Zakaj bi morali kuhana jajca splakovati s hladno vodo?

17. 11. 2025
Zakaj bi morali kuhana jajca splakovati s hladno vodo? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ali je priporočljivo kuhana jajca splakniti s hladno vodo? Kaj govori v prid in kaj proti? Tukaj so odgovori.

Kuhano jajce je dobrodošlo na večini zajtrkovalnih miz – čeprav Nemško združenje za prehrano danes priporoča uživanje le enega jajca na teden (in ne več treh).

Preberite še: Ta pri nas zelo znani balzam za lase na testu dobil porazne ocene, močno se odsvetuje nakup

Ko gre za kuhanje jajc, se pogosto pojavi vprašanje: Ali je treba jajca po kuhanju splakniti s hladno vodo – ali ne? Mnenja o tem se razlikujejo – in to z razlogom. Splakovanje ima namreč svoje prednosti in slabosti. Tukaj so:


✅ Razlogi ZA splakovanje jajc s hladno vodo

  • Jajce se v notranjosti preneha kuhati. Ko jajce vzamemo iz vroče vode in ga ohladimo s hladno vodo, temperatura lupine hitro pade pod 70 °C. S tem se konča proces kuhanja v notranjosti jajca.

    • Če torej pripravljate mehko kuhana jajca, je splakovanje priporočljivo, saj boste tako ohranili želeno konsistenco in preprečili, da bi jajce postalo pretrdo.

    • Pri trdo kuhanih jajcih pa to ni potrebno.

  • Jajce ni več prevroče. Čeprav ne gre za kulinarični razlog, je to še vedno praktično: jajce neposredno iz vrele vode ima skoraj 100 °C in se lahko hitro opečete. Če ga na hitro ohladite pod hladno vodo, ga lažje držite v roki in olupite.

  • Ali se ohlajena jajca lažje lupijo? Žal ne. Kot je leta 2022 za SZ Magazin pojasnil fizik Thomas Vilgis, se lupljivost poveča s starostjo jajca, ne pa zaradi ohlajanja. Razlog: "Pri sveže znesenih jajcih se beljakovine močneje vežejo na notranjo lupinico lupine," pravi Vilgis. Tudi spletna stran Open Science je v majhnem eksperimentu prišla do istega zaključka.

Zakaj gre pri prenovi stanovanja vedno vse narobe (INTERVJU)

❌ Razlogi PROTI splakovanju jajc s hladno vodo

  • Krajša obstojnost trdo kuhanih jajc. Če jajca po kuhanju ohladite z vodo in jih nato želite shraniti, to skrajša njihovo trajnost. Hiter temperaturni šok lahko povzroči drobne razpoke v lupini, notranjost jajca se skrči, in voda lahko prodre pod lupino. Ker voda ni sterilna, lahko v jajce pridejo mikroorganizmi, ki pospešijo kvarjenje.

  • Jajce ostane toplo. Če jajca ne ohladite, bodo dlje časa ostala prijetno topla – kar je za marsikoga ob sproščenem zajtrku ravno prav.