Navada izdelave hišic iz piškotov ima korenine v nemški tradiciji in se povezuje z božičnim časom. Ta tradicija sega v 19. stoletje v Nemčiji, kjer so ljudje začeli izdelovati "Lebkuchenhaus" ali hiše iz medenih piškotov. Ta trend se je nato razširil po Evropi in drugod po svetu.
Hišice iz piškotov so postale priljubljena dejavnost med božičnimi prazniki, predvsem zaradi združevanja družin in ustvarjanja skupnih spominov. Ideja izdelave hišic je pogosto povezana s pravljico o Hiški na piškotih (Hänsel und Gretel) bratov Grimm, ki sta našla hiško iz sladkarij v gozdu.
PREBERITE ŠE:
-
Ljudje, ki dočakajo 100 let, jedo "najbolj zdrav zajtrk na svetu", pravijo raziskovalci
-
Eno piškotno testo za 3 različne okuse - priprava je preprosta, okus pa božanski (topijo se v ustih)
V sodobnem času je izdelava hišic iz piškotov postala priljubljena dejavnost v mnogih družinah po svetu, vključno s Slovenijo. Čeprav je ta tradicija najpogosteje povezana z božičnim časom, se v nekaterih družinah izdelovanje hišic lahko zgodi tudi v drugih priložnostih ali celo skozi vse leto. Pomembno je poudariti, da se navade lahko razlikujejo med družinami in regijami, zato ni nujno, da se vsi držijo istih tradicij.
Za biskvit:
- 4 jajca
- 100 g sladkorja v prahu
- 50 g navadne moke
- 25 g kakava
Za nadev:
- 300 ml smetane za stepanje
- 200 g mascarponeja
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 strok vanilje
- 1 kozarec vloženih češenj
Za glazuro:
- 150 g temne čokolade
- 150 ml smetane za stepanje
Za zaključek:
- piškoti, medenjaki, meringe
PRIPRAVA
1. V skledi stepite dve jajci, dva rumenjaka in 80 g sladkorja. Vmešajte moko in kakav. Preostala dva beljaka z 20 g sladkorja stepite v sneg in previdno vmešajte v testo. Testo vlijte v pekač, velik približno 34 x 24 cm. Približno 12 minut pecite pri 180 °C. Pustite, da se ohladi.
2. Pečen biskvit razrežite na tri kose širine 8 cm, en kos širine 6 cm in en kos širine približno 2 cm. Smetano, mascarpone, sladkor in vaniljeva semena stepite do trdega.
3. Češnje odcedite, sirup pa shranite. Na pladenj položite eno 8 cm širok biskvit, pokapajte ga s sirupom, premažite s kremo, obložite s češnjami in dodajte drug 8 cm širok biskvit. Ponovite in shranite v hladilniku.
4. Smetano zavrite in jo prelijte čez sesekljano čokolado. Počakajte približno eno minuto in stepajte do gladkega, pokrijte s folijo za živila in pustite na sobni temperaturi, da se strdi. Nato mešanico premešajte in jo razporedite po zloženih biskvitih na pladnju. Namažite tudi ob straneh.
5. Streho naredite iz biskvita, okna in vrata pa iz medenjakov. S preostalo kremo okrasite vrh koče, dodajte meringe in pustite stati v hladilniku.
BONUS VIDEO: Podkast Slovenske filharmonije s Tilnom Artačem. Voditelj Tilen Artač, akademski glasbenik in odličen imitator, v podkastu gosti izjemne posameznike, ki so tako ali drugače povezani s klasično glasbo. Gostje skozi svoje zgodbe in izkušnje omogočajo, da bolje spoznamo in razumemo ta prav poseben umetniški žanr. Ta je namreč več kot le zvok; je izraz čustev, zgodovine in človeškega duha. S svojim unikatnim pristopom voditelj s pomočjo zanimivih sogovornikov poslušalcu odkriva to izjemno umetnost na nov in navdihujoč način. Kot ena izmed posebnosti podkasta je ta, da se gost preizkusi v kratkem glasbenem izzivu.