Slovenci bi najraje delali v farmaciji, kjer je povprečna plača 2.321 EUR

6. 10. 2017
Deli
Slovenci bi najraje delali v farmaciji, kjer je povprečna plača 2.321 EUR (foto: profimedia)
profimedia

V začetku leta je že peto leto zapored naziv Najuglednejšega delodajalca v Sloveniji prejela Krka.

Raziskava Ugled delodajalca, ki poteka pod okriljem portala MojeDelo.com, že od leta 2007 po različnih kriterijih s pomočjo več tisoč sodelujočih ocenjuje ugled posameznih slovenskih podjetij, predvsem z vidika njihove privlačnosti kot delodajalca. Od šestih razglasitev je enkrat naziv prejela še družba Lek, iz česar gre zaključiti, da si Slovenci resnično želijo delati v farmaciji. Mogoče tudi zato, ker imajo v farmaciji, po podatkih portala Plača.si, najvišjo povprečno plačo med industrijami.

Farmacija z najvišjo povprečno bruto plačo

Po podatkih Plača.si, največje raziskave o dejanskih plačah v Sloveniji, ima prav področje farmacije najvišjo povprečno bruto plačo med industrijami, in sicer 2.321 EUR. Sledijo plače v znanosti in tehnologiji, 2.052 EUR, v računalništvu in programiranju pa imajo povprečno plačo 1.935 EUR. Podatki prav tako pričakovano kažejo, da so v večini panog karierni vzponi na položaj direktorjev in vodij oddelkov tisti, ki se najbolj splačajo glede na povprečen prejeti dohodek. Tako je povprečna plača direktorja prodaje 4.369 EUR, tehničnega direktorja 4.123 EUR in IT-direktorja 3.966 EUR. Zanimivo je, da so dobro plačane tudi službe v javnem sektorju in v nevladnih organizacijah, tam znaša plača 1.902 EUR.

Plača še zdaleč ni edini faktor zadovoljstva pri delu

Uspešna podjetja se zavedajo, da morajo poleg zadovoljivega plačila svoj trud vlagati tudi v skrb za zaposlene in nenehno vlaganje v človeški kapital. Dr. Boris Dular, direktor kadrovskega sektorja Krka, d. d., je ob lanski razglasitvi priznanja Ugledni delodajalec povedal: "Razvijamo timsko delo, ki temelji na zavzetosti zaposlenih. Ob tem pa ima Krka zgrajen sistem skrbi za vse sodelavce, ki sega tako na področje pogojev za delo, varnosti in zdravja, izobraževanja in razvoja kadrov, kot tudi športnih in rekreativnih dejavnosti, kulture in drugih družbenih in socialnih ter dobrodelnih aktivnosti tako v podjetju kot zunaj njega."

Raziskava o zadovoljstvu pri delu, ki jo opravila revija Forbes je na prvo mesto kot najbolj pomemben dejavnik zadovoljstva postavila hvaležnost delodajalca za delo, ki ga opravi zaposleni. Udeležencem študije se zdijo pomembni dobri odnosi med sodelavci in nadrejenimi, prijetno ravnovesje med delom in osebnim življenjem, finančna stabilnost podjetja, vseživljenjsko učenje in karierni napredek ter občutek varnosti pred izgubo službe. Privlačna fiksna plača je uvrstila na osmo mestu po pomembnosti.

Šele na devetem mestu lestvice zadovoljstva pri delu se pojavijo zanimive delovne vsebine. Med drugim lahko rečemo, da so dejavniki soodvisni, saj lahko izpad enega pomembnega faktorja v veliki meri vpliva na ostale. Če pade občutek varnosti pred izgubo službe ali pa so odnosi med zaposlenimi skrhani, lahko izgubijo smisel tudi delovne vsebine. Če so odnosi med sodelavci neznosni, delavec izgubi občutek varnosti pred izgubo službe. Na desetem mestu raziskave so vprašani izbrali usklajenost svojih vrednot z vrednotami organizacije.

Kdo so še ugledni slovenski delodajalci

Glede na rezultate raziskave Ugled delodajalca so se do sedaj med podjetji, ki so prejela najvišje ocene uglednega zaposlovalca poleg Krke in Leka, znašli še Aerodrom Ljubljana, Akrapovič, Banka Slovenije, Bayer, Dars, IBM Slovenija, Petrol, Pipistrel in Microsoft.

Kar nekaj od podjetij, ki so kot delodajalci najbolj zaželeni, bo svoje kandidate iskalo tudi na najbolj obsežnem kariernem dogodku v Sloveniji, Kariernem sejmu MojeDelo.com, ki bo v Ljubljani potekal 29. 11. Zanimanje za zaposlitev primernega kadra potrjuje že več kot 60 prijavljenih podjetij, kar kaže na to, da delodajalci usmerjajo precej energije v aktivnosti, s katerimi želijo odkriti prave člane ekipe. Za karierno usmerjeno posameznike pa je to priložnost, da na enem mestu predstavijo svoje izkušnje, znanja in prednosti več potencialnim delodajalcem.

O MojeDelo.com in Plača.si

MojeDelo.com je največji slovenski zaposlitveni portal. Je številka ena kot vir informacij o prostih delovnih mestih pri nas, kar potrjuje tudi vsakoletna raziskava inštituta Mediana. Poleg ažurnega nabora prostih delovnih mest, pri MojeDelo.com skrbijo tudi za izobraževanje posameznikov na trgu dela – tako z bogatimi viri kariernih nasvetov kot s kariernimi dogodki, usmerjenimi predvsem v uspešno povezovanje delodajalcev in zaposlenih. Pod okrilje podjetja Styria digital marketplaces, d.o.o., ki upravlja s portalom MojeDelo.com, sodi še največja slovenska raziskava o plačah Plača.si ter dolgoletna raziskava Ugled delodajalca, ki redno podeljuje priznanja domačim podjetjem z največjim koeficientom ugleda.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk