Šparglji: To je verjetno najbolj enostaven recept, vzel vam bo samo 15 min časa

13. 5. 2024
Deli
Šparglji: To je verjetno najbolj enostaven recept, vzel vam bo samo 15 min časa (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste ljubitelji špargljev in ne veste, kako bi jih lahko kar čim bolj enostavno pripravili?

Za hitro pripravo špargljev lahko sledite temu preprostemu receptu: Šparglje očistite, odstranite olesenele dele, jih premažite z olivnim oljem in začinite s soljo ter poprom. Razporedite jih na pekač, obložen z aluminijasto folijo. Pečico segrejte na 230 °C in pečite šparglje 10 do 15 minut, dokler ne postanejo rahlo zapečeni in hrustljavi.

Šparglji so cenjeni zaradi svoje nizke energijske vrednosti in bogate hranilne sestave. Vsebujejo veliko vode, nizko vsebnost maščob in so odličen vir vlaknin, vitaminov A, C, E, K, in folatov. So tudi dober vir železa, bakra, kalcija, in magnezija, kar jih naredi odlično živilo za podporo zdravja kosti in krvnega obtoka.

Poleg tega šparglji vsebujejo antioksidante, kot so beta-karoten in glutatión, ter so znani po svojih razstrupljevalnih lastnostih. Pomagajo pri izboljšanju prebave in zmanjševanju utrujenosti zaradi visoke vsebnosti vitaminov skupine B, ki so ključni za metabolizem energije. Šparglji so znani po svojih številnih koristnih učinkih na zdravje.

Poleg tega, da so bogati z vitamini A, C, E, K, in folati, imajo šparglji tudi protivnetne lastnosti. Vsebujejo spojine, kot so rutin, kvercetin in kaempferol, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja v telesu in izboljšati celotno imunsko funkcijo. Prav tako spodbujajo dobro prebavo zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin, ki pomagajo uravnavati prebavni sistem in lahko preprečujejo zaprtje.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk