Sladek krompir vsekakor velja vključiti v prehrano.
Sladki krompir ima številne koristi za zdravje in mnogi nutricionisti ga imajo za pomembno živilo, zlasti pozimi. Poleg bistvenih vitaminov in mineralov je sladki krompir znan po tem, da vsebuje zelo malo kalorij, in kot poroča Health Site, bi ga pozimi morali uživati iz več razlogov.
Dober vir vlaknin. Vlaknine so zelo pomembne za prebavo, nas ohranjajo site in preprečujejo prenajedanje. Pomagajo nadzorovati željo po hrani. Vsebuje vitamine A, C in B6 ter minerale, kot so kalij, mangan in železo. Vitamin A je ključen za zdravje oči, imunski sistem in rast celic.
Nižji glikemični indeks. Zaradi tega je bolj zdrava alternativa krompirju, medtem ko lahko živila z visokim glikemičnim indeksom dvignejo krvni sladkor. Antioksidanti, kot sta beta-karoten in antocianini, pomagajo nevtralizirati proste radikale, kar lahko zmanjša tveganje za kronične bolezni, vključno z rakom in boleznimi srca.
Je bogat s hranili. Zaradi tega sladki krompir spada med tako imenovana superživila, vsebuje vlaknine, minerale in vitamine, poleg tega pa nima veliko kalorij. Visoka vsebnost vitamina A in C krepi imunski sistem ter pomaga telesu v boju proti okužbam.
Vsekakor se ga splača vključiti v vašo prehrano, še posebej v teh hladnih dneh, ko so virusi že na pohodu in ko je še toliko bolj pomembno, da je naše telo imunsko dobro odprno in pripravljeno na zimske dni.
Novo na Metroplay: Gojmir Lešnjak - Gojc o svoji dolgi in bogati karieri