Šparglji tako in drugače - recepti za vsak okus

Šparglji tako in drugače - recepti za vsak okus (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Jana
4. 5. 2017

Šparglji imajo to slabo lastnost, da so na voljo le kakšen mesec ali dva. Zato jih uporabimo v kar največ različnih receptih.

Pesto iz surovih špargljev

Za pribl. 400 ml kozarček

  • 300 g belušev
  • 1 strok česna
  • 50 g parmezana
  • 100 g olupljenih mandljev
  • 1 manjši šopek peteršilja
  • 80 ml oljčnega olja
  • sol, poper

1 Beluše po potrebi olupite in narežite na 2 cm velike koščke. Česen olupite in sesekljajte, sesekljate tudi peteršilj in naribajte parmezan. Mandlje brez dodane maščobe prepražite v vroči ponvi, da zadišijo, jih ohladite in grobo sesekljajte.

2 Vse sestavine dajte v multipraktik, prilijte približno polovico olja in s funkcijo pulse zmeljite v gladko pasto. Prilijte še preostalo olje, zmiksajte v pasto in po okusu začinite s soljo in poprom.

3 Pesto nadevajte v steklen kozarec in zalijte s tanko plastjo olja. Hranite v hladilniku.


Namig

Pesto se v tesno zaprtem kozarčku v hladilniku obdrži približno teden dni. Površina naj bo vedno zalita s tanko plastjo olja. Namaz uporabite v sendvičih, zmešajte z vročimi testeninami, dodajte v solatni preliv ali juho ...

Šparglji z jagodami v solati

Za 4 osebe

  • 250 g špargljev
  • 250 g mešanega zelenja za solato (berivka, rukola, špinača ...)
  • 300 g jagod
  • sol, poper

1 Špargljem odrežite olesenele konce, jih narežite na 3 do 4 cm velike koščke in v vreli slani vodi, ki ste ji dodali košček masla, kuhajte od 2 do 4 minute (odvisno od debeline špargljev, morajo biti še hrustljavi). Iz vrele vode jih preložite v ledeno vodo, nato jih odcedite.

2 Zelenje za solato operite in osušite. Jagode operite, očistite in narežite na rezine.

3 Vse sestavine za solato dajte v večjo skledo in jih rahlo zmešajte. Po okusu solite in poprajte.

4 Za preliv očistite jagode in jih skupaj s pomarančnim sokom pretlačite v kašo. Dodajte še vse preostale sestavine, zmešajte in prelijte prek solate.

5 Solato rahlo zmešajte in takoj postrezite.


Namig

V solato lahko dodate rezine avokada, piščančje trakove in orehe.

Testenine soba z beluši in tofujem

Za 4 osebe: Za preliv

  • 3 g nori alg
  • 1 šopek koriandra
  • 20 g v kis vloženega ingverja (kot za suši)
  • 200 g tofuja
  • 1 žlica olja
  • 1 žlica sojine omake
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 1 žlica javorovega sirupa
  • 1/2 žličke vasabija

Za vok

  • 300 g rezancev soba
  • 1 strok česna
  • 2 šalotki
  • 500 g špargljev
  • 200 g korenja
  • 1 žlica sezamovih semen

1 Za pesto namočite nori alge v malce vode. Liste koriandra osmukajte z vejic, operite in grobo sesekljajte. Nadrobite tofu in vse skupaj z ingverjem dajte v multipraktik. Posebej zmešajte preostale sestavine. Mešanico tofuja zmeljite in postopoma dodajajte mešanico tekočih sestavin, da dobite gladko omako. Po okusu še dodatno začinite s sojino omako in vasabijem.

2 Rezance skuhajte al dente po navodilu na embalaži, jih odcedite in prihranite.

3 Šalotko in česen olupite in drobno sesekljajte. Špargljem odrežite olesenele konce, po potrebi olupite in kar z nožem za lupljenje po dolgem narežite na trakove. Olupite in na trakove narežite tudi korenje.

4 Segrejte vok ali globljo ponev. Dodajte malce olja, česen in šalotko ter ju na hitro prepražite. Nato dodajte še vse preostale sestavine in med mešanjem pražite, dokler se zelenjava po vašem okusu ne zmehča.

5 Nato dodajte rezance in omako iz tofuja ter na hitro vse skupaj med mešanjem pregrejte.

Besedilo: Vera Simončič // Fotografije: Shutterstock

Priporočamo