Špela Kranjec s svojo zgodbo o 9-letnem boju z anoreksijo odhaja na Kickstarter

Špela Kranjec s svojo zgodbo o 9-letnem boju z anoreksijo odhaja na Kickstarter (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
3. 12. 2018

Imeti anoreksijo ni modna muha in ni svobodna odločitev, v kar jih je veliko zmotno prepričanih. Gre za resno duševno bolezen, ki v tej kategoriji celo sodi med bolezni z najvišjo stopnjo umrljivosti. Špela Kranjec je z anoreksijo živela skoraj 9 let, o svoji izkušnji pa pove, da so bila ta leta grozna.

Bolezen te dobesedno priklene nase ter od tebe zahteva, da si uničiš življenje. V Špelinih devetih letih je bilo veliko solz, prepirov, padcev in negotovosti, katere pa je uspela premagati in si s tem omogočiti normalno, srečno življenje. Ker želi s svojo izkušnjo pomagati še drugim, je svojo zgodbo zapisala v knjigi Pojedla sem anoreksijo, ki je bila v Sloveniji izdana v letu 2016.

Zgodba je požela pozitivne odzive in Špela si je zaželela več, pomagati še večim. Njena želja pa lahko prav kmalu postane realnost, saj bosta skupaj z njenim bratom 4. decembra 2018 ob 16:00 štartala Kickstarter kampanjo, s katero bosta zbirala sredstva za prevod knjige v angleščino, katere angleški naslov je NOTICE ME: My 9-year struggle against anorexia.  

26 let stara Špela Kranjec zase pove, da je precej preprosto dekle, ki končno živi življenje o katerem si še nedolgo nazaj ni upala niti sanjati. Poleg tega, da je po izobrazbi dietetičarka,  odlikuje pa jo strastna ljubezen do hribov in narave, v katerih preživi večino svojega prostega časa, se že pri rosnih letih lahko pohvali z avtobiografsko knjigo Pojedla sem anoreksijo (NOTICE ME: My 9-year struggle against anorexia), v kateri je opisala svojo 9-letno izkušnjo z motnjo hranjenja.  

‘’Nikoli ne bom pozabila tega dela svojega življenja’’, pove Špela. ‘’To so leta, v katerih sem o sebi mislila le najslabše in se v najhujših trenutkih celo spraševala o smislu svojega življenja. Zaradi anoreksije sem padla tako nizko, da se mi ni bilo vredno več niti boriti za svoje lastno življenje’’.

Z žalostjo v očeh se spominja kako je, ko ostaneš sam in tvoje življenje sestavljajo le še bolečina, solze in obsedeno strmenje k cilju, ki ga pravzaprav ni mogoče nikoli doseči. Še danes ji ni vseeno za vsa izgubljena leta, ki ji jih je odvzela anoreksija, vendar z veliko mero optimizma in volje do življenja pove, da je zaradi celotne izkušnje danes postala močna, samozavestna oseba, ki svoje življenje še kako ceni.  

Špela še pove, da je bila celotna izkušnja zaman, če je ne izkoristi za nekaj dobrega. In to je pomoč drugim. Če želimo anoreksijo zdraviti, jo moramo najprej razumeti in le kdo nam lahko ponudi boljši vpogled v misli nekoga, ki se spopada z motnjo hranjenja, kot pa nekdo, ki je z anoreksijo živel 9 let? Prav s tem namenom je bila v Sloveniji 2 leti nazaj izdana knjiga Pojedla sem anoreksijo, v kateri lahko resnično občutimo bolezen in najdemo načine, ki so Špeli pomagali premagati bolezen. Ker bolezen prizadene tudi bližnje, je v knjigi vključen pogled njene družine ter najboljše prijateljice, ki borbo z anoreksijo prikažejo v celoti.  

Po pozitivnem odzivu, ki ga je bila deležna knjiga, se je Špela odločila svojo zgodbo ponesti čez mejo naše države in na ta način pomagati še večim. Prav s tem namenom bosta skupaj z bratom štartala Kickstarter kampanjo.

In še Špelino sporočilo: "Če bi tudi sam stopil skupaj z njima in pripomogel k osveščenosti motenj hranjenja, vabljen k ogledu kampanje na Kickstarter platformi z naslovom NOTICE ME: My 9-year struggle against anorexia."

Več informacij najdete na spletni strani https://kck.st/2BPRKwx