Spielberg bi streaming platformam omejil dostop do oskarjev

5. 3. 2019 | Vir: STA
Deli
Spielberg bi streaming platformam omejil dostop do oskarjev (foto: profimedia)
profimedia

Po treh letošnjih oskarjih za film Roma Alfonsa Cuarona v produkciji ameriškega spletnega video velikana Netflix se je režiser Steven Spielberg odločil svojim kolegom v Ameriški filmski akademiji predlagati, da spremenijo pravila, da streaming platforme ne bi mogle konkurirati za nagrade, če film prej ne bi bil v popolni kino distribuciji.

Pobudo, da streaming ponudniki, kot so Netflix, Amazon in Hulu, ne bi mogli tekmovati za oskarje, če film ne bi najprej doživel popolne distribucije v kinogledališčih, bo Spielberg predstavil na vsakoletnem srečanju sveta guvernerjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je povedal njegov predstavnik, se mu zdi velika razlika med streaming filmom in izkušnjo v kinogledališču. To sicer ni prvič, da je Spielberg izrazil svoje mnenje glede razlikovanja med velikim hollywoodskim platnom in televizijskim ekranom.

"Ko enkrat pristaneš na televizijski format, si TV film," je dejal lani v pogovoru za ITV News o vse bolj zamegljenih linijah, ki ločujejo različne medije. "Če gre za dobro predstavo, potem si zaslužiš emmyja, ne oskarja," je dejal režiser.

Na njegov predlog se je odzvala režiserka Ava DuVernay, katere zadnji film 13th je produciral in distribuiral Netflix. Ker bo seja sveta guvernerjev zaprta, je izrazila upanje, da bo na njej prisoten tudi kakšen ustvarjalec, kot je sama, ki menijo nasprotno.

Na letošnjih oskarjih so bili drugo leto zapored nominirani tudi Netflixovi filmi, nekateri so bili v kinih na ogled le nekaj tednov. Roma je bil nominiran za deset nagrad, od tega jih je prejel za režijo, fotografijo in tujejezični film. Poleg njega je bil za tri nagrade nominiran film bratov Coen The Ballad of Buster Scruggs. Od drugih streaming ponudnikov pa je bil za tri oskarje nominiran Amazonov film Cold War, vendar ni dobil nobenega.

Lani je Netflixov film Icarus prejel oskarja za najboljši igrani dokumentarec, v isti kategoriji je bila nominirana Ava DuVernay s filmom 13th.

Spileberg s tem nadaljuje razpravo, ki je v festivalskih krogih prisotna zadnjih nekaj let. The Times jo je na filmskem festivalu v Cannesu leta 2017 opisal kot "eksistencialni boj za prihodnost zabave", ki ga je povzročila digitalna motnja v svetu filmske distribucije.

"Kar počne Netflix, je super," je tedaj v Cannesu dejal izvršni direktor FilmNation Glen Basner: "Vendar pa noben kraj ne slavi kina tako kot ta. Za drugačne oblike razvedrila obstajajo kraji zunaj tekmovanja."

Netflix se je sicer lani umaknil iz Cannesa, potem ko je festival zahteval, da morajo biti tekmovalni filmi predvajani v kinih v Franciji.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan