Zdaj je prava sezona za slastne in okusne slivove cmoke: Preprost recept vas bo navdušil!

17. 7. 2023
Deli
Zdaj je prava sezona za slastne in okusne slivove cmoke: Preprost recept vas bo navdušil! (foto: Profimedia)
Profimedia

Številni cmoke naravnost obožujejo in se jim zelo težko uprejo, kar ni nič nenavadnega, saj gre za odlično jed.

Cmoki so lahko odlično kosilo, še posebej v kombinaciji s kakšno zelenjavno juho, ki je lahko dobra predjed. Morda ima marsikdo, ki se priprave cmokov še ni lotil, kakšen zadržek, a to je povsem brez potrebe. Priprava ni tako zapletena, kot se morda zdi na prvi pogled, končni rezultat pa je nadvse navdušujoč (in okusen). Zato le pogumno, recept je primeren tudi za začetnike.

Preberite še: To je postavni Dražen, ki naj bi že pred časom ukradel srce Saše Lendero, tukaj so fotografije, res je čeden

Seveda lahko slive nadomestite s kakšnim drugim sezonskim sadjem (na primer z marelicami), ki ga imate na voljo.

Za 4 osebe boste potrebovali sledeče sestavine za testo:

  • 1 kg krompirja
  • 40 g masla
  • 2 jajci
  • 20–25 g moke
  • sol

Za nadev:

  • 1 kg sliv
  • sladkor v kockah

Za zabelo:

  • 50 g masla
  • 30 g drobtin
  • sladkor

Priprava:

1. Krompir operite in skuhajte do mehkega. Medtem pripravite slive. Vsako zarežite, ji odstranite koščico in namesto koščice v slivo potisnite kocko sladkorja. Če niste ravno med ljubitelji sladkih okusov, pa jih lahko pustite prazne.

2. Krompirju odlijte vodo, še vročega olupite in pretlačite s stiskalnico za krompir. Dodajte mu moko, jajci, maslo in sol ter vse skupaj zgnetite v gladko testo. Testo razvaljajte precej na tanko in ga zrežite na kvadratne krpice (približno 5 x 5 cm).

3. V vsako krpico zavijte po eno slivo s sladkorjem (ali brez njega) in oblikujte cmok. Cmoke kuhajte v vreli osoljeni vodi približno 20 minut. S penovko jih poberite iz vode in preložite na krožnike. Zabelite jih z drobtinami, prepraženimi na maslu, in posujte s sladkorjem. Po želji jih posujte še s cimetom. Dober tek!

Prisluhnite še pogovoru z Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj