Dokazano najbolj zdrava riba na svetu: Cenejša je od lososa, zato bi jo morali jesti pogosto

20. 1. 2025
Deli
Dokazano najbolj zdrava riba na svetu: Cenejša je od lososa, zato bi jo morali jesti pogosto (foto: Profimedia)
Profimedia

Je tudi na vašem jedilniku bolj redko?

Zahvaljujoč maščobam in nenasičenim maščobnim kislinam je zelo koristna za možgane, kožo in lase. Malo kdo razmišlja o koristih skuše za organizem, večina ceni predvsem njene okusne lastnosti. Vsak izdelek ima kemijske lastnosti in na določen način vpliva na organizem. V kemijski sestavi skuše je veliko beljakovin in maščob, teh je še več v ribi, ulovljeni pozimi v severnejših regijah.

Običajna količina maščob je 13 gramov, kar je dovolj, da se riba opredeli kot mastna. Beljakovin je v povprečju 18 gramov in se absorbirajo trikrat hitreje kot beljakovine v govejem mesu. Skuša je nizkokalorična riba. Da bi dobili dnevni vnos kalorij, bi morali pojesti približno 700 gramov ribe, vendar ne smemo pozabiti na maščobe v njej.

Nenasičene maščobne kisline so v skuši v velikih količinah. So dragocen izdelek in antioksidant. Pomagajo pri krepitvi membran celic organizma z nevtralizacijo prostih elektronov. To so radikali, ki lahko prebijejo stene celic in ogrozijo njihovo aktivnost. To vodi do pojava vrste bolezni, vključno z onkološkimi. Da bi se temu izognili, je pomembno, da se hranimo z ustreznimi izdelki.

Biologinja ni mogla verjeti svojim očem: “Jokala sem, tako je bilo čarobno”

Ni naključje, da se otrokom daje ribje olje – je polno nenasičenih maščobnih kislin. Kemijska sestava skuše blagodejno vpliva na harmonično rast in razvoj otrok in je zelo koristna tudi za nosečnice in doječe matere. Da bi se izognili neravnovesju med rastjo in razvojem notranjih organov pri mladostnikih, bi morala biti skuša prisotna v njihovem prehranjevalnem režimu.

Dragocene sestavine skuše so tudi mineralne snovi. Vsebuje kalij, fosfor, fluor, žveplo, cink, klor, natrij. To so mikroelementi, ki imajo ogrome koristi. Cel spekter vitaminov B je prisoten v tej ribi. Visoka je koncentracija vitamina B12 in vitamina PP. Vitamin B pomaga pri sintezi DNK in sodeluje pri metabolizmu maščob. Pogosta prehrana s skušo regulira sladkor v krvi, pomaga sistemu organov za prebavo in krepi živčni sistem. Pomaga pri tvorbi hemoglobina in nasičenju s kisikom.

Zahvaljujoč maščobam in nenasičenim maščobnim kislinam je zelo koristna za možgane, kožo in lase. Visoka koncentracija fosforja pomaga pri gradnji mnogih encimov, ki so pobudniki kemičnih reakcij celic. Celotna vitalnost organizma se lahko zagotovi samo z eno vrsto ribe. Fosforne kisline v skuši so tkivo človeškega skeleta, zato je zelo koristna za otroke, pa tudi za odrasle, saj se pri njih z leti pojavljajo težave z mišično-kostnim aparatom.

Preberite še: Ljudem, ki imajo v datumu rojstva eno od teh števil, jih čaka dobra usoda, sreča in obilje