Danes je 1. april! Vas je že kdo potegnil za nos?

Danes je 1. april! Vas je že kdo potegnil za nos? (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
1. 4. 2019

Danes je 1. april, za katerega že od nekdaj velja, da si lahko ljudje na ta dan privoščijo kakšno potegavščino. Običaj poznajo v večini evropskih držav, ponekod pa velja, da si je prvoaprilsko šalo dovoljeno privoščiti do poldneva, nato pa ne več.

Nekateri današnji dan imenujejo tudi dan norcev oziroma norčavosti. Prvi april naj bi za dan norcev in lažnivcev leta 1713 razglasil francoski kralj Ludvik XIV., saj naj bi ga tega dne njegov dvorni norec pošteno potegnil za nos. Po mnenju nekaterih poznavalcev pa praznovanje 1. aprila izhaja iz starih običajev ob spomladanskem enakonočju. Prvega aprilskega dne naj bi se namreč končala slavja ob začetku pomladi.

Po drugi razlagi naj bi dan norcev prvič praznovali v Franciji po tistem, ko je ta sprejela gregorijanski koledar. 1. april je med Francozi postal dan, namenjen norčavosti in posmehovanju drugim.

Eno izmed odmevnejših šal si je leta 1957 privoščil angleški BBC, ki je v svojem programu Panorama objavil, da so v Švici začeli pobirati špagete z dreves, ki rastejo samo v Švici. Veliko ljudi je šali nasedlo in poklicalo v redakcijo, da bi izvedeli, kje bi lahko tudi sami kupili sadike takšnih dreves in jih posadili doma. V petdesetih letih pa je nizozemska televizija objavila, da se je stolp v Pisi porušil, čemur naj bi nasedlo precej ljudi.

Danes si marsikdo privošči kakšno šalo, sicer pa Šale v Sloveniji niso tako pogoste, več je Štosov. V Sloveniji se Šala piše 21 oseb. Največ jih živi v Podravski statistični regiji, kje se Šala piše 10 oseb. Štos pa se piše 26 oseb, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs). Precej pogostejši pa je priimek Smeh, v Sloveniji se tako piše 94 oseb. Največ, in sicer 47, jih živi v Savinjski statistični regiji.