Začelo se je glasovanje za Slovenski avto leta 2023! Poglejte si, kdo so kandidati in glasujete za vašega favorita!

5. 10. 2022

Začelo se je glasovanje za Slovenski avto leta 2023! Poglejte si, kdo so kandidati in vašemu favoritu oddajte svoj glas.

Slika 1/25
SAL

Pred vami je prvi korak k izboru za nov Slovenski avto leta, ki bo januarja letos, po razglasitvi seveda nasledil Toyotin model Yaris Cross, ki je letos pozimi precej suvereno osvojil naslov avtomobila leta 2022. Zdaj je pred vami seznam novih modelov, ki so letos prišli na slovenski trg in so jih ali jih bodo do zahtevanega datuma zastopniki prodali v najmanj 25 primerkih (kot to pač zahtevajo pravila, da se avto sploh lahko uvrsti v konkurenco).

Pred vami je torej seznam 24 modelov, za katere je žirija ocenila, da se lahko uvrstijo v izbor za Slovenski avto leta. Seznam je torej nekoliko daljši kot lani, ko ga je oklestila manjša prodaja zaradi kovidnih ukrepov. Seveda so tudi v tem primeru možnosti, da bo treba seznam krajšati, če kateri od kandidatov ne bo dosegel nujne kvote za uvrstitev. Za zdaj pa menda dobro kaže.

Glasujete lahko na dva načina. Najhitreje in najbolj enostavno boste to storili preko spodnje glasovnice, kjer je naveden seznam vseh kandidatov za laskavi naziv (za boljšo predstavo pa vas vabimo, da si jih ogledate v priloženi galeriji, kjer so navedeni po abecednem vrstnem redu). Iz istega IP naslova lahko glasujete enkrat na teden, preko tega naslova pa lahko glasuje več družinskih članov.

Druga možnost pa je s pomočjo glasovnice v reviji Avto magazin. Ta se bo pojavila že v prihodnji številki, ki izide 13. oktobra, nato pa še v naslednji številki, ki izide 10. novembra.

Do konca novembra bodo znani finalisti

Tisti model, ki bo v prvem delu zbral največ točk, bo odšel v finalni del s šestimi točkami popotnice, drugouvrščeni s štirimi in tako naprej. Izbrali boste torej pet finalistov (od 24 modelov, ki so na izbiro). Prvi del izbora se zaključi 25. novembra. V drugem, finalnem delu morajo svojo nalogo opraviti uredništva, ki bodo glasovala med petimi izbranimi modeli, torej modeli, ki ste jih s svojimi glasovi poslali v finale. Kot vedno morajo novinarji pri tem upoštevati nekaj smernic, med drugim tudi primernost za slovenski trg, varnost in asistenčne sisteme, nabor pogonskih agregatov, vozne lastnosti in zmogljivosti. Na koncu pa tudi uredništva podelijo glasove oziroma točke po istem ključu, torej 6, 4, 3, 2, 1. In seveda – naslov avtomobila leta osvoji model, ki zbere največ točk v obeh delih.

Kogar zanima več o pravilih, jih bo v celoti našel na spletni strani izbora (www.slovenskiavtoleta.si). Omeniti velja še, da izbor tudi letos organizirajo mediji, ki se ukvarjajo z avtomobilizmom v celoti ali pa prek prilog: Avto magazin, Delo s Slovenskimi novicami, časnik Dnevnik z Nedeljskim, časnik Večer, RTV Slovenija z radiom Val 202 in TV oddaja Avtomobilnost, spletni portal siol.net in avtomobilski vlog oziroma videoblog Komotar minuta.

Preberite še: Zdaj je jasno – Toyota Yaris Cross je Slovenski avto leta 2022!

Preberite več na Avto-magazin.si