Spanje z dojenčkom? Čudovito! Vendar pa morate vedeti nekaj stvari!

Spanje z dojenčkom? Čudovito! Vendar pa morate vedeti nekaj stvari! (foto: profimedia) profimedia
8. 10. 2017

V 100.000 letih človeške zgodovino so matere znale učinkovito kombinirati skupno spanje in dojenje ter tako zadovoljile dojenčkovo neposredne socialne, psihološke in telesne potrebe. Danes pa bi se zaradi napačnih predstav in številnih mitov, ki so povezani s skupnim spanjem mater in otrok, večina ljudi ob tej misli zgolj zgrozila.

Pa vendar se zlagoma in počasi ta za otroka in starše izjemno blagodejna in zdrava navada vrača. Tudi v Slovenijo. O tem priča tudi nedavni slovenski prevod knjige o spanju z dojenčkom, ki poglobljeno in znanstveno razlaga koristi skupnega spanja staršev z dojenčkom in pojasnjuje, zakaj so nastala različna gledanja na povsem spontano obnašanje med materjo in otrokom.

100 let ločenosti

Ločitev nebogljenega majcenega bitja in njegovih skrbnikov se je začela z iznajdbo in proizvodnjo umetnega mleka in naraščajočemu prepričanju o domnevnih koristih, ki naj bi jih imelo hranjenje po steklenički.

»Takšno hranjenje je materam omogočilo, da so bile dlje časa ločene od dojenčkov in s porastom blaginje srednjega razreda ter vedno pomembnejšega individualizma so postale ločene spalnice za starše in otroke pogostejše in kulturno moderne. Do sredine 20. stoletja je postalo prvič v človeški zgodovini zelo običajno, da so bili dojenčki hranjeni po steklenički in so jih nato položili spat na trebušček (da bi spodbudili neprekinjeno spanje) v sobi, ki je bila izven čutnega dosega in nadzora staršev. To se pri vseh dojenčkih ni obneslo,« piše v vodniku za starše Spanje z dojenčkom dr. James J. McKenna in nadaljuje: »Skupaj z opisanim trendom se je pojavilo še nekaj zaskrbljujočega – vedno več dojenčkov se ni več prebudilo. Vse pogosteje je prihajalo do smrti v zibelki, česar znanstveniki še vedno ne znajo razložiti.«

Smrt v zibki se je v zahodnih družbah kot prava epidemija pojavila sinhrono z iznajdbami na področju nege dojenčkov: umetno ali kravje mleko, spanje na trebuščku in spanje otrok v ločenem prostoru.

»V mnogih azijskih kulturah, kjer je norma skupno spanje in dojenje (ter nizka stopnja kajenja pri materah), je smrt v zibelki redka ali pa zanjo sploh še niso slišali.«

Podobno velja tudi za večino mater in dojenčkov drugod po svetu. V večini južne Evrope, Azije, Afrike, Srednje in Južne Amerike matere namreč redno spijo skupaj z dojenčki, Japonski starši (ali stari starši) pa pogosto spijo v bližini otrok vse do najstniških let.

Dobrobiti skupnega spanja

Danes se tudi v okolju, v katerem je zadnja desetletja veljala norma ločenega spanja staršev in otrok, vse bolj zavedamo izrednih koristi bližine, varnosti in spodbudnega okolja za otroka. Stroka znova ugotavlja, kako zelo dojenčka, ki spi v bližini staršev, pomirjajo znaki nenehne prisotnosti staršev – dotiki, vonj, premikanje, toplota in pri dojenju tudi okus. Prav ti občutki dojenčku dajejo čustveno varnost.

 • »Skupaj z dvema otrokoma spimo v skupni postelji vse od rojstva. Topel in nežen objem, skupen srčni utrip in božanski vonj otroških glavic je vse, kar potrebujemo otroci in starši, da se prebudimo srečni, spočiti.« - D.T., oče

Dobrobiti skupnega spanja pa je še veliko več. Raziskave kažejo, da se kot posledica skupnega spanja matere in otroka tvorijo večje količine mleka, pa tudi dojenje je pogostejše. Dojenčki, ki spijo z materjo, tudi spijo dlje kot dojenčki, ki spijo sami. Ti morajo namreč jokati dovolj glasno, da prebudijo starše, ki so v drugi sobi, njihove ravni stresa pa so temu primerno višje. In če dojenček spi poleg matere, mu je tudi topleje. Mamice namreč zaznavajo dojenčkovo temperaturo in se tudi odzivajo. Če je dojenčku hladno, ga pokrijejo, če mu je pretoplo, pa odejico preprosto umaknejo.

Skupno spanje pa je koristno tudi za doječe matere. Raziskave so pokazale, da mamice, ki spijo skupaj z dojenčki, hitreje izgubljajo odvečno telesno težo po nosečnosti, njihov občutek izpolnjenosti je zaradi tesnejše vezi z otrokom večji, vseskozi vedo, da je z otrokom vse v redu in so dovzetnejše za otrokovo komunikacijo.

Spanje v isti postelji je skratka izjemno blagodejno tako za starše kot otroke, a gre vedeti, da temu cilju ne gre slediti za vsako ceno. Če za varno skupno spanje ni zagotovljenih objektivnih in subjektivnih pogojev, potem je bolje, da otrok še vedno spi v svoji posteljici, a naj bo ta posteljica v sobi staršev.

 • »Sem mama 10-letnih dvojčic. Ko sta bili dekleti še dojenčici, sta spali v najini spalnici, vsaka v svoji posteljici, a vsekakor blizu mame in očeta. To dejstvo me je ponoči pomirilo, saj dojenčki noč redko prespijo v celoti. Ko se je zgodilo, da je ena ali druga potrebovala, sem bila blizu. Ne glede na nočno hranjenje sem zagotovo spala bolje, kot če bi bili dojenčici v drugem prostoru. Dekleti sta različni: ena je vseskozi potrebovala najino bližino pri spanju, drugi pa je ustrezalo, da smo skupaj, a da spi v svoji postelji. Obema pa je bila prijetno in pomirjujoče dejstvo, da sta mami in oče ponoči blizu: morda se tudi zato nista pretirano zbujali. Tudi danes še pride kakšna noč, ko poiščeta najino bližino, a vsekakor je teh noči malo. Če bi se še enkrat odločala, kje naj otroci spijo, bi zagotovo izbrala isto pot, ki nas je kot družino povezala.« - K.P., mama

Za varno skupno spanje!

Z dojenčkom nikar ne spite v isti postelji, če ...

 • ste debeli. Pri materah s prekomerno telesno težo obstaja znatno večje tveganje, da bodo poležale otroka.
 • ste kadili v nosečnosti,
 • vi ali vaš partner kadite,
 • spite na vodni postelji, počivalniku, zofi, naslanjaču, kavču ali sedežni vreči,
 • uporabljate težko posteljnino, pernice, pregrinjala,
 • spite v pregretem prostoru. Pregretost je povezana z večjim tveganjem za smrt v zibelki,
 • ste vi ali odrasla oseba, ki spi z vami v postelji, pod vplivom mamil ali alkohola,
 • obstaja možnost, da bodo v posteljo prišli tudi drugi otroci,
 • obstaja možnost,d a bodo na posteljo zlezli hišni ljubljenčki,
 • so na postelji plišaste igrače, ki bi lahko prekrile otrokov obraz,
 • - dojenček leži na trebuhu. Dojenčki bi morali VEDNO spati na hrbtu.

V kolikor se vas zgornje točke ne zadevajo, poskrbite za to, da posteljo (ki naj bo brez robov, predvsem pa dovolj velika, da vam bo vsem udobno) odmaknete od stene. Poskrbite tudi, da v vaši postelji ne bo drugih otrok, igrač in domačih živali.

Če ne boste ustrezno ukrepali, se otrok namreč lahko ujame:

 • med posteljo in steno,
 • med posteljo in predmet,
 • za posteljno končnico.

Priporočamo!

spanjeV kolikor že razmišljate o tem, da bi z vašim dojenčkom spali skupaj, tako kot so tisočletja počeli starši širom sveta, vam v branje priporočamo knjigo dr. Jamesa J. McKenna: Spanje z dojenčkom – vodnik za starše!

Namen te knjige je izobraziti starše o varnem in nevarnem spalnem okolju skladno z vsemi znanstvenimi dokazi in starše zdravih, donošenih otrok seznaniti, kako se izogniti prepoznanim škodljivim okoliščinam, zaradi katerih bi bilo lahko skupno spanje ali spanje v družinski postelji nevarno.

Ta knjiga ne zagovarja nobene oblike spanja, temveč pojasnjuje pomen tega, da vsaka družina spanje organizira po svoji meri. Starše želimo seznaniti tudi s potencialnimi koristmi spanja v otrokovi bližini, kjer in ko je mogoče za to zagotoviti varne pogoje.

Našli jo boste v vseh bolje založenih knjigarnah in knjižnicah.