Specialistka športne prehrane Urška Bukovnik: Hodimo po meji

Specialistka športne prehrane Urška Bukovnik: Hodimo po meji (foto: Valentina Vučenovič) Valentina Vučenovič
Vir: Jana
13. 4. 2017

S strokovnim pristopom uspešno usklajujemo zahteve športne panoge in zdravega življenja.

Urška Bukovnik skrbi za prehrano naših skakalcev. Je doktorica biokemije in specialistka športne prehrane. Na inštitutu za šport in Smučarski zvezi Slovenija sodeluje z vrhunskimi športniki različnih športnih panog, vodi raziskovalno dejavnost s področja biokemije v prehrani in sodeluje pri izobraževanju športnikov.

Koliko časa že skrbite za prehrano naših skakalcev?

Začetki segajo približno pet let nazaj, ko sem začela sodelovati z A-reprezentanco nordijskih kombinatorcev, sledilo je delo z A-reprezentanco smučarskih skakalk, zadnji dve leti pa sodelujem tudi s smučarskimi skakalci. Večinoma gre za mladince, stare od 14 do 18 let. To so pomembna leta, ko se tekmovalci oblikujejo in razvijejo do ravni, ko vstopajo v A-reprezentanco.

Kakšne so posebnosti prehrane smučarskega skakalca?

Smučarski skoki spadajo v skupino športov, kjer je telesna teža pomemben dejavnik. Skakalci morajo paziti na energijski vnos, na izbiro hrane in pred tekmami in treningi tudi na težo zaužite tekočine in hrane v obroku. Da lažje kontrolirajo lakoto, izbirajo beljakovine pred ogljikovimi hidrati. Beljakovine so tudi preventiva pred izgubo mišične mase, predvsem v obdobjih spreminjanja telesne sestave, ko se telesna teža znižuje na račun odstotka telesne maščobe. Pri izbiri ogljikovih hidratov so v ospredju polnozrnate oblike, ki vsebujejo več vlaknin, za lažjo kontrolo lakote in nižji kalorijski vnos.

Posebno poglavje pa so maščobe, kjer je vedno potrebne več pozornosti, da mladi razločijo med vrstami maščob, in da spoznajo, katere maščobe so v njihovi prehrani esencialne. Z znanjem izgubijo strah pred tem, da maščobe pomenijo le pridobivanje telesne teže, in z veseljem sprejmejo dejstvo, da so jim lahko nekatere maščobe celo v pomoč pri zniževanju telesne maščobe.

Kako dosledni pri upoštevanju vaših napotkov pa so fantje? Gre le za mladostnike.

S trenerji smo v zadnjih letih ugotovili, da se najbolj držijo napotkov dovolj zreli tekmovalci, ki tudi k treningom pristopajo z zrelim odnosom in zato dobro napredujejo. Vedno pa obstajajo taki, ki se napotkov ne držijo.

Nisem zagovornica prehude discipline pri prehranjevanju, vedno so dovoljeni tudi prekrški. Treba je vedeti le, kdaj prekrške umestiti v jedilnik, da ne vplivajo negativno na počutje in športni rezultat.

Kaj pa napake, se še vedno lotevajo hujšanja na lastno pest?

Pojavljajo se napake glede prehranjevalnih navad, ki se prenašajo iz generacije v generacijo. Mladi se vedno zgledujejo po starejših. Nizek energijski vnos, preveč restriktiven izbor hrane in izpuščanje obrokov imajo lahko negativne posledice na odraščajoče telo, kar se pokaže velikokrat šele v odrasli dobi.

Zgodi se, da posameznik zaradi prevelike želje po boljših rezultatih zniža telesno težo pod svoj minimum. Največkrat se to sprva izkaže kot pozitivno in rezultati so res boljši, a vedno le na kratek rok. Vsako telo ima svoj minimum odstotka telesne maščobe, in če to prekoračimo, se pojavijo težave z imunskim sistemom, poveča se dovzetnost za virusne in bakterijske okužbe pa tudi okrevanje po bolezni je daljše. Posredno se lahko pojavijo tudi težave s poškodbami.

Kljub nizkemu energijskemu vnosu s prehrano morajo skakalci ohraniti visoko mero zbranosti na skakalnici. Neustrezen režim prehranjevanja za nižanje telesne teže ima lahko na to velik vpliv, zato morajo biti jedilniki skrbno usklajeni z aktivnostmi in potrebami posameznika.

Izobraževanje je torej ključnega pomena?

Res je. Čedalje več delamo na kontinuiranem in visoko strokovnem izobraževanju o prehrani v njihovi športni panogi. Predvsem izobraževanja, ki potekajo v državnem panožnem nordijskem centru na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju, kamor so vključeni perspektivni športniki v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji, so najbolje organizirana in strokovna. Z ozaveščanjem o optimalni prehrani za njihovo panogo jih obvarujemo pred marsikatero napako pri načrtovanju jedilnikov. Poleg splošnih smernic o prehrani pa imajo tekmovalci na voljo tudi individualno svetovanje, kjer se nasveti skrbno prilagodijo energetskim potrebam posameznika, urniku in celo karakternim značilnostim. Upošteva se čim več dejavnikov, ki prispevajo k temu, da prehrana postane pomemben doprinos na poti do boljših rezultatov.

Na Smučarski zvezi Slovenija smo se odločili, da začnemo program izobraževanj o prehrani tudi za skakalce in skakalke, mlajše od 12 let, pri čemer se v program izobraževanj sčasoma povabijo tudi njihovi starši. Že pred vstopom v najstniška leta se tako mladi preko delavnic o prehrani seznanijo s specifikami zdrave prehrane za svojo panogo in prvimi informacijami o zdravi kontroli telesne teže. 

Vera Simončič