Slovenski trg je bogatejši za nov izdelek – vrečko za dežnik

Vrečka za dežnik je najnovejši izdelek podjetja (foto: Barbara Reya) Barbara Reya
8. 11. 2016 | Promocijsko sporočilo

»V podjetju smo razvili posebno vrečko. Vanjo bomo lahko shranili moker dežnik in s tem preprečili marsikatero nesrečo zaradi padca ali zdrsa na razmočenih hodnikih,« nov produkt, ki v teh jesenskih dneh vsakemu lahko pride še kako prav, predstavi Romana Piskar.

Anton in Romana Piskar, vodstvo podjetja Piskar
V podjetju letno proizvedejo 1000 ton vrečk

V podjetju Piskar, ki ga vodita Anton in Romana Piskar, ter je najbolj poznano po izdelovanju vrečk za odpadke in vrečk za gospodinjstvo, so že izdelali prototip. Dovršen izdelek pa bo po besedah Piskarjev v kratkem na voljo vsem kupcem.

Podjetju, ki letos praznuje 30 let delovanja, je uspel še en pomemben korak, s katerim sta zagotovo poplačana trdo delo in vztrajnost, pripoveduje Anton Piskar: »Po petih letih dogovarjanja nam je uspel preboj na ameriški trg. Tam smo sedaj prisotni z dvema vrstama vrečk za odpadke iz recikliranih materialov, za katere smo, posebej za ta trg, morali pridobiti tudi certifikat o sestavi materiala izdelkov.« Tuji trgi, na katerih so prisotni zadnja štiri leta, predstavljajo približno 20 odstotkov proizvodnje. Svoje izdelke podjetje izvaža v devet držav: Litvo, Italijo, Estonijo, Francijo, Grčijo, Izrael, Hrvaško, Veliko Britanijo in po novem tudi v ZDA.

Romana in Anton Piskar sta s proizvodnjo vrečk začela sama, danes pa zaposlujeta že 26 ljudi. Sprva sta izdelovala samo 20 različnih produktov. »Ob nenehnem razvoju, upoštevanju trendov in spremljanju potreb na trgu v naših prostorih nastaja več kot 1000 izdelkov. Letno tako v zadnjem času proizvedemo 1000 ton vrečk,« dodaja Romana Piskar.

Ideje so tiste, ki kolesje družinskega podjetja vrtijo v pravo smer, prepričljivo zatrjujeta zakonca Piskar, ki sta prva na domačem trgu predstavila vrečke za odpadke v zvitku. Med prvimi sta začela izdelovati vrečke za odpadke s trakom za zapiranje. Prav tako sta tudi prva in edina, ki sta v slovenskih kupcih prepoznala potrebo po ekoloških izdelkih in za trg sedaj izdelujeta sedem različnih velikosti biorazgradljivih vrečk. »Naše vrečke za odpadke so dejansko narejene iz odpadne plastike – kar v 90 odstotkih za njihovo izdelavo namreč uporabimo predhodno reciklirano plastiko,« pove Anton Piskar.

Dišeče vrečke, vrečke vseh mogočih barv in vzorcev, vrečke za pasje iztrebke – novih idej, ki so tudi rezultat predlogov in mnenj zaposlenih, jima nikoli ne zmanjka.

»S širitvijo proizvodnje, razvojem ponudbe podjetja in uvajanjem najsodobnejših tehnologij smo dosegli prvovrstno kakovost izdelkov, ki jih dobavljamo vsem večjim slovenskim trgovcem, javnim podjetjem, industriji in individualnim kupcem,« še doda Anton Piskar.

V podjetju že od vsega začetka veliko pozornost namenjajo tudi skrbi za okolje. »Otroke, ki nas obiščejo, svoje zaposlene in pravzaprav vse kupce želimo ozaveščati o pomembnosti ločevanja odpadkov. Med drugim smo že več let z doniranjem svojih vrečk tudi del ene največjih prostovoljnih okoljskih akcij Očistimo Slovenijo,« pripoveduje Romana Piskar.

Podjetje, ki ima že 15 let svoje proizvodne prostore v Sneberjah, vedno prijazno sprejme otroke iz vrtcev in šol, danes pa so vrata proizvodnje prvič na široko odprli tudi za medije. Ogled strojev, kjer se izdeluje folija za vrečke, sprehod skozi skladišče in postopek reciklaže vrečk so redko videne stvari, ki ne osupnejo samo otroških oči. Ločen pa imajo prostor za izdelovanje vrečk za gospodinjstvo: »Te vrečke so narejene iz originalnega čistega materiala, saj ljudje vanje shranjujejo hrano in zato ne smejo biti izdelane iz reciklirane plastike.«

Podjetje Piskar že 30 let proizvaja polietilenske folije in vrečke, v največji meri za odpadke in gospodinjstva. Na letni ravni proizvedejo 1000 ton vrečk. Prvi so ljudem predstavili vrečke za odpadke, navite v role, ki so jih pred sedmimi leti nadgradili z vrečkami za smeti s trakom. Edini v Sloveniji izdelujejo biorazgradljive vrečke, na leto jih proizvedejo 15 ton. Njihove vrečke za smeti so dejansko narejene iz odpadkov – v kar 90 odstotkih za njihovo izdelavo uporabijo reciklirano plastiko. Za večja podjetja polietilenske in biorazgradljive vrečke izdelujejo po naročilu. Družinsko podjetje, po izdelavi vrečk eno največjih pri nas, ki trenutno zaposluje 26 ljudi, svoje izdelke izvaža v devet držav.

Priporočamo