Testirali 22 znamk zamrznjene špinače: Našli posebej zaskrbljujoče pesticide

10. 12. 2025
Testirali  22 znamk zamrznjene špinače: Našli posebej zaskrbljujoče pesticide (foto: Profimedia)
Profimedia

Je zamrznjena špinača tako zdrava kot sveža?

Špinača velja za vitaminsko bogato in zdravo. Žal lahko po Öko-Test z najvišjo oceno priporočimo le štiri zamrznjene kremne špinače. Številni izdelki vsebujejo problematične snovi, ki so deloma naravno prisotne v tleh, deloma pa jih je tja vnesel človek. Rastline jih prek korenin vsrkajo. Sedem jih ima bio certifikat.

Preračunano na 500 gramov so za izdelke plačali med 56 centov in 3,12 evra. Le štiri zamrznjene špinače so dobile najvišjo oceno. Odbitki so zaradi ugotovljenih vsebnosti nitrita, svinca in kadmija. Minuse dodelijo tudi zaradi posebej zaskrbljujočih pesticidov ter večkratnih ostankov škropiv. Poleg tega nekatere kremne špinače vsebujejo premalo mlečne maščobe.

Špinača je zdrav vir hranil. Vsebuje vitamina C in K, poleg tega beta-karoten, predstopnjo vitamina A. Poleg tega je bogata s folno kislino in različnimi minerali. Kot vir železa pa je včasih precenjena. S približno 3–4 miligrami železa na 100 gramov špinača ne vsebuje več železa kot druga zelena zelenjava. Za ta mit, ki se trdovratno drži, naj bi bila kriva domnevno napačno postavljena vejica, zaradi katere so raziskovalci sklepali na desetkrat višjo vrednost. 

Ali lahko kefirjeva zrna sami ustvarite doma?

Pozitivno je – poleg dragocenih hranil – tudi to, da špinača dobro uspeva v našem podnebju. Rastlina tako ne potrebuje problematičnih pogojev pridelave in žetve niti dolgih transportnih poti. Špinača za vse testirane izdelke po navedbah proizvajalcev prihaja iz Nemčije, Nizozemske ali Belgije.

Je zamrznjena špinača tako zdrava kot sveža?

Ostaja vprašanje, ali je zamrznjena špinača enako zdrava kot sveža. Načeloma sveže pobrana špinača vsebuje več hranil kot zamrznjena, vendar se ta prednost že zmanjša med transportom do police v trgovini. Zaradi hitrega šok zamrzovanja po žetvi se v zamrznjeni špinači praviloma ohrani veliko hranil. In kako je z “rahlo smetano” v kremni špinači? V primerjavi s špinačo, pripravljeno s soljo in maščobo, kremna špinača zagotovi več kot dvakrat toliko kilokalorij, je na vprašanje odgovorila Nemška družba za prehrano (DGE). Kremna špinača vsebuje trikrat toliko maščobe in ima manj ugoden profil maščobnih kislin.

Vendar ni nič narobe, če špinačo občasno jeste kot kremno špinačo. Navsezadnje je odločilna celotna raznolika in uravnotežena prehrana. Kremna špinača, obogatena s smetano in praktično zamrznjena, se je v mnogih kuhinjah uveljavila kot hitra alternativa sveži listnati špinači. Toda kakšno je stanje glede morebitnih škodljivih snovi? Da bi to ugotovili, so za testiranje kupili 22 znamk zamrznjene kremne špinače in jih poslali v laboratorij. Rezultat: le štiri izdelke lahko priporočijo z najvišjo oceno. Veliko testiranih znamk vsebuje problematične snovi, ki so deloma naravno prisotne, deloma pa jih je človek vnesel v tla in jih rastline prek korenin vsrkajo. Skupno sedem zamrznjenih špinač pade na preizkusu z oceno »pomanjkljivo« ali »nezadostno«. 

Veliko zamrznjenih špinač vsebuje preveč nitrita

Poglejmo podrobneje. Špinača je – tako kot druga listnata zelenjava – posebej nagnjena k temu, da iz tal vsrka nitrate. A nitrat sam po sebi ni glavna težava – težava je njegov razgradni produkt nitrit, ki lahko nastane pri neustreznem shranjevanju in predelavi. Nitrit lahko zavira prenos kisika v krvi in v želodcu reagira v rakotvorne nitrozamine. Zaradi teh tveganih lastnosti je mejna vrednost za nitrit precej nižja kot za nitrat.

V Öko-Testu kritizirajo 14 zamrznjenih kremnih špinač zaradi vsebnosti nitrita. Prvotni nitrat so našli le v primerjalno nizkih količinah, ki jih uvrščajo kot nerelevantne za znižanje ocene. Ali se špinačo sme pogrevati? Mimogrede: da špinače ne smemo pogrevati, je zmota. Problem ni pogrevanje, temveč shranjevanje. Že pri sobni temperaturi se lahko iz nitrata v špinači tvori nitrit.

Če špinačo hitro pokrito shranite v hladilniku in jo pred zaužitjem dobro prekuhate/prepogrejete, jo lahko tudi pogrejete. Pri otrocih pa je potrebna previdnost, saj je nitrit zanje bistveno nevarnejši. Špinača naj tudi ne bo na jedilniku pogosteje kot enkrat na teden. Zamrznjena kremna špinača je hitro pripravljena in se poda k mnogim jedem. Toda kateri izdelki so priporočljivi?

Testirali so 22 zamrznjenih špinač. Strupene težke kovine v testu iz tal izvirajo tudi težke kovine, ki jih špinača vsrka. Laboratorij je v testu naletel na svinec in kadmij. Svinec se ne kopiči le v rastlinah, temveč tudi v človeškem telesu, zlasti v kosteh in zobeh. Dolgotrajno uživanje svinca ima lahko zdravstvene posledice. Zlasti pri otrocih in nerojenih otrocih lahko že majhne količine negativno vplivajo na razvoj živčnega sistema. Ugotovljena vsebnost občutno presega dovoljeno mejno vrednost za svinec v listnati zelenjavi, po kateri so se orientirali pri ocenjevanju. Kadmij in kadmijeve spojine so razvrščeni kot rakotvorni, genotoksični in strupeni za razmnoževanje. Težka kovina lahko ob dolgotrajnem vnosu v visokih odmerkih povzroči poškodbe ledvic in kosti.

Laboratorij je našel posebej zaskrbljujoče pesticide

Še ena kritična točka: pesticidi. V konvencionalni pridelavi zelenjave so še vedno standard. Tudi v tem testu je laboratorij v nekaterih zamrznjenih kremnih špinačah dokazal ostanke snovi, ki znižujejo ocene:

  • Lambda-cihalotrin: insekticid, strupen za sesalce, vodne organizme in čebele.
  • Spinosad: insekticid, prav tako strupen za čebele.
  • Dimetomorf: fungicid, razvrščen kot strupen za razmnoževanje, od 20. maja 2024 ni več dovoljen. Ponudnik, v čigar izdelku so ga našli, je sporočil, da je bila špinača za testirano serijo požeta 22. maja 2024. Tudi če bi bil dimetomorf uporabljen namenoma, bi to še ravno padlo v obdobje, ko je bil dovoljen. Še vedno namreč ni dovolj razjasnjeno, kako kombinacija več ostankov vpliva na telo.

Nedavna študija je nakazala povezavo med večkratnimi ostanki pesticidov in Parkinsonovo boleznijo.

Zamrznjena kremna špinača s premalo mlečne maščobe

Kaj je še izstopalo v testu? Če proizvajalci izdelek tržijo kot zamrznjeno kremno špinačo, bi moral ta po smernicah za zelenjavne izdelke vsebovati najmanj 0,8 % mlečne maščobe. Nekateri izdelki so bili pod to priporočeno vrednostjo. Malo več smetane bi to pomanjkljivost morda že odpravilo.

Preberite še: Ta pri nas zelo znani balzam za lase na testu dobil porazne ocene, močno se odsvetuje nakup