Sodišče zavrnilo opustitev primera Romana Polanskega in posilstva

19. 8. 2017
Deli
Roman Polanski bi se rad vrnil v Ameriko.

Sodišče je zavrnilo prošnjo Samanthe Geimer, ki je bila leta 1977 žrtev posilstva režiserja Romana Polanskega, naj primer po več kot 40 letih opustijo. Sodišče vztraja, da se mora režiser, ki živi v Franciji in v ZDA velja za ubežnika, najprej zglasiti na sodišču.

Hkrati je sodnik Scott Gordon prepričan, da je žrtev zaradi sodnega primera veliko pretrpela in da primera ne morejo kar zaključiti, četudi naj bi bilo to, kot meni Geimerjeva, v njeno dobro.

Danes 54-letna Geimerjeva želi po 40 letih zaživeti normalno življenje in pravi, da je Polanskemu oprostila. Že aprila je napisala tudi pismo, v katerem je tožilce obtožila, da jim gre v primeru Polanski le za njihove lastne kariere, ne pa za razrešitev primera.

"Takšni, kot ste vi, ne bi smeli zlorabljati primerov slavnih osebnosti, da bi prišli v središče zanimanja za karierno napredovanje," je Geimerjeva zapisala v ostrem pismu, naslovljenem na losangeleškega tožilca Jackieja Laceyja in njegovo namestnico Michele Hanisee, ki vodita primer Polanski.

Danes 83-letni Polanski, ki živi v Franciji, je sicer že pred časom na sodnika Scotta Gordona na sodišču v Los Angelesu naslovil pisno prošnjo, naj odpečati tajni magnetogram pričanja tožilca Rogerja Gunsona, ki je prvi vodil primer. Režiser namreč meni, da bo ta potrdil dogovor o njegovem priznanju krivde, po katerem mu ni treba v zapor.

Sodišče v Los Angelesu je prošnjo Polanskega zavrnilo, poleg tega režiserju ni hotelo dati zagotovila, da ga ob morebitni vrnitvi v ZDA ne bo doletela zaporna kazen.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk