Sladkorna bolezen je vse večji družbeni problem

Sladkorna bolezen je vse večji družbeni problem (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Lady
11. 1. 2019

Čeprav svetovni dan bolnikov s sladkorno boleznijo obeležujemo 13. in 14. novembra, se nam je zdelo več kot primerno, da v obdobju, ko se vse vrti okrog praznovanj, izobilja in polno obloženih miz, spregovorimo tudi o kronični bolezni, ki iz leta v leto postaja vse večji družbeni problem.

Sladkorna bolezen je kronično stanje, pri katerem celice trebušne slinavke (pankreasa) ne proizvajajo dovolj inzulina oziroma pri katerem telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito rabiti. To glukozi, ki jo dobimo iz hrane, oteži prehod v celice, zato te ne morejo normalno delovati. Zmoti se tudi presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

“Neurejena krvni sladkor in krvni tlak ter maščobe v krvi lahko bolniku pomembno zmanjšajo kakovost življenja. Aktivna populacija je zaradi teh dejstev pogosteje na bolniškem dopustu, starejši upokojeni populaciji pa je sčasoma vzeta samooskrba, zanje morajo skrbeti svojci in bližnji ali pa dobijo pomoč socialnega in zdravstvenega varstva,” je dejala Jana Klavs, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v endokrinologiji pri Zbornici – Zvezi.

“Eden izmed ključnih dejavnikov za uspešno zdravljenje je aktivno sodelovanje bolnika v procesu zdravljenja. Zdravljenje kronične bolezni terja od bolnika bistveno več energije in časa kot zdravljenje večine akutnih bolezni. Živeti s sladkorno boleznijo zahteva visoko stopnjo opolnomočenosti, saj lahko bolnik le tako še živi kakovostno.” Za zdravljenje sladkorne bolezni ni seznama dovoljenih ali nedovoljenih živil, saj lahko bolnik uživa vsa živila. Zdrava prehrana je terapevtska prehrana, s katero se človek zdravi.

Bolniku lahko številni strokovnjaki v zdravstvenem sistemu – od zdravnika družinske medicine in diplomirane medicinske sestre v ambulanti družinske medicine do zdravnika specialista diabetologa in diplomirane medicinske sestre edukatorice na sekundarni ravni – dajejo ustrezne informacije o življenjskem slogu ob sladkorni bolezni. Zdravstveni strokovnjaki si prizadevajo, da bi bilo mogoče v prav vsakem zdravstvenem domu in pri vsakem diabetološkem timu dobiti prave informacije za kakovostno življenje s sladkorno boleznijo. Pomembno vlogo pri opolnomočenju bolnikov imajo tudi centri za krepitev zdravja.

Tam so bolnikom s povišanim sladkorjem v krvi in s sladkorno boleznijo tipa 2 na voljo trije novi, že preizkušeni izobraževalni programi. Kakovostnih delavnic, ki jih izvajajo v okviru centrov, se udeležuje vse več ljudi. S kakovostnim izobraževanjem o sladkorni bolezni, ki je bolnikom odslej še bolj dostopno, je mogoče doseči omejitev porasta sladkorne bolezni in zmanjšanje števila zapletov ob bolezni. V Sloveniji se letno za zdravljenje sladkorne bolezni porabi več kot 100 milijonov evrov, kažejo podatki iz leta 2012.

Kljub odličnim zdravilom in inzulinu, ki se za zdravljenje sladkorne bolezni uporablja od leta 1922, pa veliko bolnikov ne dosega želenega cilja zdravljenja, opozarja Zbornica – Zveza in poudarja, da neurejena sladkorna bolezen pomeni veliko tveganje za razvoj kroničnih zapletov.

Tipični klinični znaki za nastanek sladkorne bolezni so:

  • povečano izločanje vode iz telesa (uriniranje) – poliurija
  • s tem povezana dehidracija in huda žeja – polidipsija
  • slabo počutje
  • izguba teže
  • zmanjšana odpornost

Besedilo: A. P. K. // Fotografije: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri