Šmorn, ki bo noro navdušil tudi v poletnih dneh in ta recept je skoraj nujno preizkusiti

12. 6. 2024
Deli
Šmorn, ki bo noro navdušil tudi v poletnih dneh in ta recept je skoraj nujno preizkusiti (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste tudi vi veliki ljubitelji šmorna? Potem vam bo tale recept pisan na kožo.

Ena izmed mnogih legend o izvoru šmorna pravi, da je cesar Franc Jožef I. oboževal palačinke za sladico. A, če so bile predebele ali so se med pečenjem strgale, so jih kot šmorn postregli osebju, ker takšne seveda niso bile dovolj dobre za cesarja. Sladica je ostala priljubljena vse do današnjih dni, res pa je, da je od takrat doživela že številne različice, ki jih mnogi obožujejo.

Po nekaterih zgodbah je jed prvotno pripravila kmetica, ki jo je obiskal cesar, ko se je med potovanjem v Alpe k njej zatekel pred slabim vremenom. Po drugih legendah pa naj bi jo izumil cesarjev kuhar, ko so se mu ponesrečile palačinke, zato jih je na najbolj veličasten način zmešal in postregel kot novo kreacijo.

Težko je vedeti, kakšna je prava resnica o nastanku šmorna, a zdi se, da so bile cesarju takšne palačinke vseeno všeč. No, le komu ne bi bile?

Teoretično gledano lahko to sladico jeste kadar koli v letu. Pravzaprav morda kadar koli v dnevu ... Le kdo ne obožuje drobljenih koščkov slastnih palačink s slastno omako za pomakanje? A, če boste sledili receptu pravih chefov, potem lahko kar v domači kuhinji pričarate pravi Masterchef šmorn, ki vam ga bodo zavidali mnogi. In še posebej vam bo teknil v poletnem času, saj je recept zastavljen tako, da vas bo šmorn zares osvežil.

Sestavine za dve porciji

In, kako se bo najbolje lotiti šmorna? Olupimo jabolka, jih naribamo, dodamo sladkor in dušimo približno 10 minut na šibkem ognju. Nato dodamo mleti ingver, kardamom in cimet. Naredimo angleško kremo, tako da v kozici zavremo mleko in sladko smetano ter burbonsko vanilijo.

Ko zavre, takoj odstavimo. Razžvrkljamo 4 rumenjake in jim primešamo sladkor, nato prilijemo mleko s sladko smetano. Postavimo nazaj na ogenj in kuhamo toliko časa, da se krema zgosti. Dodamo dušena jabolka in vse skupaj vlijemo v napravo za sladoled.

Ločimo rumenjake in beljake, beljake stepemo v sneg. Rumenjake stepemo, da postanejo bledo rumeni, dodamo sladkor, sol, moko, mleko in maso vlijemo na ponvico, da se šmorn speče. Dodamo narezano suho sadje, namočeno v kalvados.

V ponvici stopimo sladkor, dodamo maslo, na koncu pa še smetano in pripravljeno karamelo polijemo po šmornu. Jabolčni kaviar pripravimo tako, da v kozici zmešamo jabolčni.

Jabolčni kaviar pripravimo tako, da v kozici zmešamo jabolčni sok, sladkor in 1,5 žličke agar agarja. Zmes nalijemo v posodico za brizganje in jo po kapljicah spuščamo v ohlajeno olje. Šmorn z jabolčnim sladoledom takoj postrežemo. Za še bolj natančen recept pa vas vabimo, da pridete TUKAJ.