Slovenski startup SeaVision razvil sistem za pametno sidranje

Slovenski startup SeaVision razvil sistem za pametno sidranje (foto: Arhiv Seavision) Arhiv Seavision
4. 3. 2021

Startup SeaVision je kot prvi na svetu razvil sistem za pametno sidranje VisionAnchor, s katerim je na nedavnem evropskem razpisu med več kot 300 konkurenti osvojil prvo mesto.

Sistem, ki deluje po principu »baby monitora«, bo poskrbel za večjo varnost na svetovnih vodah, prinaša pa tudi uporabne rešitve za ohranjanje morskih habitatov.

Nepravilno sidranje je eden od desetih najpogostejših razlogov za nesreče na morju, dodatno pa več kot polovica izkušenih kapitanov ne zaupa svojemu sidru, dve tretjini pa sta že izkusili napačno sidranje. Vse to so razlogi, da je ekipa treh Slovencev razvila sistem za pametno sidranje VisionAnchor, ki je namenjen tako manjšim ribiškim čolnom, gumenjakom in jadrnicam kot tudi superjahtam in industrijskim plovilom. 

Seavision

VisionAnchor deluje kot navtični »baby monitor«, ki s pomočjo satelitskih navigacijskih sistemov in video nadzora mogoča varno sidranje. Sistem temelji na sidrni boji s podvodno kamero in lokacijskim modulom, ki uporabniku omogoča, da pozicijo sidra spremlja kar na svojem pametnem telefonu.

Dodatno je opremljen tudi z varnostnim sistemom, ki v primeru premika sidra sproži alarm in s tem uporabniku omogoči, da pravočasno reagira. Produkt pa prinaša tudi rešitve za varovanje območij z zaščitenim podvodnim rastjem, kot so koralni grebeni in ogrožena morska trava Posidonia oceanica.

sidro

Slovenci so z svojo inovativno rešitvijo zmagali tudi na nedavnem evropskem razpisu MyGalileoSolution, ki ga organizira Agencija za evropski GNSS (GSA). SeaVision bo kot zmagovalec natečaja prejel investicijo v vrednosti 40.000 evrov, ki jo bo namenil za nadaljnji razvoj svojega pametnega sistema, pri tem pa planirajo, da bodo ga bodo že v prihodnjih mesecih ponudili v testiranje prvim uporabnikom