Slovensko sanjsko moštvo pred ekrane pritegnilo tudi Slovence po svetu

Slovensko sanjsko moštvo pred ekrane pritegnilo tudi Slovence po svetu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
18. 9. 2017

Nedeljsko zgodovinsko tekmo slovenskih košarkarjev v Istanbulu so spremljali tudi mnogi Slovenci, ki živijo na različnih koncih sveta. Tudi različnim časovnim pasovom navkljub je finale evropskega košarkarskega prvenstva mnoge spodbudilo, da so se družili in skupaj navijali za naše.

  • * Zgornja fotogalerija slavja po zmagi je bila sicer posneta v Ljubljani.

   

Finale evropskega prvenstva v košarki v newyorških barih ni bil velik dogodek, razen za slovensko in srbsko skupnost. V športnih barih so prikazovali večinoma tekme ameriškega nogometa, košarke pa ne, saj se "velikim" evropskim državam ni uspelo prebiti do finala, je povedal dopisnik STA v New Yorku Robi Poredoš.

Kot je pojasnil, je slovenska skupnost v New Yorku majhna in nima svojega lokala, kjer bi si lahko ogledali finale evropskega prvenstva v košarki. Srbi pa imajo na Manhattnu v srcu East Villagea majhno restavracijo z imenom Kafana, ki je bila med tekmo nabito polna z navijači le ene države.

"Natakar nas je hitro odslovil, ker nismo imeli rezervacije. Zato smo se preselili čez cesto v nemško restavracijo, kjer običajno izobesijo platno za televizijski prenos le za posebne priložnosti. Lastnik restavracije Zum Schneider, Silvester, je na veselje svoje srbske natakarice privolil v predvajanje tekme za skupino slovenskih navijačev, vendar ga je izdala tehnika, zato smo odhiteli nazaj na zbirno mesto v slovensko cerkev sv. Cirila, kjer je pater Krizolog, nekdanji nogometaš in navdušen športnik, na pobudo trenerja nogometa Slavka Baranje že gostil drugo skupino slovenskih navijačev," je nedeljsko dogajanje opisal Poredoš.

"V Kafani so tako do poraza navijali le Srbi, Silvester je ostal brez krepkega iztržka, slovenska cerkev pa nas je gostila skupaj okrog 16. Slavko je poskrbel za navijaške rekvizite, kot je zastava in navijaški šali, ostali so prispevali pijačo, pater pa je po zmagi priskrbel še dobrote iz svoje shrambe, saj se ni nikomur več nikamor mudilo."

Tekma je bila napeta, navijanje ob vsakem košu Slovencev je bilo po besedah Poredoša ustrezno glasno, večina pa si je oddahnila šele proti koncu, ko Srbi niso mogli niti teoretično več ujeti slovenske ekipe, ki je letela proti zmagi na krilih Gorana Dragića. Veselje po zmagi in premlevanje poti do evropskega košarkarskega vrha se je nadaljevalo do zgodnjih jutranjih ur, podobno kot v Sloveniji in drugje po svetu, kjer je kaj Slovencev, je še dodal Poredoš.

Vneto so tekmo spremljali tudi Slovenci, ki živijo na Poljskem. Vesna Mardonovič, ki živi v Varšavi, je za STA dejala, da se jih je v stanovanju enega od Slovencev zbralo 30. Med njimi je bil trener košarke in dva nekdanja košarkarja ter tudi nekaj Srbov.

Med tekmo je bilo vzdušje precej živčno, je dejala Mardonovičeva. Eni so kričali, drugi so se umikali, ker niso zmogli gledati, ko so Srbi za nekaj časa prehiteli slovensko reprezentanco po številu točk. Vsi pa so glasno navijali, da so jih prišli sosedje večkrat opomniti. "Ko pa so videli, za kaj gre, so bili prizanesljivi," je pojasnila Mardonovičeva.

"Eni so se pogovarjali s televizijo, komentirali, dajali nasvete igralcem, kričali na sodnike," je napeto spremljanje košarkarske tekme v varšavski družbi opisala Mardonovičeva. "Navijanje je bilo res čustveno in spoštljivo. Na koncu, po zmagi, pa je bi občutek tak, kot da bi bili v dvorani v Istanbulu. Vsi smo mirno stali in ploskali," je dodala.

Po tekmi so se še dve uri pogovarjali, kako je neverjetno, da tako mala država pride neporažena do zlate medalje. Poleg tega pa so komentirali tudi kritične trenutke tekme, na primer, ko se je Luka Dončić poškodoval. "Ko ena zvezda izpade, zelo hitro nekdo drug, ki prej ni prišel do izraza, prevzame to mesto," je še poudarila.

Jure Kokošin, ki živi v norveškem mestu Narvik, je povedal, da je na Norveškem košarka danes žal nepopularna. "Evropsko prvenstvo smo spremljali povečini le priseljenci iz drugih evropskih držav. Tudi zmaga odmeva le med nami priseljenci, v norveških medijih novice o finalu košarke ni zaslediti. Seveda pa to ni ovira, da ne bi zmage s ponosom promoviral med kolegi in prijatelji. Okoli mene vsi vedo, kdo je najboljši v Evropi," je za STA povedal Kokošin.

Kot je pojasnil, je tekmo gledal doma v ženini družbi, ves čas pa je bil v navezi s prijatelji Srbi, ki živijo na Norveškem, in s slovenskimi prijatelji v Sloveniji. "Ob zmagi je bilo veselje neizmerno, čestitke so padale z vseh strani, predvsem od Srbov. Veselim se že spremljanja vsega dogajanja okoli proslavitve zlate medalje danes. Slovenija gre naprej," je veselo dodal Slovenec na Norveškem.

Podobno kot na Norveškem tudi v Združenih arabskih emiratih košarka danes večinoma ni novica dneva, razen za nekatere tam živeče Slovence. "Košarka tukaj ni tako popularen šport in ne-Evropejci večinoma ne vedo za to evropsko prvenstvo," pa je povedala Tina Škorjanc, ki zadnja leta živi in študira v Abu Dhabiju. Kot je dejala za STA, imajo Slovenci v Emiratih svojo Facebook skupino Slovenci v ZAE, kjer se je zadnje dni veliko pisalo o polfinalni in finalni tekmi.

"Nekateri Slovenci, živeči v Dubaju in Abu Dabiju, so se povezali in si tekmo ogledali skupaj. Je pa bil prenos po televiziji, na programu BeIN Sports HD7, kjer so tekmo komentirali ameriški komentatorji," je še povedala.

Priporočamo