Skrivnost življenja nad 100 let? Znanstveniki pravijo, da bi se lahko skrivala v tej majhni italijanski vasi

13. 6. 2025
Skrivnost življenja nad 100 let? Znanstveniki pravijo, da bi se lahko skrivala v tej majhni italijanski vasi (foto: profimedia)
profimedia

Zakaj toliko ljudi v enem italijanskem mestu živi nad 100 let v odličnem zdravju? Desetletna študija je morda našla odgovore – in ti se skrivajo v njihovi krvi, možganih in olivnem olju.

22. in 23. maja se je skupina vodilnih znanstvenikov z vsega sveta zbrala v očarljivem mestu Acciaroli, ki se nahaja v italijanski regiji Cilento-Salerno.

Tam so se zbrali, da bi pod drobnogled vzeli desetletne raziskave Cilento Initiative on Aging Outcomes (CIAO) - dolgoročne študije, osredotočene na nenavadno veliko število prebivalcev območja, starih 100 let in več.

"Stoletniki iz študije CIAO so izjemno robustni in zdravi, tukaj jih je na prebivalca več kot v večini krajev na Zemlji," je dejal Salvatore DI Somma, dr. med., vodilni italijanski raziskovalec študije, ustanovitelj organizacije Great Health Science in sopredsednik nedavno končanega simpozija.

"Nekateri vidiki, odgovorni za njihovo dolgo in zdravo staranje, se zdijo očitni, a pod njimi se skrivajo globlji elementi genetike, epigenomike, metabolomike in drugih novih bioanalitičnih orodij in ocen. Naš cilj, ko smo leta 2015 začeli študijo CIAO – in naše nadaljnje poslanstvo – je natančneje opredeliti temeljne dejavnike dolgega in zdravega življenja ter uporabiti ta odkritja, da bi pomagali tudi nam ostalim živeti dlje in bolj zdravo, deloma z upočasnitvijo ali preprečevanjem bolezni, povezanih s staranjem."

Prvič smo ugledali južni pol našega Sonca

Ugotovitve so ponovno potrdile dva glavna razloga, zakaj stoletniki v Cilentu običajno živijo dlje in bolj zdravo: prehrano in življenjski slog.

Mediteranska prehrana kot način življenja

Impresivnih 90 % teh stoletnikov se drži mediteranske prehrane, za katero je značilno obilje svežega sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, stročnic, oreščkov in olivnega olja, medtem ko rdeče meso uživajo le v majhnih količinah.

"Mediteranska prehrana ni načrt obrokov. Ni muhasta moda," je dejal di Somma. "Je način življenja."

Zdi se, da prehrana prinaša zdravstvene koristi, tako kratkoročne kot dolgoročne.

Skrivnost življenja nad 100 let? Znanstveniki pravijo, da bi se lahko skrivala v tej majhni italijanski vasi
profimedia

V eni študiji so raziskovalci poročali, da so se po samo šestih dneh po prehodu s severnoevropske prehrane na mediteransko prehrano presnovki (snovi, ki nastanejo med presnovo), povezani z zmanjšanim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2 in koronarno arterijsko bolezen v prihodnosti, znatno povečali, medtem ko so se biomarkerji, povezani z uživanjem rdečega mesa (dejavnik tveganja za več bolezni), zmanjšali.

Sorodna analiza olivnega olja, pridelanega v regiji Cilento in ki ga prebivalci pogosto uživajo, je pokazala, da ima malo maščobnih kislin in spojin, povezanih s povečanim tveganjem za srčne bolezni ali pospešeno propadanje možganov.

Poleg tega je bila večina stoletnikov redno telesno aktivna in družabno aktivna s prijatelji in družino.

Psihično in fizično neverjetno zdravi

"Kljub visoki kronološki starosti mnogi stoletniki iz Cilenta ohranjajo kognitivno integriteto, čustveno stabilnost in prilagodljivo nevrološko funkcijo," je dejala Paola Antonini, dr. med., glavna medicinska in znanstvena direktorica pri Great Health Science.

"Kažejo izjemno odpornost proti starostnim nevrodegenerativnim boleznim, vključno z Alzheimerjevo boleznijo, Parkinsonovo boleznijo in cerebrovaskularnimi motnjami. Psihološko so čustveno odporni in stabilni. Kot strategijo spoprijemanja uporabljajo optimizem. Imajo nizko raven nevroticizma, vendar močan občutek smisla in vzdržno družabno/družinsko angažiranost."

Skrivnost življenja nad 100 let? Znanstveniki pravijo, da bi se lahko skrivala v tej majhni italijanski vasi
profimedia

Nedavne ugotovitve raziskav CIAO dodatno analizirajo osnovne biološke mehanizme. Cilj je uporabiti najnaprednejše tehnike v biomedicinskih raziskavah za preučevanje stoletnikov, ki vključujejo multiomiko posameznih jeder, metabolomiko, proteomiko, biomarkerje in meritve citokinov.

Stoletniki kažejo usklajen imunski odziv

Epigenom je množica kemičnih spojin, ki genomu (celoten sklop DNK v genih) povedo, kaj naj stori.

S staranjem progresivne epigenetske spremembe motijo ​​programe izražanja genov, ogrožajo identiteto celic in poslabšajo genomsko stabilnost – vse to prispeva k kroničnemu vnetju, zmanjšanemu regenerativnemu potencialu in staranju celic, stanju, v katerem celica trajno preide v stanje, podobno 'zombi' stanju: ne deli se več, ampak ostane presnovno aktivna in lahko sprošča vnetne dejavnike, ki prispevajo k starostnim boleznim.

"Epigenomsko gledano si nobena dva posameznika nista enaka, noben epigenom ni enak," je dejal dr. Allen Wang, višji izredni direktor Centra za epigenomiko Univerze v Kaliforniji, San Diego.

"To, skupaj z dejansko kompleksnostjo bolezni, otežuje iskanje terapevtskih biomarkerjev."

Kljub temu Wang pravi, da hitro razvijajoča se orodja, kot je enojno jedrno multiomsko profiliranje vzorcev krvi, ki raziskovalcem omogoča hkratno analizo več vidikov posameznih celičnih jeder (RNA, DNK itd.), zagotavljajo namige. Na primer, v epigenomskih analizah posameznih celic predhodne kohorte stoletnikov iz Cilenta so raziskovalci ugotovili, da so njihove celice T in makrofagi – komponente telesnega odziva na okužbo in bolezen – kazali opazno usklajeno imunsko aktivacijo in regulacijo citokinov. Citokini so majhne beljakovine, ki delujejo kot ključni kemični prenašalci, predvsem znotraj imunskega sistema.

Stoletniki so pokazali tudi povečane protivirusne in protivnetne odzive ter večjo komunikacijo med celicami imunskega odziva.

"Epigenom celice oblikujejo okoljski vplivi, ki trajajo vse življenje," je dejal Wang. "Pri stoletnikih je branje teh epigenetskih oznak lahko ključ do razumevanja, kako življenjski slog in prehrana prispevata k molekularnim temeljem dolgoživosti."

Biološko mlajši od svoje kronološke starosti

Raziskovalci so preučevali tudi metabolite, povezane s stoletniki in kardiometabolno boleznijo, skupino stanj, ki povečujejo tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni ali presnovnih motenj, kot je sladkorna bolezen tipa 2.

Znanstveniki študije CIAO so ocenili 128 stoletnikov in 50 kontrolnih oseb. Ugotovili so, da se je 2812 od 32.514 izmerjenih metabolitov pri stoletnikih bistveno razlikovalo, bodisi po višjih bodisi po nižjih ravneh. Od teh 2812 metabolitov jih je bilo 1540 pomembno povezanih s kardiometabolno boleznijo, 268 pa jih je bilo ocenjenih kot potencialno zaščitni pred kardiometabolno boleznijo.

Z uporabo umetne inteligence in orodij za multi-omiko, ki jih je razvilo podjetje Sapient, biotehnološko podjetje s sedežem v San Diegu, ki ga je ustanovil profesor medicine in farmakologije na UC San Diego, dr. med. Mohit Jain, so raziskovalci nato na podlagi 24 ključnih meritev presnovkov v krvi določili biološko starost udeležencev študije.

Na podlagi teh vzorcev krvi je bila večina stoletnikov biološko mlajša od svoje kronološke starosti v povprečju za 8,3 leta. Tudi kontrolna skupina, ki je prav tako iz Cilenta, se je zdela biološko mlajša, vendar razlika ni bila tako izrazita.

Nasprotno pa so raziskovalci ugotovili, da so bili vnetni markerji pri stoletnikih povišani. Kronično ali prekomerno vnetje je lahko dejavnik tveganja za srčne bolezni, avtoimunske motnje in raka.

"Naša začetna hipoteza je bila, da imajo stoletniki povečane vnetne mediatorje, ki naj bi se s staranjem povečevali," je dejal David Brenner, dr. med., predsednik in izvršni direktor podjetja Sanford Burnham Prebys in glavni raziskovalec študije CIAO.

"Vendar pa imajo ti stoletniki hkrati povečane tudi protivnetne mediatorje, ki lahko stoletnike zaščitijo pred vnetjem in poškodbami tkiva."

Stoletniki imajo boljši krvni obtok

Pretekle študije s stoletniki iz Cilenta so pokazale, da premorejo močno mikrocirkulacijo krvi, ki je po učinkovitosti primerljiva z ljudmi, mlajšimi od 30 let.

Ugotovitve kažejo tudi na nizko raven adrenomedulina (bio-ADM) v krvi, peptidnega hormona, ki uravnava krvni tlak, ohranja integriteto žil in ima lahko potencialne zaščitne učinke pri različnih boleznih.

Nizka raven bio-ADM velja za pokazatelj dobre žilne mikrocirkulacije, dobra mikrocirkulacija pa je pokazatelj podaljšane življenjske dobe.

Andreas Bergmann, doktor znanosti, glavni znanstveni svetovalec pri SphingoTec, nemškem podjetju, ki razvija biomarkerje, in sodelavci so šli še dlje in identificirali encim, imenovan dipeptidil alfa amidirajoča monooksigenaza ali PAM, ki se lahko potencialno uporabi za obnovitev bio-ADM na zdrave ravni in služi kot biomarker za oslabljeno aktivacijo peptidov.

V študijah na miših je terapevtska uporaba PAM bistveno obnovila žilno prepuščanje na krvno-možganski pregradi in izboljšala možganski pretok v živalskem modelu kapi.

V sorodnih raziskavah so raziskovalci ugotovili, da so udeleženci študije v severni Evropi in regiji Cilento, ki so se šest dni osredotočali na mediteransko prehrano, doživeli povečano aktivacijo bio-ADM in raven PAM, kar je odražalo izboljšanje endotelijske funkcije in mikrocirkulacije.

"PAM izboljša možganske motnje, povezane s starostjo in Alzheimerjevo boleznijo," je dejal Bergmann. "Izboljša kognitivne sposobnosti in zmanjša količino amiloida ter nevroinflamatorno aktivnost, ki sta oba dejavnika nevrodegeneracije. Tudi življenjski slog in prehrana Cilento pomagata." 

Preprost zaključek v obliki pilotne študije

V majhni pilotni študiji je Robert Hetzel, dr. med., družinski zdravnik v Gisbornu v Viktoriji v Avstraliji, rekrutiral 23 pacientov (šest žensk, 17 moških), starih med 55 in 79 let, da bi tri leta sledili 'zdravstvenemu kontrolnemu seznamu'.

Sestavljen je bil iz petih delov:

  • Uživanje mediteranske prehrane z dvema nizkokaloričnima dnevoma brez alkohola na teden
  • 60 minut vadbe na dan (aerobika, krepitev mišic in ravnotežje) 
  • Spanje 7–8 ur na noč
  • Aktiviranje možganov z ugankami, ustvarjalno umetnostjo in glasbo
  • Razvijanje socialnih povezav

Ko se je študija v začetku letošnjega leta zaključila, je Hetzel poročal, da je 10 bolnikov bistveno spremenilo svoje zdravstvene navade, osem jih je znatno povečalo čas vadbe, pet pa jih je v celoti prevzelo mediteransko prehrano.

Po anekdotičnih podatkih so mnogi bolniki poročali o izgubi teže, boljšem zdravju in izboljšanem pogledu na življenje.

Hetzel je opozoril, da ugotovitve pilotne študije niso dokončne, so pa spodbudne.

"Vzorec 20 bolnikov je premajhen in spremljanje po samo dveh letih prekratko, vendar rezultati študije kažejo, da je lahko učinkovita uvedba seznama zdravstvenih težav, ki mu bodo bolniki sledili," je dejal Hetzel, ki je predlagal večjo študijo z letnimi spremljanji v petih letih in bolj specifičnimi testi za elemente, kot so raven lipidov v krvi in ​​presnovki, ter bolj specifičnimi vprašanji o zdravstvenih navadah.

"Ustvarjamo izjemno veliko podatkov o vsakem stoletniku in kontrolni skupini," je dejal Brenner. "Zdaj pa sledi zabavni del. Naslednji koraki so razvoj platforme za integracijo teh ogromnih naborov podatkov, razvitih za vsakega posameznika, in nato analiza podatkov z umetno inteligenco, da bi pridobili nove vpoglede v gonilne sile zdravega staranja."

Vir: SciTechDaily