
Vir: Citymagazin, N1-hr
Preberite si tudi: Recept italijanske kuharice za paradižnikovo omako iz samo 3 sestavin. Bila je izbrana za najboljšo na svetu, priprava pa preprosta

