Solinarke Helene Pirc najboljši kratki film

Solinarke Helene Pirc najboljši kratki film (foto: Adrian Pregelj) Adrian Pregelj
4. 10. 2019

V Bukarešti so podelili mednarodno nagrado COPEAM za najboljši kratki film 'Zgodb iz arhivov'. Najboljša pripovedovalka zgodb je Helena Pirc iz Uredništva izobraževalnega programa TV Slovenija; zmagale so njene Solinarke.

Letošnje tekmovanje neprofitnega združenja COPEAM za najboljšo zgodbo iz arhivov je bilo posvečeno skupni dediščini mediteranskih žensk in deklet, kar naj bi pripomoglo k večjemu prepoznavanju in razumevanju raznolikosti, zgodovine in kulturnih spominov tega območja. Posebno, zmagovalno zgodbo nosi delo in življenje solinark na območju Piranskih solin, ki jo je v kratkem filmu Solinarke zaokrožila Helena Pirc in za svoje strokovno delo dobila mednarodno nagrado.

Zgodba solinark
Pridobivanje soli ali belega zlata je bilo v preteklosti družinska dejavnost. Čeprav je bila vloga žensk pri tem pogosto prezrta, pa so morala tudi dekleta in žene vsakodnevno zavihati rokave in poprijeti za delo, za uspešno bero soli in preživetje družine. Spomine na delo v solinah so obujale tri nekdanje solinarke, o solinah danes pa je spregovorila tudi mlada naravovarstvenica. Njihova pričevanja so podkrepljena z videoposnetki, ki jih hrani arhiv TV Slovenija, in fotografijami, ki jih hranijo v Pokrajinskem arhivu Koper in Pomorskem muzeju Sergej Mašera Piran.

Helena Pirc, ki jo je nagrada presenetila, predvsem pa razveselila, poudarja, da gre priznanje vsej ekipi, ki je sodelovala pri projektu. Še posebej hvaležna je sodelavki Petri Iskra, ki je pomagala pri iskanju arhivskih posnetkov, snemalcu Borisu Poropatu in montažerju Zvonku Judežu.

Uradna podelitev nagrad je bila sinoči, 3. oktobra, v Bukarešti v okviru konference Prehajanje mej v digitalnem svetu, ki jo je organiziral Radio Romunija v sodelovanju z Azijsko-pacifiško radiodifuzno zvezo (ABU).