Slikanica Greta in velikani, ki jo je navdihnilo gibanje za lepši svet Grete Thunberg

Slikanica Greta in velikani, ki jo je navdihnilo gibanje za lepši svet Grete Thunberg (foto: emka.si, mladinska knjiga) emka.si, mladinska knjiga
11. 2. 2020

»Greta je živela v osrčju čudovitega gozda, ki so ga uničevali velikani. Sekali so drevesa, da so si gradili domove. Potem so posekali še več dreves, da so si zgradili večje domove. Hiše so se združile v vasi in vasi v mesta, dokler gozda skoraj ni bilo več. Potem pa se je Greta domislila ...«

Pri Mladinski knjigi je izšla velika slikanica, ki jo je navdihnila življenjska zgodba nominiranke za Nobelovo nagrado Grete Thunberg.

Z nakupom knjige, ki je natisnjena na recikliranem papirju, darujete 0,50 evra organizaciji Greenpeace v Sloveniji, hkrati pa boste svoje male in malce večje otroke razveselili z zgodbo prav posebne junakinje, ki jo je prav te dni mogoče videvati tako na televizijskih ekranih kot na družbenih omrežjih.

Zgodba o velikih, nerodnih in pohlepnih velikanih je seveda zgodba o odraslih, ki uničujemo naravo in z njo planet. Ob tem ne vidimo ptic, hroščkov, metuljev in medvedov, ki trepetajo v gozdnem mraku. Dotlej se tudi še ni našel nihče, ki bi velikanom rekel, naj nehajo. Ker so se jih vsi tako zelo bali.

Vsi razen Grete.

»Nam boš pomagala?« jo je vprašal volk (morda prav tisti, ki ga taisti velikani v pravljicah, ki jih pripovedujejo svojim otrokom, vedno znova predstavijo kot arhetipsko poosebljenje zla).

Greta se je ozrla okrog sebe. Živali so bile utrujene in žalostne. Morala jim je pomagati – toda kako.

Potem se je Greta domislila.

   

greta

… nadaljevanje zgodbe te čudovite slikanice bodo naježile kožo in orosile oči marsikateremu velikanu med nami.

Skupaj za srečni konec!

Zgodba v knjigi ima sicer srečen konec, v resničnem življenju pa se Greta še vedno bojuje z velikani, ki jih ni tako lahko opaziti kot velikane v knjigi. In nekateri se prav zares nočejo poboljšati. Zato Greta potrebuje pomoč. Pomoč nas vseh. Tudi najmlajših.

In Greta – tista v resničnem življenju in ta v knjigi – ne pravi zaman, da:

»Nihče ni tako majhen, da ne bi mogel kaj prispevati.«

Aktivisti pri organizaciji Greenpeace Slovenija najmlajšim tako kot prvo predlagajo:

»Dobro se pouči o podnebnih spremembah. Tudi prijateljem pripoveduj o njih in jih prosi, naj tudi oni kaj naredijo.«

Več o tem si bodo nato (skupaj z njihovimi najljubšimi velikani) lahko prebrali tako v slikanici Greta in velikani, ki jo je napisala Zoe Tucker in ilustrirala pa Zoe Persico, kot tudi na slovenski spletni strani Greenpeace.org.

Priporočamo